bana çok fake geldi bu olay. hatta nerdeyse emin gibiyim. saçma sapan bir gündem yaratma çabasından ibaret.
adamın gerçek adı da dorian satoshi nakamoto'ymuş. habere göre.
1- kimliğini gizlemek isteyen bir adam için kesinlikle seçilecek en salak yol kendi ismini nick yapmaktır. "en zor bulunacak şey, bakılması en kolay yerdedir" gibi bir zihniyet olsa bile kendi ismini hiçbir akıllı adam nick yapmaz, bu riski çok istese bile alamaz, alsa bile bugüne kadar 10 kere bulunurdu.
2- bu adamın bitcointalk.org forumunda paylaştığı hiçbir yazıda yazım kuralı hatası yok. ünleminden noktasına, büyük harfiden küçük harfine resmen gramer kitabı gibi ingilizce ile yazılmış. bir amerikalı'nın dilinin bu kadar kuvvetli olacağını hiç sanmam. çok yüksek ihtimalle satoshi nakamoto adlı grup/kişi ingiliz veya ingiltere kökenli.
3-
https://i.imgur.com/4g9f9Fn.gif şu adreste dorian s. nakamoto adlı kişinin bir yazısı bulunuyor. bu yazıyı foruma yazdığı diğer yazılarla karşılaştırın, arada bir sürü fark var. bu yazıyı yazan adam bence forumdaki yazıları yazan adam olamaz.
4- son olarak, bu çabayı tamamen şuna yordum kendimce; "bitcoin sadece yaratıcısının ve erken yatırımcılarının para kazandığı bir ponzi şemasından ibarettir" düşüncesine sahip insanları bir nebze olsun yumuşatmak adına "aa bakın satoshi nakamoto aslında fakir ve mütevazi bir hayata sahipmiş, yani aslında amacı zengin olmak değilmiş, o sadece fakir bir bilim adamı, halkın içinden, bizden biri." fikrine adapte etmek diye düşündüm. ilk aklıma gelen buydu, daha onlarca spekülasyon yapılabilir önümüzdeki zaman diliminde bu kişi üzerinden. "kimliği açığa çıktı, elindeki 1.5m coini dumplayacak" gibi şeylere hazır olun.
kısacası buram buram gündem yaratma çabası, buram buram fake, buram buram hedef saptırma kokuyor. öte yandan haberi yapan şahıs gerçek bir gazeteci. bir gazeteci böyle bir zokayı nasıl yutar ona emin olamadım ama bence fake.