Našao sam jedno zaista zgodno i jednostavno objašnjenje jednog člana koji je objasnio što je to Gas Limit i Gas Price i kako se kalkuliše.
U nastavku nudim prijevod istog u nadi da će pomoći članovima koje to zanima.Nedavno sam sudjelovao u Inicijalnoj Ponudi Coina (ICOu) za jedan projekat i odredili su sljedeće parametre za Eth doprinose:
Maksimalna cijena gasa: 50 Gwei
Gas Limit: 150 000
Napravio sam malo istraživanja da bih razumio šta ove brojke znače.
Gwei, Wei i Eter su različite mjerne jedinice jedne te iste stvari.
1 Ether = 1.000.000.000.000.000.000 Wei
1 Wei je najmanja jedinica Ethera, isto što je 1 Satoshi (0.00000001 BTC) najmanja jedinica Bitcoin-a.
Svi računarski radovi za upravljanje Pametnim Ugovorima ili transakcija na Ethereum mreži plaćaju se u Etheru (Eth), koji predstavlja gorivo za tu mrežu.
Gas je jedinica mjerenja ovog računarskog rada, koji se obično mjeri u Gwei.
Određena količina Gasa se naplaćuje za svaku kompjutersku operaciju na Etehreum mreži.
Gas Limit i Cijena Gasa određuju ukupni trošak vaše transakcije, prema sljedećoj formuli:
Gas Limit * Cijena GasaCijena Gasa: Iznos Gwei-a kojeg ste spremni potrošiti po jedinici Gasa.
Gas Limit: Maksimalni iznos u jedinicama Gasa koje ste spremni potrošiti na transakciju.
Iz primjera mog ICO-a, ako je Cijena Gasa 50 Gwei i Gas Limit 150.000, ova će transakcija koštati maksimalno 7.500.000 Gwei (ili 0.0075 Eth).
Izvor:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=3285767.0