twitter'da hakan nur adlı kişi güzel bir paylaşım yapmış. ayrıca benim de heyecanla beklediğim bir proje. ıco yaparlar ya da yapmazlar ama bir şekilde adından söz ettirecek. (scam çıkıp milletin eline veriyormuş ahaha) discord kanallarında türkçeleştirilmiş teknik dokümanını okuyabilirisiniz.
gelsin tweetler:Merhaba dostlar bugün David Chaum’um müthiş projesi olan Elixxir hakkında elimden geldiğince ve öğrenebildiklerim kadarıyla flood yapacağım. Öncelikle David Chaum kimdir ? Bunu @KardesBaris hocam şu tweetinde
https://twitter.com/KardesBaris/status/1057324730515181568 … dile getirdi
Zaten kendisinin bu tweetiyle David Chaum’un yeni bir projesi olduğunu öğrendim ve araştırdım. David Chaum 1980 lerden beri ulusal paralara karşı duruşu ve bilgisiyle dijital ve kripto para alanına yön veren öncü isimlerden birisidir.
CypherPunk grubunun içinde yer alır.
Satoshi olabilecekler listesinde ilk 10 da yer alır. David Chaum Satoshi değildir ama Bitcoin için ilham ve fikir verdiğine eminim. Zaten ilk dijital parayı Digicash(1990) ide kendisi çıkardı.Güvenlik, kolaylık ve gizlilik alanında ki başarılarının duyulmasının ardından Microsoft tarafından satın alınmak istendi tabi David bunu kabul etmedi ama daha sonra battı.(Not : Digicash blockchain tabanlı değildi.)
David Chaum mektubunda (1987) bir kesitte şunları söylüyor :
‘’Hangi yaklaşım geçerli olursa olsun, ekonomik özgürlük, demokrasi ve Bilgi Haklarımız üzerinde büyük ve kalıcı bir etki yaratacaktır." David Chaum özgürlükçü , otorite karşıtı kriptolojide uzman ve önder bir insan.Elixxir projesi bana göre 2019 yılının en büyük projesi olacak.
Parasal anlamda da sınırları zorlayabilir. Whitepaper henüz oluşturulmadığı için konuşmak çok erken ama çok kısa zamanda , ico başlar başlamaz “sold out” olacağına eminim.Yani yetişip alıp alamayacağımız bile meçhul Bilenler bilir Binance bundan 1.3 yıl önce iki tane coinin ico sunu yapmıştı kendi borsasında bunlardan biri
TRX(Tron) biri de
LLT ikiside 10 saniye sürmüştü.
Elixxir Projesinin Ekibi :
@chaumdotcom @elixxir_io @ElixxirArchitec @Amanda_Cavaleri @GoodStephV @rcarback @brianwatsonza ve diğerleri..
Elixxir AlphaNet şuan
test aşamasında. 2019 Q2(Nisan-Mayıs) gibi lunch olacağı söylenmekte ama bana göre bu hızla devam ederlerse daha erken olabilir. Elixxir projesinin henüz Whitepaper’ı hazır değil ama ‘’Technicial Brief’’ te amaçlarının Ödeme sistemi ve kripto mesajlaşma
olduğunu ve yapmak istediklerini , işlemlerin nasıl olacağı burada yazılmış.
Elixxir projesinin ana hatları Hız , işlem ve iletişim gizliliği üzerinde olacak. Hız konusunda Ödemelerin(transferlerin) ve mesajların saniyeler içinde gideceğini vaad ediyorlar. Ve 1 saniyede on binlerce işlemi rahat bir şekilde sağlayacaklarını söylüyorlar
.Hedefleri ise saniyede 100.000 binden fazla işlem . Elixxir kullanıcıların güvenli ve gizli bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan merkezi olmayan bir blok zinciri platformudur.
Elixxir sistemi gönderilen bir işlemin mesaj mı yoksa para transferimi olduğunu ayırt edebiliyor. Gizlilik konusunda ise yalnızca gönderenler ve alıcılar ödeme geçmişini inceleyebilecek, miktarı görebilecek. yani siz kişilere ait(adreslerin) geçmiş işlemlerini takip edemeyeceksiniz.Çünkü işlemler sıralı bir şekilde gözükmeyecek ve içinde miktar yazmayacak. Aynı zamanda diğer tokenlere göre wallet tabanlı değil token tabanlı olarak transfer edilir. jeton yeni bir sahibe atandığında zincir dışı tutulur ve değişir.
Yazılımcı olmadığım için teknik olarak güvenliği açıklayamıyorum ama farklı kaynaklardan da araştırıp öğrendiğime göre %100 güvenlikli bir proje hacklenme olasığı çok çok düşük. %51 saldırısı ve buna benzer saldırılar mümkün değil.Diğer coinler ve tokenlar da bir kişi sizin hesabınızı çalmak için uğraşır, saldırırsa walletinizi ele geçirir ve içindeki bütün tokenları alır . Elixxir da ise hackerlar ancak 1 tane tokeni ele geçirebilir.Diğer alternatiflerin tersine (POW-Graph- FaB-P) Elixxir’da tek bir düğümün dürüst olması yeterlidir(%51 saldırısının imkansız olması)
Ripple’ın kurucusu
Chris Larsen’in elixxir’in için söyledikleri :Elixxir ile bir veritabanına ulaşmak için ödeme yapabilirsiniz, email ile bir yazılımı veya gazeteyi satın alabilirsiniz, internet üzerinde bir oyun oynayabilirsiniz, arkadaşınıza verdiğiniz 5 dolar geri alabilirsiniz vesaire vesaire. Yapabileceğiniz şeyler gerçekten ama gerçekten sınırsız. "Benim bu projeyle ilgili diyeceklerim bu kadar. Whitepaper çıktığı zaman eklemeye çalışacağım.Projenin linkleri:https://elixxir.io/
https://blockexplorer.elixxir.io/ Buradan inceleyebilirsiniz.
kaynak:
https://twitter.com/hknnr1/status/1060222172680077312?s=19