Idąc za przykładem części użytkowników naszej lokalnej społeczności – m.in.
@BitCryptexa,
@wwzsockiego i innych postanowiłem również przyłączyć się do akcji aktywizującej rodaków na naszej polskiej części tego forum.
Jak na pewno zauważyliście mamy tu stosunkowo niewiele (nie bójmy się tego powiedzieć – MAŁO) osób, które włączają się do dyskusji w poszczególnych wątkach. Efektem tego jest też bardzo niewiele nowych wątków w których można przeczytać coś ciekawego czy porozmawiać nawet o pierdołach. Coś na zasadzie samo nakręcającej się spirali – mało ludzi -> mało ciekawej treści -> jeszcze mniej ludzi…
Przyczyn tego niewątpliwie może być wiele – pewnie wielu z Was się po prostu „nie chce”, inni z założenia wpadają tu tylko coś przeczytać nawet nie zakładając konta a jeszcze wstydzą się lub uważają że nie mają nic ciekawego do powiedzenia… Rozumiem to doskonale, bo działałem podobnie przez długi czas. Mnie zmobilizowała dopiero zmiana zasad forum, która wprowadziła konieczność zdobycia 1 punktu zasług czyli słynnego MERITA do otrzymania rangi Jr. Member niezbędnej do umieszczania zdjęcia w swoich postach (oczywiście alternatywą było wykupienia członkostwa typu Copper ale postanowiłem udowodnić sobie samemu że dam radę…
To tyle tytułem przydługiego (jak zwykle u mnie) wstępu – przechodzimy do konkretów więc zasad jakie będą obowiązywały w tym konkursie:
1. Pula nagród – nie mniej niż 10 meritów (jeżeli sam w międzyczasie uzbieram dodatkowe możliwe że zostanie ona powiększona ale na pewno nie będzie ich mniej!)
2. Uczestnicy – jako że celem jak wspomniałem jest „aktywizacja” aktualnie planuje skoncentrować się na nowych użytkownikach/użytkownikach o niskich rangach – Newbie, Jr. Member (dokładnie 57 dni temu też byłem Newbie bez 1 Merita więc wiem jak się czujecie) (jeżeli okaże się, tacy użytkownicy nie wezmą udziału, lub nie spełnią wymagań nie wykluczam później włączenia także wyższych rang)
3. Wymagania – do konkursu można zgłaszać następujące posty:
-
napisane na naszym lokalnym forum od chwili opublikowania tego wątku (starsze posty nie biorą udziału),
-
każdy uczestnik musi zgłosić co najmniej 3 posty,
-
posty muszą zawierać co najmniej kilka zdań (nie wymagam długich elaboratów, ale z automatu odrzucam posty składające się z jednego zdania),
-
czas trwania konkursu przewiduję na kilka tygodni choć może on się okazać płynny – jeśli otrzymam wiele zgłoszeń (na co szczerze liczę!) możliwe że zostanie zakończony po tygodniu lub dwóch, jeśli natomiast chętnych będzie niewielu lub ich propozycje nie spełnią poniższych zasad może potrwać do odwołania,
-
dbajmy o poprawną polszczyznę – ortografię, gramatykę i interpunkcję,
-
tematyka dowolna może to być śmieszna/smutna historia związana z twoją przygodą z krypto, poradnik jak zainstalować/skonfigurować koparkę, ciekawy głos w dyskusji, rozpoczęcie wątku, który pobudzi innych do dyskusji… jednym słowem cokolwiek co będzie w jakimś stopniu związane z tym forum lub krypto – rozpuście wodze fantazji –
wszystko jedno czy będzie wesoło czy mądrze czy profesjonalnie czy użytecznie byle było z sensem!Zgłoszenie - linki do postów proszę przesyłać w tym temacie.
Decyzja o dokładnym podziale nagród zostanie podjęta później - może będzie to 10 postów po 1 mericie każdy a może jedno 1 miejsce - 3 merity, dwa 2 miejsca po 2 merity i trzy 3 miejsca po 1 mericie... zobaczymy czy temat w ogóle chwyci...