Elastos hakkında ufak tefek bilgilerim vardı ama bu flood'la her şeyini öğrendim sanırım. Harika bir flood olmuş. Arkadaşın eline sağlık.
Flood sahibi;
https://twitter.com/OgzNmlELA hakkında kısa bilgiler
Elastos-Turkce-Teknik-Bulten
https://docdro.id/Bmr7McPhttps://t.me/ElastosTurkey/11https://coinmarketcap.com/currencies/elastosElastos (ELA)
$2,53 USD (-2,71%)
0,00077347 BTC (1,83%)
Flood'a geçelim;
Uzun zamandır üzerinde çalıştığım yeni flood'uma hoş geldiniz. Uzun sürdü çünkü bugüne kadar gördüğüm en komplike projeydi. Yetmedi, destek de aldım. Şimdi sakin kafayla çayınızı kahvenizi alıp #Elastos #Ela nedir ne değildir bakalım. Nedin sakin dedim, çünkü çok uzun
Blockchain tabanlı ve Windows, Ios, Android gibi diğer tüm sistemlerle birlikte çalışabilen bir işletim sistemi, buna bağlı son derece güvenli yepyeni kurallarıyla merkeziyetsiz bir internet altyapısı mevzu bahis. Kitap, oyun, film gibi dijital varlıkların gerçek sahibi olabilmek onları akıllı kontratlarla satabilmek mümkün olacak. Ellerinde 10 milyon satırdan fazla koda sahip ve 18 yıldır üzerinde çalıştıkları bir işletim sistemi prototipi var. Hikaye böyle başlıyor. Bu hikaye mutlu sonla biterse geleceğin Apple’ını Microsoft’unu yakalamış olabiliriz.
Bitmain mining desteği, 33 milyon toplam arz, 60-100 kişilik yazılımcı ekibi, sponsorlar, kamu ilişkileri v.b bir çok avantaja sahip büyük bir oluşum söz konusu. Değeri az bilinen ancak uzun vadede büyük potansiyel barındıran bir proje. Elastos şu anda listede 82. sırada yer alıp 37 milyon usd gibi oldukça düşük mc’ye sahip bir proje. Ico’su 15 Ocak’ta 18 usd olarak yapıldı. 89 usd’yi görmüşlüğü var. Fiyat anlamında normal olarak bekleneni veremedi. Sitesi yenilendi, wp’side güncelleniyor. Şimdi detaylara inelim.
Sistem iki zincir üzerine kurulu. Blockcahin kimlik, temel ödemeler ve varlık transferlerini yaparken Sidechain(yan zincir) data, depolama, iletişim gibi büyük işleri devralarak ölçeklenebilirlik sorununu ortadan kaldırıyor.
Elastos’un sıradan bir blockchain projesi olmaktan ıkaran olay budur. Kernel’iyle OS’uyla altyapı seviyesinde bir network işletim sistemi projesi. İçinde ekonomisi, teşvikleri, parası ile kendi ekosistemini yaratan yepyeni bir internet protokolü. Elastos Blockchain için konsensus(doğrulama) modeli olarak Auxpow(merged mining) + Dpos gibi hibrit bir model kullanıyor. Yan zincirde aynı şekilde yöntemini seçebiliyor. Merge minig nedir detayına bakacağız. Dpos sistemi de yeni geldi. Unutmadan telegram adresini de vereyim. Mutlaka üye olun, sayı yakışmıyor.
https://t.me/ElastosTurkeyKullanım alanları:
Akıllı sözleşmeler,
Iot ve otomasyon
Veri sahipliği,
Gizlilik,
Hızlı ödeme sistemleri
Dijital varlık ticareti,
İçerik ve Fikri Mülkiyet
Modern İnternet: Bütün http ve https protokolleri olmayacak, 30-40 sene öncesinin Tcp/Ip sistemi yerine ID sistemi gelecek. En güzel avantajı da hack derdinin bitecek olması çünkü Runtime virtual machine sayesinde
Elastos hem indirmiş olduğun datayı hemde yazılımı VM içinde çalıştırıp cihazına işliyor ve sonrada siliyor. Veri yoksa hack de yok. DDOS yok, MITM yok. Bu yazılım tabi ki zamanla kendini güncelleyecek ancak senin upgrade etme gibi bir derdin olmayacak. Cihaz yeniden açıldığında veriler tekrar farlı bir VM içinde tekrar alınıp işlenecek.
Nasıl, bayağı psikopatça değil mi? Elastos Carrier nedir? Carrier(taşıyıcı), Elastos uygulamalarının blok zincirinin dışında iletişim kurmasını sağlayan peer to peer(eşler arası) ağdır. Bunu sağlamak için Çin’de şirketlerle anlaşılıp yüzbinlerce tv box ürettirildi.
Ancak bunun için illa tv box ünitesi almanıza gerek yok. Raspberry Pi yada Amazon Fire Stick, Alexa gibi ürünlere de yazılım kurulabilir. Tabi bilgisayarlarada. Bunlar minik serverlar gibi olacaklar ve iletişim kuracaklar.
http://Peerjet.net sitesinde bu node’ları görebilirsiniz. Sayısı inanılmaz biçimde artıyor. Örneğin 20 Kasım’da 310 bin, 26 Kasım’da 360 bin’ken şu anda 400 bin seviyelerinde. Özellikle Çin’de node sayısının bu kadar yüksek olmasının bir sebebi de kullanıcıların uzaktan destek verip arada server olmadan maliyetleri %80 gibi bir oranda indirebilmeleridir. Blockchain iletişimi pahalı ve yavaş, ancak güvenilir kimlikler ve işlemler oluşturmak için gereklidir. Elastos uygulamaları her zaman taşıyıcı aracılığıyla iletişim kurar ancak işlemler, kimlikler ve diğer güvenilir işlemler blok zinciri üzerinden yapılır. Node’lar arasındaki taşıyıcı ağ üzerinde tüm iletişim şifrelenir, böylece güvenle veri alışverişi yapılabilir. Buna yan zincir diyoruz, yukarıda bahsetmiştik.
Super node sistemi nedir? Kesin tarih belli olmamakla birlikte Şubat ayında yeni bir sistem de geliyor. Bir süper node seçeceğiz. Seçtiğimiz node ilk 108’e girerse kazanç elde edeceğiz. Her 72 dakikada bir yaptığımız seçimi değiştirebileceğiz.
Burada node’lar seçilmek için geliri paylaşmaya razı olacak. Kim daha fazla geliri paylaşırsa o daha çok seçmen kazanacak. Seçmenlerde en fazla Ela dağıtanı seçecekler. Node’larda birbirini geçmek için Ela dağıtmaya razı olacak tabi. 1 Ela ile 50 tane node seçilebiyor.
Supernode olmak isteyenler çıkacaktır elbet, bunun için 5000 Ela vede seçilmek gerekiyor. Sha256 üzerine mining yapılan tüm coinler Ela’ya hash power’i verebilecek. Bu aynı zamanda şimdi yaşadığımız hash savaşların yaşanmayacak olması anlamına da geliyor.
Elastos her tehlikeye karşı önlemini almış gözüküyor. Merged Mining nedir? Birleşik madencilik gibi bir anlamı var. Bitcoin madencileri btc kazarken ekstra kaynak tüketmeden ela da kazabilecek. Kazılan ela miktarı senelik hep aynı olacak. Toplam supply’ın %4’ü yani.
Bu kazancın %30’u Elastos vakfına, %35’i madencilere %35’i de süper node’lara dağıtılacak. Btc’yi örnek verdim dediğim gibi sha256’lık tüm coinler ile birlikte mine edilebilecek. Bu sistemle çok güçlü bir hash gücü elde edilmesi mümkün görünüyor.
24 Ekim’de alınan karar gereği(Şubat-19’da olması gerekiyordu) 6,3m token Kasım ayında iki parti olarak serbest bırakılmasına karar verildi. Rong Chen bu uygulamanın sebebini batı ülkelerindeki kanunlara tam anlamıyla uymak ve uluslararası bir proje olmanın gereği olarak açıkladı. Bu kararın ardından projenin batı borsalarına rahatlıkla girebilir. Fiyat bu sebeple 8-9 dolar seviyelerindeyken düşüş gösterdi. Ancak artık elinde yüklü Ela tutan melek yatırımcıların satıp dump etmesi gibi bir dert kalmadı.
Ekip Rong Chen: Projenin beyni. İşletim sistemlerinde çok tecrübeli, Microsoft eski tepe yazılımcılarından. .NET framework’ün yaratıcısı. Bu piyasada ne yaptığını bilen, konuşmalarıyla insanları etkileyen ve güven veren az sayıda insandan biri.
Jihan Wu: Bitmain sahibi desek yeterli olur sanım.(bkz
http://www.bitmain.com ) Feng Han: 5 milyon usd ateşlemesi sayesinde Elastos MIT(Massachusetts Institute of Technology) ile beraber MITB’yi(B=Blockchain) kurdu desem. Chen zamanında ona danıştığına 100 btc verdi desem.
Yetmeyip bu Eylül’de Jihan ile birlikte Ela vakfına 1.5'ar milyon usd değerinde Ela bağışladılar desem. Daha ne desem
Jihan'la ikisi bildiğin ağır abi bunlar.
Hongfei Da: Bu da Neo’nun sahibi.
Mümkün olduğu kadar süzgeçten geçirdim ama genede çok uzun oldu özür dilerim. Fiyat’ın btc düşüşüyle 1-1,5 usd’ye inme ihtimali var onu söyleyeyim ama dpos sistemide başlıyor yakında. Bunlar istediği zaman istediği borsaya girebilirler bunu unutmayın, zamanını bekliyorlar.
Fiyat piyasa toparlandığında orta vadede rahatlıkla 100 doları bulur. 2-3 yıl içindeki hedefte 500-1000 usd arasıdır. İş alanı olarak Holochain ile rakip olduğu konular var. İlerleme olarak da ondan 3-6 ay gibi önde gidiyor. Birisi batının diğeri doğunun yıldızı olmaya namzet.
Tercih yapmaktansa ikisine de sahip olmakta yarar var. Şimdi bunları okumamış farzedip kendi araştırmanızı yapın, içinize sinerse alın. Hep söylüyorum bu piyasada kimseye güvenmeyin. Teknik konularda yardımları için Doruk ve Md_Neo’ya teşekkürlerimi sunarım.
Dip not: Super node sistemi görseli.
Flood'a buradan ulaşabilirsiniz.
https://twitter.com/OgzNml/status/1073568780280913921