Daha önce açıldı mı diye başlıkları kontrol ettim ama göremedim. Umarım yararlı bir konu olur. Foruma baktığımda çoğu kişi bu konuyu lafta bilip detaya indiğinde aslında anlmadığını gördüm. Peki nedir bu vadeli işlem ve Btc nin bunla ne alakası var ?
Genel kanı Btc düşüşündeki en büyük etkenin Vadeli işlemleri açılması ile başladığı kanısıdır. İkinci görüş ise Usd gibi bir para ile değerlemedir. İki görüşte aslında doğrudur. Çünkü bu iki olayda spekülatif hareket kaçınılmaz dır. Aslında var olan spot piyasada da spekülatif hareketler kaçınılmazdır.
Spekülatif sözlük anlamı na bir bakalım isterseniz.
Riskten korunmak isteyenlerin riskini üstlenerek daha fazla kazanç sağlamak amacıyla vadeli işlem piyasasında işlem yapma eylemine spekülasyon yapmak denilmektedir. Yani risk , riskten korunmak isteyenlerden spekülatörlere transfer edilmektedir. Spekülatörler vadeli fiyat ile beklenen spot fiyat arasında fark olduğu zaman spekülatif pozisyon almaktadırlar.
Eğer herhangi bir malın vadeli işlem fiyatının gelecekteki spot fiyatından daha düşük olduğuna inanırlarsa vadeli işlem piyasasında alış yapmakta, vadeli işlem fiyatının gelecekteki spot fiyatından daha yüksek olduğuna inanırlarsa satış yapmaktadırlar. Tahminleri veya hesapları doğru çıkarsa spekülatörler kar etmektedirler .
Burada kilit kelime budur
Riskten korunmak isteyenlerin riskini üstlenerek yani elinizde bir Btc mevcut diyelim bunu yatırım yapacaksınız ama bekliyorsunuz. Risk almak istemeden eldekini kaybetmeden bir kazanç elde etmek herkesçe mantıklı işte burada risk alan bir adam ortaya çıkıyor arkadaşlar.
İnsanın Doğası ve Btc yatırımları
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5095821.msg49206112#msg49206112
Bu konuyu okumanızı tavsiye ederim Bu arkadaş diyor ki Etheryum un geleceği var. Bunu öngörüyor ama piyasaya bakıyor kimseden bir hareket yok. Risk alıp bu harekete başlıyor. Spot piyasada hareket başlıyor. Fiyat çıkıyor 300-500 derken bu sefer normal risk almaktan kaçınan yatırımcıların iştahı kabarmaya başlıyor. Sonuçta yukarı doğru hareket yapan bir değer var. Alıcıları satıcıları olan bir değer. Bu kısımdan sonra spekler genelde malı satıp kenara çekilmeyi veya yatırımlarını korumaya yöneliyorlar.
Örnek vermek gerekirse Abc işletmesinde spek tahtanın altını boşalttı, spek malı kucağımıza verdi, spek tahtayı uçurdu gibi şeyleri sıkça duymuşsunuzdur.
Burada malı satıp başka mecralara yönelmek veya düşündüğü fiyattan tekrar malı almak isteyebilir. Genelde kullan at yapılmaktadır.
Koruma da ise olay farklı boyuta geçmektedir. Etheryumun 10.000$ olacağını öngörmüş ama ciddi bir şekilde elinde risk bulundurup tersi bir durumda terste kalmak istemeyebilir. Bu durumda ise vadeli işlemler devreye girmektedir.
1500$ ath değeri alalım buradan terse işlemler giriyor , Eth 1500$ dan 1000$ düşmesi durumunda vadeli işlemlerde Terse girdiği için kaybı
SIFIR dır arkadaşın.
Şöyleki 100.000$ bir bakiyesi var ise diyelim 80.000$ düştüğünde spot piyasada -20.000$ yazarken Vadeli piyasada sözleşmesi artı 20.000$ getirir. Gün sonunda 100.000$ bakiyesini korumuş olur.
Vadeli işlemler çoğu kurumsal yatırımcıların olmaz ise olmazıdır arkadaşlar. Dolar yukselırse elınde tl varsa ona göre pozısyon alırsın veya düşerse. Burada mevzu bakiyenizi (yatırımınızı) korumanız dır.
Herkes vadeli geldi Btc bozuldu diye düşünüyor ama vadeli işlemler gelmese idi çoğu ciddi yatırımda (yatırımcıda) bu piyasaya girmez idi. Buda bir gerçek.
Kimse yatırdığı 100$ pul olmasını istemez. Buna göre pozisyon alırsınız.
Peki böyle mi işliyor hayır %100 böyle işlemez arkadaşlar. Vadeli işlemlerin 3 kuralı vardır yukarıda 2 kuralı yazdık zaten birde Arbitaj kuralı vardır.
Kullanım Amaçları
Korunma amaçlı: Piyasada oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına karşı oluşabilecek riski minimize
etmek amacıyla kullanılmaktadır. Korunma amaçlı işlemler potansiyel risklerin sizin için doğuracağı
olumsuz sonuçları ortadan kaldırmaktadır. Spot piyasada sahip olduğu riske karşı korunmak
isteyenler, üreticiler, tüccarlar, kurumsal risk yönetenler tarafından kullanılmaktadır.
Spekülatif amaçlı: Korunma amacı taşımayan işlemler spekülatif işlemler olarak kabul edilir.
Spekülatörlerin amacı piyasadaki her fiyat seviyesinden beklentileri doğrultusunda işlem yaparak kar
elde etmektir. Spekülatörler için önemli olan fiyatların seviyesinin ne olduğu değil hangi yönde
hareket edeceğidir.
Arbitraj amaçlı: Arbitraj yatırım yapmadan elde edilen risksiz kazançtır. Bir ürünü düşük fiyattan alıp,
yüksek fiyattan satma yönünde yapılan bir alım satım işlemidir. (terside geçerlidir) Spot piyasa ile vadeli piyasada makas açıldığında bunu değerlendirenlerde mevcuttur. Olayı bir bütün olarak düşünmenizi ve bir tokena aşık olmamanızı öneririm. Asıl amacımızın koyun olmak değil çoban olmak veya bağımsız bir birey olmak , düşünmek, araştırmak olduğunun altını tekrar çizeceğim.
Evet sonuç itibari bakacak olursak Btc tarafında vadeli işlemler olmazsa olmazdır arkadaşlar. Kurumsal yatırımcılar veya parası olan sermaye grubları paralarını kaybetmez istemez
Koruma Amacı burada iş görür. Birde topluca harekete başladılar mı risk alıp
Spekülatif amacı bursa iş görür. Kendi çalışanları veya botları ise
Arbitraj amacına hizmet eder.
Gün sonunda şu olay hep dillendirildi. Bu kadar düşmesi balinaların işine gelirmi ?
Arkadaş o balina akıllı bir balina ise yukarıda bahsettiğim Koruma yı zaten kendince aldı. Adamın 100.000.000$ varsa 2018 başında inanın bu 99.999.999 $ olmadı. Hatta arbitaj görüp değerlendirdiyse bakiyesi dahada arttı. Risk aldıysa ona bir şey diyemem.