geçen hafta başka bir konuda ufak da olsa equal ekibinden ve orada ekibin yaptığı cüzdanın daha beta aşamasında olduğundan bahsetmiştim. şu an için google eklentisi olarak cüzdan kullanıma açılmış. burada linkini vermek istemiyorum bu yüzden isteyen merak eden arkadaşlar telegramdan ya da discorq kanalından linke ulaşabilirler.
artık equal token hakkında bir şeyler yazayım.
toplam adedi 800 milyon adet olan token mew gibi cüzdanlardan transfer yaparken kendi kendini yakan bir sisteme sahip. şayet transfer edeceğiniz tutar 25000 adetten fazla ise cüzdanda fazladan 250 adet eql token bulunması gerekiyor. 25000 adetten daha az transfer için ise yanan token sayısı gönderilenin %1 olacak şekilde ayarlamanız gerekiyor. sanırım bu sistem kripto para camiasında bir ilkti. şu ana kadar 3 milyon adet token yanmış durumda ve toplam token sayısı 797 milyon civarı.
ekibin büyük bir çoğunluğu,
zaten ufak bir takım, avustralya'dan bir tanesi de sibirya'nın soğuk topraklarından. ufacık minicik kendilerini geliştiren bir ekip. neyse 2017 yılında airdrop yaptılar ve katılan herkese 30-35 bin adet token hediye ettiler. hatta daha sonra kimseyi rahatsız etmeden, swap gibi, kontrat adresini değiştirip herkese cüzdanındaki token adedi kadar bir daha gönderim yaptılar. yaptıkları 2 airdropla birlikte toplam token sayısının en az %30'unu bedava dağıtıldı. ICO döneminin tavan yaptığı bir dönemde böyle hareket yapmaları benim çok hoşuma gitmişti. tabii o sıralar projenin arkasındaki ekip hakkında herhangi bir bilgi yoktu. hatta equal token ne diye sorduğunuz zaman düzgün bir cevap bile alamıyordunuz. herifler sonradan web sitesi, whitepaper ve yol haritalarını güncellediler.
ooehh sıkıldım yazmaktan cüzdan görüntüsünü ekleyeyim. yeter ya:
eklentiyi tarayıcımıza kurduktan sonra "
create" diyoruz ve cüzdanımızı oluşturmaya başlıyoruz. ikinci ekranda ise bize 12 kelime veriyor. bunları kaydetmemiz gerekiyor çünkü bir sonraki ekranda bize bunları soracak.
bu ekranda az evvel dediğim gibi kaydettiğimiz 12 kelimeyi yazdıktan sonra "
confirm" diyoruz ve artık cüzdanımız oluştu. "
gospodin" yazılan yerde bize 10 adet eth cüzdanı veriyorlar. al bunları tepe tepe kullan.
alt kısımdaki sekmelerden 2. sıradakine basınca transfer geçmişimiz gözüküyor ama benim cüzdan boş olduğu için şu anlık durum böyle. 3. sekmeye basınca ileride işleme başlayacak olan alım satım işlemlerini (borsa değil) görüyoruz. bu işi yaparlarsa bence gayet güzel olur.
alt taraftaki son sekmeye tıklayınca burada
dex ve
dapp bağlantıları gözüküyor. içerisinde bir sürü dapp ve dex var. ben birkaçını denedim ama buraya ekran görüntüsü olarak sadece ddex borsasını ekledim.
kapanışı da cüzdanın ayarlar bölümüne bakarak yapalım. üst tarafta 5 tane para birimi seçimi var. keşke oraya btc/eth özelliğini de ekseler. cüzdanımdaki tutarı sadece dolar/euro olarak görmek istemem. "
public key" kısmına tıklayınca kullandığımız cüzdanın adresini görüyoruz. alt kısımdaki "
batman" ise cüzdanın gece/gündüz modu ayarı oluyor. alarm kısmının ne işe yaradığını bilemiyorum çünkü cüzdanım boş
)
equal cüzdanın diğer cüzdanlara göre en güzel özelliği ise bize "
private key"i vermiş olması. o kısma tıkladığımız zaman bizden cüzdanın başında oluşturduğumuş şifreyi istiyor. şifreyi girdiğiniz zaman size pk'yi teslim ediyor. aynı şekilde 12 kelimelik seed için de şifrenizi girerseniz size gösteriyor.
kişisel görüşüm: şu an için cüzdan daha çok yeni. güvenlik işlemleri nasıl bilmiyorum bu yüzden kimseye de kullanması için tavsiye vermek istemiyorum. kullanıcı sayısı artarsa ona göre hareket edilir. işin aslı cüzdanda stake işlemi yapmaya izin vereceklerdi. ben bu yüzden elimdeki equal tokenleri buraya gönderebilirim ama durum tam olarak nedir takip edemedim. stake işlemi de galiba yanan tokenlerin yarısını hodlcu gardaşlara dağıtım şeklinde olacak. geçen sene böyle bir efsane vardı.
bunun dışında cüzdanın arayüzü hoşuma gitti. şayet sürekli dapp veya dex kullanan birisiyseniz sizin de hoşunuza gidecektir. matemask ile aralarında çok fazla fark var mı bilemem. unutmadan ekleyeyim transfer yapılacağı zaman gas tutarını en güzel şekilde ayarlayacaklarını söylemişlerdi. bekleyip görmek gerekiyor.
equal token için konuşacak olursam bir airdrop tokeni. bu yüzden şu anki fiyatını görüp "abooo 1 milyon adet alayım, sonra okuturum." diye hayallere dalmayın. hacmi çok düşük olduğu için iyi bir yükseliş yapamadı ama ben yine de ümitliyim. çünkü ekip yavaş da olsa bir şekilde kendilerini geliştirerek ilerlemeye çalışıyor. bir de elime geçen ilk airdroptu o yüzden ayrı bir seviyorum adamları.
site:
https://equal.tech/telegram:
https://t.me/joinchat/GtLjl1JMYiTHzhaQA5CGPwcmc:
https://coinmarketcap.com/currencies/equal/whitepaper: yine kaldırmışlar.
eidoo cüzdan incelemesi:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5099077.msg49296099#msg49296099