Gelişen finansal teknolojileri, uluslararası bankacılık sistemlerinin her geçen gün daha fazla ötesine geçiyor. Bankalar, uzun yıllardır kendi aralarında süregelen bu fintech yarışında sektörde yeni oyuncular kullanmaktan da kaçınmıyor.
İşte bu aşamada, ortaya yeni bir oyuncu olan “blockchain” çıkıyor. Blockchainin sağladığı sistemler ve merkezi olmayan alt yapısı fintech dünyasının haliyle ilgisini oldukça fazla çekiyor.
Blockchainin en benzersiz özelliklerinden biri, ağın bütün tarafları arasında paylaşılan merkeziyetçi olmayan hareket etme kalitesidir, böylece aracıların veya üçüncü taraf aracıların katılımını ortadan kaldırır. Bu özellik fazlasıyla önemlidir, çünkü sizi herhangi bir süreç çatışması ihtimalinden kurtarır ve zaman kazandırır. Geleneksel sistemlere kıyasla blockchain daha hızlı, ucuz ve verimli seçenekler sunmasına rağmen, onun da çözülmemiş bazı sorunları olabiliyor.
Bu aşamada ortaya çıkan akıllı sözleşmeler, blockchain teknolojisinin en çok kullanılan uygulaması olarak adlandırılabilir. Aslında blockchainden çok önce, 1994 yılında önemli bir kriptograf olan Nick Szabo tarafından tanıtılan akıllı sözleşmeler, günümüzde blockchainin en önemli ögesi haline geldi.
Yaşadığımız şu anki dünya hala genellikle kağıt tabanlı sözleşmeler üzerinde çalışıyor. Bazı sektörlerde dijital sözleşmeler kullanılsa bile, üçüncü bir tarafın sisteme katılımı zorunlu hale geliyor. Üçüncü tarafların katılımı, işlem ücretlerinin artmasıyla birlikte güvenlik sorunlarına veya hileli faaliyetlere neden olabiliyor. Blockchainin dijital teknoloji alanındaki tanıtımıyla, bu tür konuları etkili bir şekilde çözebiliyoruz. Blockchain, ağdaki tüm varlıkların birbirleriyle dağınık bir şekilde etkileşimde bulunmalarına izin vererek, güvenilen herhangi bir üçüncü tarafın gereksinimini ortadan kaldırır.
Blockchain teknolojisi, bilindiği üzere bugüne kadar kurulan ilk ve en köklü kripto para olan Bitcoin’in tanıtımıyla dikkat çekti. Kripto para uygulamaları dışında, blockchain teknolojisine de talep oldukça fazla var ve farklı endüstrilere yönelerek bu alanda geliştirilmeye devam ediyor. Akıllı sözleşmeler de blockchain teknolojisinin en başarılı uygulamalarından biri haline geldi.
Geleneksel sözleşmeler yerine akıllı sözleşmelerin kullanılması, işlem maliyetlerini önemli ölçüde azaltırken, sistemdeki birçok güven problemini de ortadan kaldırıyor.
Ethereum akıllı sözleşmeler oluşturmak için kullanılan en popüler blok zinciri platformu. Akıllı sözleşmeleri kendi platformunda ilk kez kullanarak diğer blockchain projelerine ışık tutar.
Her tür pazarın içinde akıllı sözleşmeler, insanları çalıştırmayacak kadar otomatikleştirme potansiyeline sahiptir.
Haberin Devamı...
https://www.cointral.com/blog/2019/02/11/akilli-sozlesmelerin-hayatimizi-degistirecegine-dair-3-neden/