Bitcoin Forum
May 06, 2021, 09:32:35 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Šta treba da znate o Unošenju i Brisanju Privatnih Ključeva  (Read 115 times)
Pmalek
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1666
Merit: 2075


NotYourKeys.org - Not Your Keys, Not Your Bitcoin


View Profile
February 14, 2019, 08:39:02 PM
Merited by marlboroza (2), Daniel91 (1), cryptofrka (1), free-bit.co.in (1)
 #1

Korišteni Izvor: https://bitcointalk.org/index.php?topic=5106984.0


Svi korisnici ne poznaju pojmove sweeping-brisanje i importing-unošenje te u kojim situacijama treba unjeti ili eksportirati privatni ključ. Stoga sam se odlučio da otvorim ovu temu sa jednostavnim objašnjenjem o tome šta ove dvije procedure predstavljaju i pod kojim okolnostima se može i treba učiniti jedno ili drugo.UNOŠENJE PRIVATNOG KLJUČA

Importing - Unošenje privatnog ključa iz već postojećeg online, softverskog ili papirnog novčanika u drugi softverski novčanik kao što su Electrum, Armory, Mycelium ili Coinomi podrazumijeva da vi taj privatni ključ premještate u postojeću kolekciju ključeva u novom novčaniku.                          
U ovom slučaju, ako je bilo novca na adresi prije nego što ste unjeli njene privatne ključeve, on će biti vidljiv i dostupan i na starom novčanika iz kojeg su eksportirani ključevi i na novom novčanika na kojem su unešeni ključevi.                                               
Nakon unošenja, novi softverski novčanik bit će poput replike ili kopije originalnog novčanika.

PREDNOSTI
    • Obavlja se brzo. Cijeli proces eksportiranja i unošenja se može obaviti u vrlo kratkom vremenskom periodu ako znate šta tačno radite.
    • Nema nikakvih naknada jer ne uključuje bilo kakav oblik transakcija.

MANE
    • Ako su privatni ključevi izvornog papirnog novčanika kompromitirani ili ako neko drugi ima kopiju privatnih ključeva papirnog novčanika, to onda znači da on i dalje može trošiti vaše novce čak i nakon što ih unesete u novi novčanik.
    • Ovo narušava kopiju vašeg novog novčanika a naročito kada su u pitanju Deterministički novčanici (novčanici gdje se seed koristi za vračanje njihovih adresa, kao što je electrum ). To znači da nakon svakog unošenja privatnog ključa, morate ponoviti postupak izrade sigurnosne kopije.

OPREZ!
Nakon što ste unjeli privatni ključ vašeg papirnog novčanika u novi softverski novčanik, vrlo je važno da odmah napravite sigurnosnu kopiju čak i ako ne namjeravate koristiti svoj novi novčanik jedan duži period.

Ako napravite Bitcoin transakciju, čak i za mali iznos, cijeli bitcoin iznos će biti iskorišten i kusur će biti poslan nazad u vaš novčanik, ali na jednu od novih adresa na njemu, a ne na vaš izvorni papirni novčanik čiju adresu ste unjeli.
Na primjer: Unjeli ste privatni ključ papirnog novčanika na kojem imate bitcoine u novi softverski novčanik. Recimo da ste unjeli 10 BTC. Nakon toga odlučite da kupite nešto online i potrošite 2 Bitcoina. Ono što morate shvatiti je da i ako želite potrošiti samo 2 BTC-a, cijeli iznos od 10 BTC-a sa vaše adrese bit će iskorišten tokom Bitcoin transakcije, a kusur (u ovom slučaju 8 Bitcoina) će bit vraćen na novu adresu koja ima drugačiji privatni ključ, ali u istom novčaniku.

Tako će orginalna adresa (Papirni Novčanik) ostati prazna. Dakle, ako izbrišete softver novčanik a da niste sačuvali njegovu sigurnosnu kopiju, to znači da ćete izgubiti sve svoje BTC-e koji su poslali na novu adresu jer nećete imati drugog načina za povrat novčanika.

RJEŠENJE DA SE IZBJEGNE GUBITKA NOVCA
- Napravite sigurnosnu kopiju novog novčanika čim završite sa unosom.
- Pošaljite kusur nazad na adresu od papirnog novčanika prije nego što izbrišete softverski novčanik (ali u ovom slučaju vaša privatnost će biti ugrožena). Preporučuje se slanje na novu adresu od papirnog novčanika.

Napomena: Ovo upozorenje bi se trebalo ozbiljno razmotriti ako namjeravate obavljati transakcije sa novog softverskog novčanika a planirate koristiti metodu za pohranjivanje sredstava na papirnom novčaniku ili rizikujete gubitak svojih Bitcoina.

SWEEPING - BRISANJE PRIVATNIH KLJUČEVA

Kada vršite sweeping-brisanje papirnog novčanika ili privatnih ključeva na softverski novčanik, vi u biti vršite novu transakciju na novu javnu adresu koja prazni vaš orginalni novčanik, tj. papirni novčanik.
To znači da će nakon postupka brisanja vaši Bitcoini biti poslani na novu javnu adresu vašeg softver novčanika koji će sada imati novi privatni ključ koji je pohranjen u šifriranom obliku na vašem uređaju.

S obzirom da je ovaj postupak poput vršenja transakcije na novu adresu preko blockchaina, određena transakcijska naknada bit će odbijena od vašeg ukupnog salda a ostatka iznosa bit će poslan na vaš novi novčanik.
Isto tako, za razliku od unošenja, nakon brisanja, vaš bitcoin će bit dostupan i vidljiv samo sa novog softver novčanika na koji ste prebacili svoje privatne ključeve.

PREDNOSTI
    • Seed za Povratak vašeg novog novčanika neće biti nevažeći zbog postupka brisanja, što znači da možete na jednostavan način povratiti svoj novčanik pomoću seed-a kojeg ste dobili prilikom njegovog kreiranja bez ikakvih problema.
    • Sigurnije je u slučaju kompromitiranja vašeg izvornog papirnog novčanika. Nakon brisanje bit ćete jedina osoba koja zna nove privatne ključeve.

MANE
    • Da biste izvršili cijeli postupak, morate platiti određenu transakcijsku naknadu.
    • Morate sačekati da se transakcije potvrde kako bi cijeli postupak bio dovršen. To može potrajati ovisno o opterećenju mreže i naknadama.

KADA IZVRŠITI SWEEP-BRISANJE ILI UNOŠENJE PRIVATNIH KLJUČEVA

    • Vrlo je važno da unesete svoje privatne ključeve SAMO ako ih niko drugi ne zna osim vas.
    • Ako imate i najmanju sumnju da su vaši privatni ključevi možda kompromitirani ili da neko možda posjeduje kopiju istih, najbolje je da izvršite sweep-brisanje svog novčanika.
    • Također možete izvršiti brisanje vaših privatnih ključeva ako želite prebaciti sve svoje bitcoine na novu adresu i uništiti papirni novčanik.
    • Isto tako, važno je napomenuti da, ukoliko ste primali povremene uplate na starom papirnom novčaniku prije nego što ste izvršili postupak brisanja, te uplate će i dalje stizati na staru adresu a ne na novu adresu od novčanika. To znači da ćete morati ili ručno vršiti slanje novca na novi novčanik ili jednostavno promijeniti podatke o javnoj adresi tih periodičnih uplata na adresu novog novčanika. U slučaju da vaš privatni ključ nikada nije bio kompromitiran, unošenje novčanika je najprikladnija stvar koju možete napraviti.

BRISANJE? ZAŠTO JEDNOSTAVNO NE BI POSLAO BITCOINE NA SVOJU NOVU ADRESU?

Sweeping-Brisanje i slanje je zapravo isto, jedina mala razlika je u tome što sa brisanjem možete izvšiti transakciju koja ponekad može uključivati mnoge male unose.
To je zbog toga što određeni novčanici generiraju veliki broj adresa zbog sigurnosti i privatnosti, kako se vaše transakcije i troškovi ne bi mogli lako pratiti. Dakle, u ovom slučaju, kako vrijeme prolazi na vašim različitim adresama mogu se nalaziti različite male količine nepotrošenih bitcoina (unosa). Slanje istih na vašu novu adresu od novčanika moglo bi biti dosta izazovno, pa čak i nemoguće, ali uz brisanja, sve te male nepotrošene unose vrlo jednostavno možete poslati na novu adresu bez ikakvih problema.

NOVČANICI KOJI PODRŽAVAJU UNOŠENJE I SWEEPING-BRISANJE

    • Ledger Nano S
    • Trezor
    • Exodus
    • Bitcoin Core
    • Electrum
    • Jaxx’s Chrome Extension
    • Mycelium
    • Coinomi
    • MyEtherWallet
    • MetaMask
    • Coinomi
    • Mycelium
    • ArmoryDopuna
* Zahvaljujući LoyceV-u dodan je odjeljak sa upozorenjem


Korišteni Izvor: https://bitcointalk.org/index.php?topic=5106984.0

Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!