Merhaba arkadaşlar, forumda gezerken 8 privacy coin'i anlatan yabancı bir yazı ile karşılaştım. Çalışma mantıklarını merak ettiğim için inceledim ve buradaki bazı bilgiler ile daha önce hiç karşılaşmadığımı gördüm. Konuya ilgisi olanlar için kısa bir çeviri yaptım, umarım işinize yarar bilgiler edinebilirsiniz.
"Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin tamamen gizli olduğunu ve izlemenin imkansız olduğunu düşünmek yaygın bir hatadır. Aslında, birçok blok zincir yalnızca kullanıcıların kimliklerini gizleyerek blok zincirinde gerçekleşen tüm işlemlerin halka açık bir kaydını bırakır. Cüzdan genel verilerinde bir kullanıcının geçmiş işlemlerde kaç coin/token aldığını veya gönderdiğini ve cüzdanlarında sahip oldukları kripto para birimlerinin bakiyesini görebiliriz. Farklı farklı bir çok cüzdana gönderilmiş halleriyle bile, kullanıcıların bir blok zincirindeki etkinliklerine bağlı olarak iyi takip eden bir sistemin/kişinin kullanıcıyı tanımlayabildiğine dair bir endişe var. Bazı kişilerin gizlilik içeren kriptoparalara başvurmasının nedeni de budur. Privacy coinler ile kullanıcılara daha fazla anonimlik düzeyi sağlanır.
Gizlilik içeren para birimleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, şu anda piyasada mevcut olan 8 favori coinin bilgileri aşağıdadır.
MONEROMonero 2014 yılında ortaya çıktı ve o zamandan bugüne kadar çalışan en istikrarlı ve güvenli gizlilik içeren coinlerden birisi haline geldi. Monero, bir Bitcoin çatallanma ürünüdür, ancak Bitcoin'den farklı olarak Monero, birçok anonimlik özelliği ile yaratılmıştır. Monero, işlem bilgilerini blok zinciri içerisinde tamamen isimsiz bir şekilde saklayarak, kullanıcılarının verilerinin gizliliği konusunda sağlam güvenliğe sahip olmalarını sağlar. Monero'nun, bu piyasada ana rakip haline gelmesi için büyümesine yardımcı olan bazı benzersiz özellikleri vardır.
Ring İmzası(Halka imza)
Bir halka imzası, bir grup onaylayıcı(madenci) bir araya getirilerek oluşturulan dijital bir imzadır. Monero bu dijital imzayı her işlemde birden çok onaylayıcı (genellikle 5) eklemek için kullanır. Yalnızca gönderen gider"gönderici" anahtarını üretebilir ve yalnızca gerçek alıcı anahtarı algılayabilir ve ona bağlı fonları harcayabilir. Bir yüzük imzası varken, bir işlemi yüksek derecede gizlilik sunan tek bir kullanıcıyla bağlamak mümkün değildir.
Gizli Yol Tarifleri
Monero kullanıcıların blok zincirinden bağlantısını kesmelerine izin vermek için gizli adreslerden oluşan bir ağ kullanır. Gizli adres, her işlem için oluşturulan tek seferlik bir adrestir. Monero kullanıcıları blok zincirinde yayınlanan bir genel adrese sahiptir, ancak işlemlerinin çoğu (tümü değilse de) benzersiz gizli adreslerden geçirilir. Bu basit ve anlaşılması kolay özelliklerle Monero, kullanıcılara tamamen izlenemeyen bir şifreleme para birimi platformu sunar.
ZCASHZcash başka bir Bitcoin çatallanmasından ortaya çıkan gizlilik içeren coindir, ancak yalnızca bir avuç gizlilik özelliğine sahiptir. Zcash'ın kullandığı temel gizlilik özelliği, İnteraktif Olmayan Kısa Bilgi Testi Argümanıdır (zk-SNARK).
Bu isim telaffuz etmek bir zahmetli olabilir, ancak bu gizlilik yönteminin sunduğu temel işlevselliğin açıklanması kolaydır. zk-SNARKS, ağda depolanan tüm işlem verilerini şifreler. Bu yöntem, değiş tokuş edilen verilerin doğru olduğunu, ancak işlemin tüm ayrıntılarını açıklamadan bunu doğrular.
Bunu görselleştirmenin klasik yolu:
Kör bir arkadaşınız var. Ona iki top verin, biri yeşil diğeri kırmızı. O, topların farklı olduğunu söyleyemez ama siz yapabilirsiniz. Topu verdiğiniz kişinin hangisinin hangisi olduğunu bilmesini istemiyorsunuz ama sizin bunu bildiğini ispatlamak istiyorsunuz. Farklı olduklarını göstermek için, topları arkalarına koymalarını ve karıştırmalarını veya karıştırmamalarını söyleyin. Sonra sana topları göstermesini isteyin. Topları karıştırsa da karıştırmasa da ona hangi elinde hangi renk topun olduğunu doğru bir şekilde ifade edebilirsiniz. Artık arkadaşınızı topların gerçekten farklı olduğuna ikna ettiniz, ancak “sıfır bilgi” olduğu için hangisinin yeşil, hangisinin kırmızı olduğunu bilmiyor.
zk-SNARKS "Etkileşimli olmayan bilgi özlü, özlü ve sıfır bilginin argümanı" anlamına gelir.
"Özlü" kısım, tüm bu şifreleme sihrinin hızlıca gerçekleştiği (birkaç milisaniye) anlamına gelir. Başka bir deyişle, çok fazla işlem gerektirmez ve testin yapılması ve test edilmesi hızlıdır.
DASHDash yukarıda belirtilen paralardan biraz farklıdır. 2014 yılında bir Bitcoin çatalından sonra kurulan, Bitcoin ile aynı özelliklerin birçoğunu sunan, kaynaktan kaynağa kadar açık bir şifreleme kullanır. Ancak Bitcoin'in temel özelliklerine ek olarak, Dash anında ve özel işlemler için de bir seçenek sunar.
Sistemlerinin bütünlüğünü sağlamak için, Dash geliştiricileri aynı zamanda bir ödeme testi protokolü uygulamayı seçtiler. Sistemin bu bölümü, birinci hizmet düzeyinde işlemleri onaylayan madencilere ek destek sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Özel ve anlık işlemlerin yanı sıra devlet işlevlerini de kolaylaştıran ikinci hizmet düzeyindeki işlemleri doğrulamak için ağlara ana bağlantılar tanıtılır. Bir masternode çalıştırmak için, kullanıcının cüzdanında en az 1.000 coin olması gerekir. Anında gönderme özelliği, Dash blok zincirinin ikinci düzeyi boyunca işlemleri göndererek hızlı bir şekilde onaylanmalarını sağlar. Özel işlemler CoinJoin yöntemi kullanılarak gönderilir. Bu yöntem, "ortak ödemeler" yapmak için eklenmiştir.
PIVXPIVX, Dash’e benzer şekilde çalışan, başka bir gizlilik özelliği içeren para birimidir, ancak İş Kanıtı yerine Satım Kanıtı ile çalışır. PIVX kullanıcıları ağın sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olan ana düğümleri çalıştırırlar.
Bu düğümlerden birinin komutu, en az 10.000 coin katılımını gerektirir (kıyaslamada, Dash yalnızca 1.000 gerektirir). PIVX işlemleri hızlı bir şekilde doğrular ve hem özel hem de anında olduklarını kabul eder. İşlemler tamamen isimsiz yapılabilir ve bu, gönderenin kimliğinin bloklar zincirindeki herhangi bir analiz ile doğrulanmasını önler. Engelleme süresi yaklaşık 60 saniyedir. İşlem ücretleri de oldukça küçük. Bu nitelikler PIVX'i yatırım yapmak ya da ödeme yapmak için ilginç bir seçenek haline getirmektedir, işlemlerin hiç birisi üçüncü taraflarca bilinememektedir.
NAVCOINNavCoin, Bitcoin'den çatallanmış, merkezi olmayan bir şifreleme para birimidir. Amacı normalde blok zinciri platformlarında bulunan 2 sorunu çözmektir:
Veriler, yasadışı kullanıcılar tarafından kötü niyetli saldırılara karşı savunmasız kalmasını sağlayan bloklar zincirinde halka açıklanmaktadır. Blok zincirlerinin çoğu, verilerin kırılganlığının çözümü olarak "geri dönüşler" kullanır. Bir veri ihlalinden sonra blok zincirini yedeklenmiş bir noktaya geri yüklerler; bu, geri alma işleminden önce yapılan işlemlerin silinmesi anlamına gelir. NavTech sistemi, geleneksel Bitcoin blok zincirinin ve bir NAV alt zincirinin birleşimidir. İki zincirin kullanılması, kullanıcıların işlemleri tam bir anonimlik içerecek şekilde göndermelerini sağlar.
2017 boyunca, NAV önemli bir büyüme elde etti ve şimdi 50.000'den fazla kullanıcılı topluluğu yönetiyor.
CLOAKCOINCloak, 4 yıldan beri gizlilik alanında aktif olmasına rağmen, yavaş yavaş büyüyen kıdemli bir mahremiyet parasıdır. Blok zinciri bir oyun testi konsensüs protokolü tarafından işletilmektedir. Nispeten kısa blok sürelerine sahiptir ve işlemleri hızlı bir şekilde işler. Platform aynı zamanda işlemlerinizi takip etmeyi imkansız hale getirmek için 2 farklı yöntem sunar. Birincisi, soğan yönlendirme gizlilik protokolüdür. Soğan yönlendirme, mesajların birçok katmanla (bir soğana benzer) şifrelenmesini içerir. Ayrıca, işlemlerde gizlilik için ek bir koruma sağlamak için Enigma sürecini de sunar. Gizemli gizleme, kullanıcı gizlenmiş gizemli işlem istediğinde uygulanır. Bu işlemler, diğer rasgele verilerle karıştırıldığında işlem verilerini gizlemek için tasarlanmış özel Enigma düğümleri aracılığıyla taşınır. Yalnızca bu Enigma düğümleri giriş ve çıkış verilerinin doğru olup olmadığını belirleyebilir.
ENIGMAEnigma projesi, CloakCoin işlemlerinde kullanılan Enigma gizleme işleminden tamamen bağımsızdır. Enigma bir şifreleme para birimi veya bir bloklar zinciri değildir; bunun yerine, blokajlarda ve merkezi olmayan uygulamalarda uygulanabilen bir gizlilik protokolüdür. Bu nedenle ENG, üst gizlilik paraları listesine farklı bir ektir. Enigma ağı, düğümlerin hesapladıkları verileri görememelerini sağlayarak gizlilik sağlar. Ne üzerinde çalıştıklarını net olarak göremeseler de, bu düğümler hesaplamalarının doğru yapıldığını doğrulayabilirler. Bu şekilde maskelenen verilerle Enigma, akıllı bir sözleşmede işlenen temel verilerin her zaman şifreli olarak kaldığı yeni bir akıllı sözleşme türü olan "gizli sözleşmeler" olarak adlandırılan kapıyı açmayı umuyor.
Ağınızda bir düğümü çalıştırmak için Enigma belirteci satın alınmalıdır. Enigma belirteci satın aldıktan sonra, verileri işlediğiniz için ödüller alabilirsiniz. Ancak verileri işlemek için her düğüm için bir güvenlik depozitosu yatırılmak zorunludur. Doğrulama işlemi sırasında veriler manipüle edilirse, para yatırma işlemi verileri hatasız olarak işleyen düğümler arasında bölünecektir.
DEEPONIONDeepOnion, topluluğa ilgi gösteren yeni bir gizlilik içeren para projesidir. Bu listedeki diğer para birimleri gibi, DeepOnion da izlenemeyen işlemleri göndermek için TOR kullanır. Ayrıca, hızlı onay süreleri sağlamak için Bahis Testi ve İş Testi protokollerinin bir kombinasyonunu da kullanır. DeepOnion ayrıca özel işlemleri korumak için gizli adresleri kullanır. Gizli bir adres, gönderenin işlemleri için benzersiz bir kullanıcı adresi kullanmasına izin verir. Alıcının sadece tek bir adrese ihtiyacı vardır, ancak gönderilen değeri almadan önce bu blok, göndericiye veya alıcının kişisel adresine bağlanamadıkları zincirdeki benzersiz adreslere gönderilir. Bu, yalnızca gönderenin ve alıcının ödemelerin nereden ve nereye gönderildiğini sürekli olarak bilmesini sağlar.
DeepOnion ekibi şu anda DeepSend ve DeepVault üzerinde çalışıyor. DeepSend, ödemelerin izlenmesini önlemek için çoklu imza yöntemini kullanır. DeepVault, kullanıcıların sonsuza dek blok zincirinde veri saklamalarını sağlayan bir bilgi depolama hizmetidir. Daha açık olmak gerekirse, DeepVault, kullanıcıların dosya zincirlerini blok zincirinde saklamasını sağlar. Bir dosyanın bütünlüğünü doğrulamak için bir kullanıcının yalnızca dosyanın geçerli sürümünü yedek kopyayla karşılaştırması gerekir. Bu, önemli belgelerin bütünlüğünü doğrulamak amacıyla faydalı olabilir. Topluluk geliştikçe, DeepOnion VoteCentral özelliğini de başlatacak. Platform kullanıcılarının yeni gelişmelere oy vermelerini ve gelecekteki projeler için fikirlerini sunmalarını sağlayacak. Bu proje şimdilik küçük, ancak bazı yapmaya çalıştıkları bakımından oldukça umut verici.
Sonuç:Anonimlik sağlayan kripto paralar gerçekten çok etkileyici. Anonimliği önemsemeyen insanlar işlem geçmişlerinin üçüncü şahıslar tarafından keşfedilip keşfedilmeyeceğine dair hiçbir süphe duymadan diğer blokzincirlerini kullanabilirler. Ancak bazıları, gizliliğin tamamını garanti edemeyen herhangi bir kripto para birimi platformuna katılmayı reddedebilir.
Blockchain'e yatırım yapmakla ilgileniyorsanız ve kişisel mahremiyetle de ilgileniyorsanız, burada belirtilen privacy coinleri detaylı inceleyebilirsiniz."
Kaynak:
https://cryptohabanero.com/2019/03/05/top-8-criptomonedas-privadas/?cn-reloaded=1&cn-reloaded=1Makalede yer alanların dışında dün çıkan haberi ile(Groestlcoin debit kartı çıktı, MasterCard ile işlem alınan heryerde GRS'lerinizi anında fiat'a çevirebilirsiniz) ile %200 kadar yükselen Groestlcoin de dileyen kullanıcılarına anonim işlemler yapabilmesini sağlıyor.