Güzel konu olmuş teşekkürler.
@trendcoin eline sağlık keyifle okudum yazdıklarını hocam.
Bu dünyada ki en güzel konulardır kuantum fiziği ve evren. Dünyaya tekrar gelme şansım olsaydı kesinlikle astrofizikçi olmayı isterdim.
Karınca kararınca fikirlerimi belirteyim bende
Yoktan var etmeyen yaratıcı değildir bana kalırsa belki mühendis olabilir. Biz daha gelişmiş bir uygarlığın laboratuarda geliştirdiği form olsak bile bu onları bizim evrim konusunda daha ileri safhalar yapar. Yani eğer gelişimin yada evrimin bir sınırı varsa bu onları eninde sonunda yakalayacağız demek olur.
Evrende akıllı yaşam formlarını hesaplamak için bir denklem var;
Bu denkleme göre sadece bizim galaksimizde bile çok sayıda medeniyet olabilir.
Kendi adıma mantık yürüterek gidersem;
Evrenin tesadüfen oluşmama ihtimali ne demek ?
Bir yaratıcı olduğunu kabullenmek demek.
Peki bu yaratıcı nasıl var olmuştur ve yoktan nasıl var etmektedir ?
1. seçenek yoktan var olmayı kabullenme
2. seçenek yoktan var olmuş ve yoktan var edebilen bir yaratıcıyı kabullenme
Dinlerin hiç olmadığını varsayıp objektif bakarsak hangisini kabullenmek daha mantıklıdır ?
Bu yaratıcı olmadığı anlamına gelmez elbette ama yaratıcı olması işleri 2 kat daha zor hale getiyor anlamı çıkıyor bana göre.
Big Bang teorisinde Einstein'in denklemine göre enerji kütle kazanıp maddeye dönüşüyor ve buna
Higgs Bozonu diyorlar diğer adıyla
Tanrı parçacığı. Cern deneyinde bu kanıtlandı. 10 Nisanda açıklanan kara deliğin ilk fotoğrafı gibi bu da teorik fizikti. Haliyle matematik ve teorik fizik bizi az bir sapma olsa bile yanıltımıyor demek oluyor bu. Big Bang'in ilk safhalarında madde ve anti madde bir birlerini yok ediyor hızla ama sürecin sonunda bir madde daha fazla olduğu için süreç kusurlu işliyor ve günümüz galaksi, yıldız ve gezegenler oluşuyor. Aslında kusursuz değil kusurlu olduğu için bu şekilde biraz ironik olsada.
Evren hakkında bir diğer teori ise şişme teorisi.
Evren genişliyor ve sürekli galaksiler birbirlerinden uzaklaşıyor bir süre sonra yerçekimine yenik düşerek çökeceği ve tekrar bir büyük patlama yaşanacağını öne süren bir teori. Bir nevi kısır döngü ve bu döngü sırasında eğer madde ve anti madde süreci kusursuz işlerse evrende madde olmamasıda olası.
Big bang öncesi ne vardı ?
Hiçlik.
Hiçlik nedir ?
Burada tanım eksikliği var. Algılarımızında sonuna geliyoruz bana kalırsa.
Bir şeyin olmaması ne demek ?
Peki olduysa bir başlangıcı var demektir peki öncesi ?
Paradoksa neden oluyor belkide paradoks değil sadece biz kavrayamıyoruz.
Kuantum fiziği ise Alice harikalar diyarı.
- Madde birden fazla yerde bulunabilir.
- Kuantum boyutunda elektronu ölçmeye kalkarsanız farkına varıp farklı davranmaya karar veriyor.
- Dolanık 2 molekülden birini 13 milyar ışık yılı uzağa bile gönderseniz birine ne oluyorsa onada aynı şey oluyor "aynı zamanda" ? Işık hızının bir sınır kabul edildiğini düşünürsek bu delilikten başka birşey değil.( Işık hızı yavaşlatılabilir fakat hızlandıramazsınız bunun deneyi yapıldı.)
Kuantum fiziğine göre bir şeye bakmadığınız sürede onun hangi formda olduğunu bilemiyorsunuz. Baktığınızda ise bir gözlem yapmış oluyor, müdahale ediyorsunuz ve bir çok olasılıktan bir tanesi gerçekleşmiş oluyor.
Schrödinger'in Kedisi düşünsel deneyi ile açıklamaya çalışırsak;
Bir kediyi içinde onu %50 şans ile öldürecek bir tuzak olan kutuya kapattığımızda;
Kutuyu açıp gözlemlemediğimiz sürece her iki seçenek aynı anda gerçekleşmiş durumda oluyor fakat gözlemlediğimde yanlızca bir sonuç ile karşılaşıyoruz. Yani biz gözlemlediğimizde sistem çöküyor. Bu deneyi teknik olarak yapmamız mümkün değil.
O zaman biz dünya ve evreni gözlemlemediğimiz de durum nedir ?
Bunu bilmek için gözlemlemek gerekiyor, gözlemlediğimizde ise gözlemlemediğimiz halini yine bilemiyoruz.
Burada Devreye çoklu evrenler ve paralel evrenler giriyor.
Madde aynı anda birden fazla yerde yada formda olabiliyorsa;
Daha da çılgın bir soru geliyor beraberinde o soru da bizim o kedi olup olmadığımız.
Biz milyonlarca olasılıktan yanlızca bir tanesi olabiliriz ve bu olasılıklar denizinde yaşıyor olabiliriz.
Bu durumda gözlemci kim ?
Schrödinger'in Kedisi ilgili çok güzel bir film tavsiye edeyim;