Dünyaca ünlü birçok şirket kripto para geliştireceğini açıkladı. Peki bu kripto para aşkı neden aniden yeşerdi?
Nike kripto para çıkarmak için patent başvurusu yaptı. Telegram kendi Blockchain’ini geliştirdi. Samsung yakında Samsung Coin’i piyasa sürebilir. Facebook’un kendi kripto parasını geliştirdiğini sokaktaki vatandaş dahi biliyor. Google henüz trene atlamasa da dünyanın en büyük bankalarından JP Morgan trenin Business Class bölmesinde oturuyor. Tüm bu büyük şirketler kripto paralara aniden aşık oldu.
Kripto Hareketinin Mantalitesi
Öncelikle ortada büyük bir para söz konusu. Burada maksimalist bir argümanı savunup Ethereum, Trom veya EOS gibi tek bir smart contract platformu olmalı demiyorum. Ama bu platformların Telegram Open Network gibi tek bir kuruluş tarafından kontrol edilen projelere yeğ olduğunu söylüyorum. Daha fazla merkezsizlik istiyoruz, bireylerin daha faz güç kazanmasını. Şimdi bu büyük oyuncular geliyor ve kripto hareketinin mantalitesini ve şatafatlı vizyonunu benimsemek yerine tüm eski dünya döküntülerini yanlarında getiriyor.
Gerçek Kullanım Durumları
Bu şirketler Blockchain uygulamalarına milyon dolarlar harcayacak. Neden bu para tüm dünyaya faydalı olacak şekilde harcanmıyor, örneğin mevcut platformlar üzerinde geliştirmeler yaparak veya birlikte çalışabilir ürünler geliştirerek? Mesela Ethereum’da bütünüyle yeni bir Blockchain başlatmadan token platformu geliştirebilirsiniz. Telegram ve Samsung gibi şirketlerin bunu yapmasını tercih etmez miydik?
Nike’a geri dönelim. Belki Nike’ın Blockchain’e adım atmasıyla bazı yeni kullanım durumları ortaya çıkabilir. Mesela ayakkabı hırsızlığı salgını. Şaka bir yana, non-fungible token’lar sayesinde ayakkabılarınız gerçek anlamda sadece sizin olabilir. Biri onları çaldığında teknoloji sayesinde ayakkabıların takibi yapılabilir ve ayakkabılara sahip olduğunuzu kanıtlamada Blockchain kullanılabilir. Çok güzel Nike ayakkabılarım var, kaybolurlarsa üzülürüm. Keşke bu yeni Nike ürünü Blockchain-üzerinden-marketing formunda olmak yerine gerçek kullanım durumlarına odaklansa.
Kaynak :
https://coin-turk.com/dunyaca-unlu-sirketlerin-aniden-yeseren-kripto-para-aski