Haberde özetle şöyle deniyor: "com.tr" uzantılarının tescil ve onay merkezi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden alınarak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na verilmiştir.
ODTÜ, 1991 yılından beri ICANN ile birlikte "com.tr" uzantılı alan adlarının tahsisini yürüten yetkili konumundaydı. Yılda 330 binden fazla alan adı tahsisi sağlıyordu.
Bir devrin sonuna gelinmiş. Nedir bu ODTÜ'nün çektiği böyle.
Ben de haberin Türkçe linkini ekleyeyim:
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/odtunun-com-tr-yetkisi-btkya-gecti-4721381/Ben sandım direk .tr uzantısı alınabilecek. O olsa daha iyi olur aslında.
Atıyorum
www.bitcointalk.tr alınabilecek mi acaba?
nic.tr mesela var da neden başka direk .tr uzantılı site yok?
"türkiye, 1990 yılında tüvaka (türkiye üniversiteler ve araştırma kurumları ağı) tarafından alınan karar doğrultusunda "ikinci düzey alt alan adı modeli"ni benimsemiştir. dolayısıyla, "alanadı.tr" biçiminde alan adı kaydı yapılmamaktadır."
Nic.tr den kaynak aldım. Ordan girip detaylı dökümanı okuyabilirsin.
Bana göre ODTÜ deki elemanlar 90 lı yıllarda işin cakallıgına girip ulan biz bu işten nasıl daha cok para yaparız diye oturup düşünüp bu alan adı modeline girmişler. Şöyleki mesela phi.tr diye adres alsan com net bilmem ne ıvır zıvırlara ihtiyacın kalmayacak kullanmak istemeyeceksindir.
Ama şimdiki modelde phi.com alsan biri com.tr de almak zorunda kalcaksın net alcaksın net.tr de alcaksın org da alacaksın org.tr de alcan alcanda alcan para nic.tr ye gidecek döngü böyle
Aslında marketing yapılsa bu işten cok güzel kazanç saglanabilir. Mesela kripto websayfalarında alışkın oldugumuz .IO uzantısı INDIAN OCEAN hint okyanusu domaini dir ama kriptocular tarafından benimsenip bu sektörde daha çok kullanılmıştır. Yanlış hatırlamıyorsam bugun IO uzantılı bir domain 40 50 dolar fiyattan falan baslıyordur.
Bunun farklı bir örneğide doğu afrika'da küçük bir ülke olan cibuti (djibouti) .dj uzantısı ile dünyaya adını duyurmuş 800.000 nüfuslu küçük bir ülke. tiesto.dj gibi web sayfaları burdan gelmekte onlarda baya pahalı diye hatırlıyorum