Malum fon kurmak sakıncalı ve kötü bir geçmişi var hem kuran hem katılan için , ben kurmak isteyenleri eleştiriyorum çünkü kuruluş şekil itibariyle kriptokoin kültürüne yeterince uyumlu bulmuyorum yapılarını bunun yanında fon kurmak saçma demiyorum nasıl kurulabilir buna bazı örnekler verelim:
1- Fon kuran kişi riski kabul edilebilir bir yöntemle yatırım yapacak:
-Margin trading, çok riskli, her şey buhar olabiliyor yani çok biliyorsan kendi paranla yap milletin parasını alıp margine yatırmak mantıklı değil
-Koin trading, riskli, alırsın %80 çakılır kalırsın öyle halbuki fon belli bir zaman diliminde geri dönüş yapmalıdır 1 ay içinde misal sonuç vermen lazım koin aldığın fiyata gelmezse zarar yazacaksın, sana veren adam trading bilmiyor veriyor sende bilmiyorsun
-arbitraj, makul , arbitraj yapabiliyorsan ve envanter ihtiyacı duyuyorsan bunu fon ile elde edebilir yatırımcıya kar payı dağıtabilirsin, bazı aylar düşük bazı aylar yüksek ama gelir olur, geçmişini paylaşıp diğer şartları da sağlarsan olabilir
-mining, eh işe, işi bilen bir adam yapabilir ama mining doğası gereği gittikçe düşen bir gelire sahip kabul edilebilir ayrıca fiyatın ve zorluğun zıpladığı aylarda zarara bile girebilir ve hatta roi olmadan zararla bile kapatabilir olmaz demiyorum ama deymez diyebilirim fon kuran kişiye bakar.
2- Fon kuran kişi anonim olmamalı:
Fon kuruyor adam tek bildiğimiz üye adı , bütün işin kitabını yazan adamda bu foruma üye kimse kim olduğunu bilmiyor mübareğin yani milletin parasını topluyorsan kusura bakma kim olduğunu açıklaman lazım en azından katılımcılara ibraz edilmeli
3-Fon kuran kişi yatırıma ipotek yapmalı:
escrow demedim ipotek dedim dile katkı yaptım
Bu da şart , sen işi iyi bilsen bile kaybolup gitmeyeceğini sana otobüs çarpmayacağını bilemeyiz, katılımcılara bir ipotek , rehin sunmalısın, bitcoin toplayıp bitcoin rehin tutmak tabiki mantıklı değil ama başka bir tür olabilir yani parayı parayla rehin tutmak finansal açıdan çok fizibil değil o yüzden fon toplayan kişi toplanan miktar için bir araç yada gayrimenkul ipoteği oluşturulabilir, toplanan miktar ve ipotek fon ile sözleşmede belirtilir bir deneyimli kişi de bunu denetler. araba yada gayrimenkul elden gitmediği için fon sahibi bunları kullanmaya devam edebilir.ipoteğin sigortalı olması da gerekli arsa kırılmaz ama araç kaza yapabilir ev sigortası da baya ucuz diye biliyorum.
Bu yukarıda ki 3 şartı sağladıktan sonra fon kurmak mantıklı onun dışında katılımcılar için çok risklidir, Bildiğim kadarıyla koin toplamak regülasyana tabi değil ama mevcut kanunlar para ve değerli eşya ile işlem yapma yetkisini lisansa bağlamış durumda, olası bir sıkıntı da fon yöneticisi bir de mevzuattan darbe yiyebilir ama yemeyede bilir bu ayrı bir uzmanlık alanı, hazır regulasyon yokken olabilir gibi.
Ben rahatlıkla fon kuracak bilgi birikimine sahibim fakat kurmaya ihtiyacım yok veyahut olsa da bu tarz çalışmayı sevmiyorum, müşteri ilişkilerim iyi değildir, fon kuracak kişinin yatırımcılarla iletişimi diyaloğu iyi olmalıdır, parayı alıp beni rahatsız etmeyin moduna girmesi absürt bir durum yada az veya yanlış bilgi vermesi yine kabul edilemez.Bugün web sitesi yapmak için yazılımcı olmaya gerek yok hatta aç bir google doc paylaş bilgini bunu da hesaba katması gerekir.