Danas je baš izašao članak u Jutarnjem listu koji govori o Libri.
Koliko sam shvatio ova valuta će, kao i ostale kriptovalute, izbjeći banke i kartične kuće.
Ali što mi je čudno je da su među tvrtkama koje rade na razvoju ove kriptovalute kompanije Mastercard, Paypal i Visa. Nije mi jasno, ako će se korištenjem Libre smanjiti promet preko kreditnih i debitnih kartica, to bi išlo njima na štetu - a oni rade na razvoju Libre
Također piše da će Libra imati pokriće u bankovnim depozitima i kratkoročnim državnim obveznicama.
Način zarade "vlasnika" Libra projekta(inicijalnim ulagačima, tj. vlasnicima udjela u Libri) je sljedeći:
1. Kupac kupuje Libru za fiat.
2. Kupac koristi Libru za plaćanje i kupnju usluga, a fiat valuta se deponira na bankovni račun vlasnika Libra projekta
3. Fiat novac se oročuje ili dalje ulaže
4. Dobit od uloženog novca ide inicijalnim ulagačima (pravim vlasnicima Libra projekta) - ne čini mi se previše decentralizirano
5. Kupac može ponovno libru zamjeniti za fiat, a dobit od ulaganja ostaje vlasnicima Libra projekta
Također da bi dobili Libra wallet (Calibra) morat će se poslati osobni dokumenti u Libra association(udruženje koje vodi ovaj projekt)
Zaključak: 1. Ne vidim preveliku razliku između Libre i Paypala
2. Projekt nije niti decentraliziran niti će se moći vršiti anonimne transakcije
3. Nije jasno što se događa u slučajevima scamova, da li se Libra vraća oštećenoj strani / da li je to uopće moguće s obzirom da je riječ o blockchain tehnologiji?