Arkadaşlar merhaba.
Ledger’ın yeni donanım cüzdanı olan Ledger Nano X bir süre önce elime geçti. Yaklaşık 1 haftadır deneme/inceleme amaçlı kullanıyorum. Bu cüzdanı inceleme amacıyla bana ulaştıran binbircesit.com’dan İlhan Bey’e teşekkürlerimi iletiyorum. Kendisi Ledger’ın Türkiye distrübütörlüğünü layıkıyla yerine getiriyor bence.
Dediğim gibi cihaz 1 haftadır kullanıyorum. Bir önceki model olan Nano S’i yaklaşık 2 yıldır kullanıyordum. Onun incelemesine de şuradan ulaşabilirsiniz
https://bitcointalk.org/index.php?topic=2193095.msg22024830#msg22024830O başlıkta kırmızıyla yazdığım her şey bu cüzdan için de geçerli. O yüzden aynı şeyleri tekrar tekrar yazmaya gerek duymadım. Lütfen ilk defa kullanıyorsanız orada yazan temel aşamaları okuyun ve sonra buraya dönün.
Orada yazanla tek farklı olan ve bence en önemli farklardan biri S modelinin aynı anda 3-4 coini desteklemesiydi. X modeline bir sürü coinin uygulamasını yükleyebiliyorsunuz alan sıkıntısı olmadan.
Şu an bendeki cihazda yüklü olan app’ler şunlar: Btc, Eth, Ltc, Bnb, Xlm, Neo, Vet, Nano, Wan, Tomo, Ont. Bunların hepsi yüklü ve daha da app yüklenebilyor.
S modelinde nasıldı bu durum? Örneğin Btc, Eth, Ltc app’lerini yüklediniz. Neo kullanmanız gerekiyor. Ltc’yi silip Neo yüklemeniz gerekiyordu. Aksi taktirde cihaz “yetersiz alan” uyarısı veriyor ve yüklemenize izin vermiyordu. X modelinin en büyük artılarından biri bu önemli sorunu çözmüş olması bence. Çeşitli altcoinlerle ilgilenenler ve sürekli aktif kullananlar için çok iyi oldu bu.
Neyse cihazdan genel olarak bahsedelim şimdi.
Kutu açılımı ve içerik:
-İncelemedeki tüm fotoğraflara tıklayarak büyük hallerine ulaşabilirsiniz- Bu cihazın bir başka özelliği kendi içinde bir bataryası olması ve bluetooth ile telefonunuza bağlanabiliyor olması. Yani kabloya bağlamadan Ledger Live uygulamasını telefonunuza indirerek Btc, Ltc, Eth gibi direk Ledger Live üstünden kontrol edilebilen coinlerinizi bilgisayar ihtiyacı olmadan gönderim yapabiliyorsunuz.
Bu arada şunu söylemeliyim ki bluetooth ile bağlanma özelliği cihaz içindeki menüsünden kapatılabiliyor. “Ben bt kullanmam, sadece kablo kullanırım” derseniz kapatabiliyorsunuz yani.
Telefondan dediğim gibi Ledger Live’ın desteklediği coinleri kontrol edebiliyorsunuz. Btc, Ltc, Eth, Dash, Dgb, Kmd, Doge, Qtum, Strat, Xrp gibi belli başlı coinler bunlar.
Eth tokenleri için yine Myetherwallet veya Mycrypto kullanmanız gerek mesela. Ve bunu yapmak için yine kablo ile bağlamanız şart. Ben telefondan mew’i açtığımda cihaz bt’den bağlı olsa dahi mew görmüyor cihazı haliyle.
Gelelim Nano S ve Nano X’in görsel karşılaştırmasına
Şuraya da diğer cüzdanlarla boyutsal ve görsel kıyaslama fotoğraflarını koyalım.
Sırasıyla keepkey, trezor t, bitbox ve toplu fotoğraf
Şuraya da video incelemelerini bırakayım. Youtube pek bana göre bi mecra değil, inceleme yapan arkadaşlara teşekkürler
https://www.youtube.com/watch?v=yTmENbPHkGIhttps://www.youtube.com/watch?v=Z7TcLadhn7UNano S’iniz varsa ve yukarıda bahsettiğim “aynı anda bir çok app yükleyememe” sorunundan muzdaripseniz X’e terfi etmenizi tavsiye ederim.
Başka marka bir donanım cüzdanınız varsa ve size yetiyorsa karar sizin. Ama şunu da bilmenizi isterim ki Ledger şu an piyasada en çok coini destekleyen cüzdan. Trezor ve diğerleri henüz Ledger’ı henüz bu açıdan yakalayabilmiş değil.
Cihazı bana ulaştıran binbircesit.com İlhan Gülenç’e tekrar teşekkürler.
Cihaz hakkında temel olarak söyleyeceklerim bunlar. Kafanıza takılan, merak ettiğiniz şeyler varsa cevaplayabilirim. Yakında Ledger Live uygulamasının desteklemediği ama Ledger'ınızın desteklediği coinleri nasıl kontrol edebileceğiniz başlıklar hazırlayacağım. Bu konuda çok soru geliyor.
Herkese bol kazançlar.
Konu gereksiz ve boş mesajların silinmesi için self moderated açıldı.