26 Haziranda 350 doların üstüne çıkan Ethereum fiyatları 220 dolar seviyesine kadar geriledi. Ethereum’a neler oluyor? Sadece küresel faktörler değil teknik sorunlar da Ethereum fiyatlarını düşürüyor.
Ethereum’a neler oluyor?
ABD Başkanı Trump, bazı bakanlıklar ve dünya geneli önemli ekonomilerin merkez bankası başkanlarının Libra, Bitcoin ve kripto paralar hakkındaki açıklamaları, kripto para piyasalarında bir türbülansın yaşanmasına neden oldu. Bu gelişmelerde Ethereum da payına düşeni aldı.
Ethereum özelinde ise Coinfomania’dan Emi Lacapra’ya göre teknik sorunlardan dolayı da fiyat düşüşleri yaşanıyor. Bu teknik sorunları anlamak için Ethereum’un tarihsel gelişimine bakmakta yarar var.
Ethereum 2013 yılında girişimci Vitalik Buterin tarafından oluşturulmuş ve 30 Temmuz 2015’te piyasaya sürülmüştü. 2017 yılının sonuna doğru Ether’in fiyatları 1400 doları aştı. Bu süreçte Ethereum’un Bitcoin’i tahtından edeceği düşünülüyordu.
2016 yılında bir hackleme olayından sonra Ethereum ağının güvenilirliği tartışılır hale geldi ve Ethereum bir hardfork (çatallanma) yaşamak zorunda kaldı. Bu fork sonrasında Ethereum Classic, eski ağda kalarak faaliyetlerine devam etti. Bazılarına göre bu olay Ethereum’daki olayların başlangıcı oldu.
Ethereum’un uzun vadeli problemi ise ölçeklendirme (scability), yani ağın işlem hızı. Bitcoin bu sorunu blockchain dışı işlemlerle çözdü. Ethereum için sharding bir çözüm önerisi olarak tartışılıyor. Sharding, ölçeklendirmeyi arttırmak için önerilen bir çeşit veri tabanı bölümleme tekniği.
Buterin, dün ölçeklendirme sorununu çözmek için Bitcoin Cash’in blockchain ağının geçici olarak kullanabileceklerini duyurmuştu. Sonrasında ise Ethereum Classic’in ağını da kullanabilecekleri ifade etti. Aşağıdaki tweet’te Buterin’in tweet’inin orijinalini görüyoruz.
Sonuç olarak Ethereum ağının ölçeklendirme ve güvenlik sorunları karın ağrısı olarak duruyor.
https://koinmedya.com/2019/07/16/ethereuma-neler-oluyor-neden-fiyatlar-surekli-dusuyor/