iOS cihazı yedeklemek için
1- iTunes üzerinden bilgisayara yedekle ve yedeklenmiş klasörün kopyasını başka bir diske al (Windows'ta C:\Users\KULLANICI\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync klasörü, MacOS'da ~/Library/Application Support/MobileSync klasöründe) 2- iCloud'a yedekle (ama buna çok güvenme. Hem ücretli, hem de iCloud'dan geri dönme işi çooook uzun sürüyor)
Yedeklemeden önce, Whatsapp, Outlook vb. kendi sunucularına yedek alan uygulamaları, uygulamaların içinden yedeklemeyi unutma!!!
Şimdi işin zahmetli kısmı:
Yedeğin düzgün çalıştığını garantilemek için, cihazı iTunes'dan geri yükle: 1- Cihazın ayarlarından Find My iPhone'u kapat 2- iTunes'da "Yedekten Geri Yükle"yi seç.
Bu işlem cihazın kapasitesine göre 30dk - 3 saat arasında sürüyor. (Geri yükleme 30dk biter ama uygulamaların geri yüklenmesi biraz zaman alıyor)
En önemli kısım 2FA yedeklemesi. Eğer Google Authenticator kullanıyorsan 2FA yedeklenmiyor.
2FA için benim yöntemim şu:
1- Veracrypt ya da başka bir şifreli disk alanı uygulaması ile güçlü bir parola kullanarak şifreli disk alanı oluştur (veya Toshiba, Kingston ya da Sandisk'in şifreli USB'lerini de kullanabilirsin, ama bu sefer onları saklamak, taşımak ayrı dert) 2- Disk alanını aç 3- 2FA QR kodunun ekran görüntüsünü al ve doğrudan bu disk alanına kaydet. (Eğer 2FA görselini kaydedebiliyorsan ekran görüntüsü almadan doğrudan disk alanına kaydet. Dosya ismini siteadi-2fa-qr.png benzeri yapmalısın. Aksi durumda, hangi QR'ın hangi siteye ait olduğunu bulman çok zor.) 4- 2FA kurtarma kodu ya da metni varsa, bu metni disk alanına kaydet: siteadi-2fa-kodu.txt) 5- Google Authenticator, Lastpass Authenticator, Microsoft Authenticator ile QR kodunu tarat ve 2FA'yı aktif et. 6- Disk alanını çıkar ve buluta (GDrive, Dropbox, OneDrive vb.) yedekle
Artık telefonun kaybolsa bile 2FA'yı kurtarabilirsin.
Sorular: 1- Disk alanı ne kadar güvenli? AES ve Twofish ile şifreleniyor. İstersen farklı algoritmaları da seçebiliyorsun. 2- Bulut ne kadar güvenli? Bulut hesabın çalınsa ya da hacklense bile içindeki disk alanına kimse ulaşamaz. Disk alanının parolasını kırılması neredeyse imkansız (parolayı 1975 ya da 123456 yapmazsın herhalde) 3- Disk alanına her zaman erişebilir miyim? Veracrypt uygulaması ücretsiz. Önceden Truecrypt vardı, artık o devam etmiyor. Güncellenmese bile eski sürümleri çalışmaya devam ediyor. 4- Ne kadarlık disk alanı? 50MB yeterli olur. Yetmezse, yeni disk alanı oluşturursun. Dosya boyutu ne kadar düşük olursa, transferi o kadar kolay olur. 5- Disk alanına virüs girer mi? İmkansız değil tabi ki. Disk alanını açtığın bilgisayarda virüs varsa ve o virüs harici disklere bulaşıyorsa, disk alanına da bulaşabilir. 6- Authy kullansam, buluta yedeklense olmaz mı? Hayır. 7- Lastpass kullansam, hesabıma senkronize olsa, olmaz mı? Authy'den daha güvenilir. Ancak Lastpass çevrimiçi çalışıyor. Lastpass hesabına erişemezsen, yedeklerine de ulaşamazsın.
|