Kao netko tko već godinu dana živi sa i od Bitcoina, ne bih se složio da je niti preskup, niti prespor, niti da LN ne riješava ništa.
Do sada sam kupio jako puno toga putem Bitcoina, što on chan što LN i nikada nisam imao problema. Redovito koristim Purse i Bitrefill, kupujem hosting i dns usluge, naplačujem svoj rad te kupujem ralunalni hardware putem Bitcoina.
Ne vidim razlog zašto Bitcoin ne bi mogao biti kvlaitetno sredstvo plačanja (uz to što je i digitalno zlato). LN još ima dovoljno dalek puta za prijeći no već i sada je vrlo zanimljiv te se od aktivacije SegWit-a razvija stvarno velikom brzinom.
Kako ne? Zamisli da ideš u dućan i kupuješ nešto za 20 kn kriptovalutom. Treba ti da je plaćanje instantno, ne za pola sata. Treba ti da su ti transakcijski troškovi 0, a ne više od toga što si kupio. Treba ti da novac njima sjedne sad, a ne nakon što međusobno izvrtite 30 transakcija u rasponu od 2 mjeseca.
Ako će se u budućnosti kriptovalute jako rasprostraniti i ako ćemo njima plaćati kruh, kave i pekaru, budi siguran da nećemo plaćati Bitcoinom već nečim sasvim drugim.
Bitcoin je jedina kriptovaluta u koju dugoročno vjerujem, ali baš zato što ju smatram nečim drugim. Sredstvo plaćanja? Da, naravno - upravo u ovom obliku u kojem ju ti koristiš (i ja sam ju koristio već za neke stvari). Za korištenje na dnevnoj bazi - to stvarno sumnjam.
Ne razumijem, sve to funkcionira i sada....
On chain transakcije do par stotina dolara su dovoljno sigurne kao 0conf. Upravo tako funkcionira BitPay (iako njih ne volim niti pod razno, no eto, i dalje su primjer da 0conf najnormalnije funkcionira). Zadnje što sam preko njih kupio je bila Nvidia GTX 1080 za 6-7k kuna (ne sjećam se točno cifre) i uplata je prošla instantno. I ja, kad primam uplate, sve do 10k kuna primam instantno čim vidim transakciju u mempool-u.
Za više od toga, zavisno o čemu se radi, nekada očekujem 1 konfirmaciju a nekada i to primim instantno.
Što se LN-a tiče, ako mi netko pošalje BTC ja imam taj BTC odmah i raspolažem s njim. Ne vidim zašto bi trebao čekati na 20 međusobnih transakcija. Ako želim unovčiti taj BTC, mogu to odraditi na nekoj od LN burzi. Istina je da su te burze još uvjek malo, no ovi veliki su krenuli sa testiranjem LN-a (npr. Bitstamp ima svoj nod i za pretpostaviti je da testira LN). Rastu i p2p LN burze. Jedino zašto bi ti mislio da je potrebno napraviti 20 transakcija je ako misliš da je cilj LN kanala da ih s eotvara i zatvara. To jednostavno nije istina. Od kad sam otvorio LN wallet na mogitelu, imam 2 kanala koja su napravljena automatski (ne znam sa kim sam spojen) i najnormalnije šaljem LN uplate na npr. bitrefill (sa njima sigurno nisam spojen, jer sam išao provjeravati njihove nodove).
Ti kanali su sada živi 2 mjeseca (onaj prvi možda i duže) i ne vidim razlog zašto bi ih ugasio ja ili druga strana.
Kažem, ja u praksi i sada živim sa i od BTC-a. Stvarno ne vidim nikakav problem. Ono što mogu kupiti direktno BTC-om, kupim direktno, ono što ne mogu, prebacim u fiat. Ne treba se zavaravati da će jednog dana SVE biti moguće kupiti direktno BTC-om. Neće....kao što dan danas nije moguće sve kupiti kreditnim karticama. No da će se količina povećavati, te da će sve biti lakše kako ljudi budu informiraniji, to je apsolutno sigurno.
Primiti BTC je svakim danom sve lakše i lakše. Evo, neki dan BtcPayServer primio donaciju od $100k. Razvijaju se suludo brzo. 100% su open source, omogućavaju primanje on chain i LN transakcija, a imaju i crowdfounding modul. Šuška se i o modulu za automatsko prebacivanje BTC-a u fiat preko burzi.
Bitcoin kao sredstvo plaćanja napreduje svakim danom i ignorirati ili downplayati taj njegov dio je čisto podcjenjivanje.