Diğer arkadaşlar için geçmişte eski blockchain arayüzünde (şuan mevzutmu bilmiyorum) bir adresi silme mevcuttu.
Adres hesaptan ayrıldığında gelen coinler hesaba işlemiyor.
Dışarıdan özel anahtarı ya da sadece adresle eklediğiniz adresleri sildiğinizde, o adreslere Blokchcain'den ulaşamıyorsunuz. Bu kısım doğru ama Blockchain cüzdanında oluşturduğunuz adresleri tamamen silemiyorsunuz. O adresler arşivleniyor. Çünkü teknik olarak aynı xpub'a (cüzdan ID'sine) bağlı. Cüzdanı imha etmediğiniz (hesabı sıfırlamadığınız, yani masaüstü cüzdan için wallet.dat dosyasını kalıcı olarak silmediğiniz) sürece, eski adreslere ulaşabilirsiniz...
XPUB olayını bende geçenlerde araştırmış ve bir başlık açmıştım. Nacizane nasıl öğrendiğimi ve kısaca özetle açıklamaya çalıştım.
Epey uzun zamandır forumda pek rastlamadığım bir konuyu buldum. Hepimiz cüzdanlarımızda BTC tutuyoruz. Bir çoğumuzda cüzdan ve/veya cüzdanlar üzerinden işlemler gerçekleştiriyoruz. Forumda bir kaç bounty, bir kaç alım-satım işlemi sonunda artık BTC adresiniz mutlaka birileri tarafından bilinir hale gelecek. Ve dolayısıyla BTC'nin merkeziyetsizlik konusu patlamış oluyor.
Anonimlik ne olacak?Haliyle tüm işlemlerden sonra BTC adresiniz bir şekilde, birileri tarafından bilinir hale gelecek. E bu durumda anonimlik ne olacak? Aslında cahilliğimmiş şeklinde yorumladığım bir konu oldu bunu çözmem.
Şimdi her hafta ufak ufakta olsa ödeme aldığınız bir yönteminiz olduğunu düşünün. Ve ikinci bir yerden de birincinin haber olmadan yada birinci dolayısıyla kimliğinizin açığa çıkmadan bir ödeme almanız gereksin. Ne yapardınız?
XPUBBurada XPUB'ı nasıl keşfettiğimi açıklamam lazım sanırım. İmzasını taşıdığım projenin ödemelerini BTC olarak almak için Enjin wallet'ı indirip kurdum. Bir süredir ETH cüzdanım için kullanıyordum Enjin'i. İmza kampanyasından haftalık ödemelerimi düzenli olarak alıyordum. Ne yazık ki telefonum (samsung s7 edge) geçtiğimiz haftalarda birden kapandı ve açılmadı. (eMMC arızası mı ne haltsa... küfür etmemek için zor tutuyorum kendimi) Neyse ben zaten Enjin cüzdanı kendimce güvenli şekilde yedeklemiştim ve o yedekten tekrar bir telefona kurdum. Baktım kampanyadan bugüne kadar gelen BTC'lerim yerinde ve sapasağlam. Sevindim. Ancak geçenlerde bir bakayım duruma derken Enjin üzerindeki BTC adresimin değiştiğini farkettim. Tabi tahmin edeceğiniz gibi şok oldum. Bounty manager'a konuyu iletmeye karar verdim ama neden böyle oldu bir bakayım dedim kendimce. Sonra başladım Enjin support'u okumaya. Çok sürmeden XPUB'ı gördüm.
XPUB, kısaca Enjin wallet'ın (bir kaç cüzdan uygulamasında daha var) yukarıda yazdığım konuların önüne geçebilmek üzere sunduğu bir şeymiş. Enjin size her ödeme aldığınızda değişen bir XPUB listesi sunuyor. Yani xxx adrese bir ödeme aldığınızda, sistemde görünen BTC adresi değişip yyy oluyor. Sonra zzz... Ancak tüm bakiyeyi tek bir hesapta izleyip, o tek hesaptan tüm BTC'lerini tek seferde kullanabiliyorsunuz. Cüzdan adresleri değişse bile, siz eski adresinize düzenli gelen ödemelerinizi aynı hesaptan takip etmeye devam ediyormuşsunuz. Çok güzel bir şey değil mi?
Tabi ben burada cüzdanın yedekle-geri yükle olayından değil, XPUB yüzünden adresimin değiştiğini öğrenince rahatladım. Sizlerinde bilmesi gerektiğini düşündüm. Şimdi multi hesapçılarda bilmeyenler varsa ışıklar yandı ama benim anlatma sebebim bu değil. Ama yine de evet mümkün. Tek bir hesapla farklı onlarca adresten BTC çekebilirsiniz.
Ben bunu kullandığım Enjin wallet'da buldum. Ama sonra araştırırken blockchain'de de mevcut olduğunu gördüm.
Son olarak aşağıda resimlerini koyacağım üzere Enjin wallet'dan XPUB adresinizi öğrenebilirsiniz. Ancak bunu paylaştığınızda, bu listeye bağlı tüm BTC adreslerinin görüntülenebilir olacağını unutmayın. Gizliliğinizi korumak için liste adresini koruyun derim. Sanırım blockchain'de xpub özelliği var ancak orada adresleri tek tek de listeleyebiliyorsunuz sanırım. enjin'de geriye dönük hesapları görme var mı emin değilim. XPUB üzerinden görüntülenebilir.
Zaten ufak ufak BTC'ler adresinize geliyorsa, bunları tek adresten dışarı çıkarma maliyet açısından büyük avantaj. Bu özellik Enjin wallet'ta BTC ve LTC için, Blockchain wallet'ta BTC ve BCH için mevcut.