Yakın zamanda her bankanın kendine özgü bir coini olabilir. IMF gibi bankalar üstü bir kurulun değerlendirmeleri çok ilginç.
Finans insanları ve bankacılar bu hafta Washington'da buluştular. Uluslararası Para Fonu IMF'den ise onlara bir mesaj vardı: Dijital paralar artık kapınıza dayandı. Siz de bu işe girin!
Finans insanları ve bankacılar bu hafta Washington’da buluştular. Uluslararası Para Fonu IMF’den ise onlara bir mesaj vardı: Dijital paralar artık kapınıza dayandı. Siz de bu işe girin!
IMF’nin para ve sermaye piyasası departmanı başkanı Tobis Adrian “Amerika’da ve diğer ülkelerde artık çok büyük bir kriz ve bozulmanın oluşması sadece zaman meselesi” diyor.
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 7 ülke liderinin bir arada bulunduğu G-7, bugün (17.10.2019) dijital paraların regülasyonuyla ilgili bir yol haritası yayınlayacak. G-7 ayrıca merkez bankalarının kendi dijital paraları olması konusunu da tartışacak.
İsveç, Kanada ve Çin merkez bankaları kendi dijital paraları olması konusunu halihazırda araştırmaya devam ediyor. İsveç e-krona projesine 2017 yılında başlamıştı. Kanada Bankası da yine bazı finans şirketleriyle araştırma projesi başlatmıştı. Amerikan Merkez Bankası ise iç ödeme sistemlerini geliştirerek paranın neredeyse anlık transferini sağlama üzerinde çalışıyor.
Değişimin sesleri iki yerden geliyor. Regülasyonlar belki değişimi yavaşlatacak ancak durdurmayacak.
Birincisi; Para gönderimlerinin artık çevrimiçi olarak yapılması. Sayı her geçen gün artıyor. İnsanlar, tüccarlar ve kullanıcılar artık daha hızlı ve ucuz ödeme sistemi talep ediyor. Amerika’da ödemeler şu anda bankalar ve kredi kartı şirketleri aracılığıyla yapılıyor. Tabii ki gecikmeler ve masraflar da oluyor. Bu, geçici işlerde çalışanlar, göçmenler ve düşük gelirliler için çok büyük bir problem.
Washington’daki Brookings Institution çalışanı Aaron Klein konuyla ilgili olarak, “Amerikan ödeme sistemi şu anda dev bir ‘ters Robinhood’ durumunda. Maaştan maaşa yaşayan insanların milyarlarca dolar parasını emiyor ve zaten zengin olanlara ödüllerini kredi kartı puanı şeklinde dağıtıyor şeklinde konuştu. Klein ayrıca FED’in gerçek zamanlı ödeme sistemi için yaklaşık olarak 5-6
yıllık bir süreci ön gördüğünü belirtiyor.
İkincisi ise daha büyük bir tehdit. Facebook gibi sosyal ve çevrimiçi ağlar para gönderimlerini daha kolay hale getirmek için kendi sabit paralarını çıkarma niyetindeler. Sabit paranın değeri bazı rezerv varlıklara dayanıyor ve paranın değer değişimi kripto paralara oranla çok daha az.
LibraRegülatörler ve piyasa düzenleyicilerinin adeta boğuştuğu Libra, Facebook tarafından sisteme sunuldu bile. Bankalar da sabit kripto paralarla ilgili tecrübeler edinmeye başladı. JP Morgan kendi parasını çıkardı. Bu da kurumsal ödemeleri hızlandıracak.
Coronado ayrıca, “Ancak bugün insanlar daha kolay ve ucuz ödeme sistemi talep ediyor. Bankalar hem bunu sağlamalı hem de paranın güvenliğini garanti etmeli. Para otoriteleri bu sistemin artık insanların taleplerini karşılamadığını ve bazı önlenemeyen bozulmalara yol açtığını görmeli” şeklinde konuşuyor.
Gizlilik, kesintiler…
Ekonomistler endişelenecek çok şey olduğu konusunda uyarıyor: Büyük teknoloji, kullanıcı verilerini paraya çevirir ve ödemelere karışıp gizlilik kaygılarını arttırırlarsa kesinlikle böyle devam eder. Ödeme sistemleri kolayca tekele dönüşebilir ve tüccarlar ve tüketiciler yerel para birimlerini terk ettikçe dolarizasyonun diğer ülkelere yayılmasına yardımcı olabilir. Dijital olan herhangi bir şey, bilgisayar korsanlığı ve elektrik kesintilerine maruz kalabilir ayrıca teknolojiye erişimle sınırlı kalır.
IMF direktörü Adrian, merkez bankalarının genellikle dijital para birimi söz konusu olduğunda statükodan çıktıklarını ve “Hangi sorunu gidermeye çalışıyorsunuz?” diye sorduğunu söylüyor.
Adrian, “Temel olarak, ödeme gereksinimlerinin değişmesi ve eski hizmetlerin pahalı ve yavaş olması, iyi değil. Ekonomistler olarak, yenilikçiliği seviyoruz ve rekabeti seviyoruz” diyor.
Adrian ayrıca “İnovasyonla ilgili mesele bu – ne için kullanılacağını tam olarak bilmiyorsunuz İlk çıktığı zaman akıllı telefonlarımıza çok fazla güveneceğimizi biliyor muyduk?” yorumunu yaptı.
https://uzmancoin.com/dijital-paralar-bankalar-imf/