Ktoś pamięta HashOcean.com ? Właśnie pojawiła się informacja, że ktoś kto stracił tam kasę zgłosił się do ReclaimCrypto...Podobna sytuacja z Einstein exchange...
Wychodzi na to, że będzie całkiem pożyteczny serwis i tak jak przypuszczaliśmy, na pewno jakaś część pokrzywdzonych w ostatnich latch, którzy stracili swoje kryptowaluty, ma szansę na ich odzyskanie. Oczywiście nie odzyskają wszystkich utraconych portfeli, ale każda taka inicjatywa, to następny krok w dobrym kierunku. Najlepsze jest to, że na pewno znajdą się naśladowcy, jeżeli okaże się sukcesem. Mam nadzieję, że znajdą się jeszcze lepsze rozwiązania i to całkiem niedługo.
Nadal jestem ciekaw, jak to będzie na prawdę wyglądało i czy na przykład nie ma jakiegoś minimum, od którego będą zainteresowani? Moim zdaniem (chyba) tak jest, bo raczej nie będą zainteresowani kilkoma euro. Dodatkowo zastanawia mnie ich faktyczna skuteczność? Już nie raz widziałem, jak jakaś osoba znalazła/wyśledziła swoje monety na giełdach, a te nie podejmowały, żadnych działań pomimo próźb, ciężko coś zdziałać w takiej sytuacji.
Na pewno będzie bardzo trudno i dlatego na pewno nie będą się zajmować małymi kwotami. Chyba, że nikt się do nich nie zgłosi, więc może w formie rozgrzewki coś niewielkiego wezmą
Myślę jednak, że przy tak ogromnej liczbie hacków i scamów chętnych do skorzystania z usług nie będzie im brakowało. Obawiam się, że co do skuteczności, to możemy sie nigdy nie dowiedzieć jak to wygląda naprawdę. Wystarczy, że w umowach z klientami mają zastrzeżone, że nie wolno im nic ujawniać. Zapewne aby nie ułatwiać złodziejom ucieczki z łupem nie będą chcieli ujawniać swoich metod, więc możliwe, że na ten temat też nigdy się nie dowiemy zbyt wiele.