Genelde Cem Uzan'ı olumlu olarak düşünenler iş hayatında aldığı başarıları referans gösteriyor. Ancak sanırım iş hayatının, yönetimle ilgisi olmadığını şu an çok net görebiliyoruz. Hastane sahibi olan bir sağlık bakanı, oteller zinciri bir turizm bakanımız var. Bunlarla sorunun çözülmediğini rahatlıkla görebiliyoruz.
Yönetim bam başka bir şey. Genelde algı şöyle oluyor. Yahu adam hiç ekonomi bilmiyor. Bu adamdan ekonomi bakanı mı olur. Olur efendim. Ekonomi bakanı o bakanlığı yönetecek zaten. Tek başına ekonomiyi temsil edemez. Buradan polemik çıkarmak isteyenler olacak biliyorum. Evet hem ekonomiyi bilse, hem de yöneticilik vasfı olsa süper olur. Bunun genel olarak ülkemizdeki en iyi örneği Mustafa Kemal ATATÜRK'tür. Hem çok iyi askeri bilgiye ve donanıma sahipti hem de ülkenin baş komutanlık unvanını aldı. Evet ülkenin temel taşlarını yerine o oturttu. İzmir İktisat kongresinde ekonomiyi, Samsun'da askeri işleri, Adana'da tarımı konuştu. Peki bu adam askerlik, hukuk, ekonomi, sanayi, tarım, teknoloji, aile kavramı bunların hepsinde eğitim mi aldı? Hepsi hakkında süper bilgilere mi sahipti...
Hayır efendim. Sadece resmi kayıtlara göre 4 bine yakın kitap okudu! Bunun yanı sıra kayıtlı olarak olmayabilecek okuduğu kitaplarında olma ihtimalinden bahsediliyor. Yaşadığı 57 yılda 4 bin kitap! Yani yılda ortalama 70 kitap okumuş... Bu yeterli mi? Ülke yönetmek için yeterli değil! Sadece kitap okumakta yeterli değil.
Gelelim tekrar ekonomi bakanı hikayesine. Bulabildiğim son kaynağa göre, ekonomi bakanlığında 2376 kişi çalışıyor. Haliyle ekonominin yönetiminden 1, 3 veya 5 kişi sorumlu tutulamaz. Ben kamu dairelerinde çalışmış birisi olarak söylüyorum. Yazılan her yazının, üstündeki kişiye aktarılan veya aktarılmayan her bilginin bir vebali vardır. Yönetim bir bütündür ama lider çok önemlidir. Şimdi sosyal psikoloji dersi notlarıma gidip Lider nedir farkları nelerdir anlatmıyım. Lider yönetebilendir. İyi ya da kötü ama yönetebilendir. Lider kitleleri, grupları peşinden sürükleyebilendir.
Kötü yöneten lider gider, yerine daha iyi yöneteceği düşünülen gelir. Bu olay şöyle açıklanabilir. Dünyanın en iyi teknik direktörü'nü Mourinho olarak ele alalım. Kimse iyi bir lider olmadığını söyleyemez sanırım. Getirdik Man. Utd.'ın başına adam liderliğini konuşturdu ama Manchester United başarılı olamadı. Mecburuz, bir başka lider bulacağız... Mourinho gitti, Solskjaer geldi ve ilk 3 maçta 3/3 yaptı...
Yani neymiş her lider her kaba uymazmış...
Sonuç olarak Cem Uzan şansını bir kez denedi. Kitlelere o dönemin muaazzam vaatlerine rağmen, istediklerini alamadı. O günden bugüne çok şey değişti ama insanların Cem Uzan'a artık güveneceklerini sanmıyorum. Olsa ne mi olur? Onu da olursa cevaplarız.
Yazıda kullandığım makale ve kaynaklar:
https://www.sabah.com.tr/kultur-sanat/2011/11/10/ataturk-kac-kitap-okuduhttp://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/ekonomi-bakanligi-calisanlarinin-yuzde-40i-kadin-40763830