Bu sorunu sadece ben mi yaşıyorum bilmiyorum fakat Türkiye'de hemen hemen her yerde havalandırma sorunu var. Yağmurlu havada minibüsün içinde 20 kişi ile birlikte giderken camlar komple buğulanmış içeride nefes bile alınmıyor o camı hep ben açıyorum. Acaba Türkiye'de insanlar nefes mi almıyor?
Avm'ler de durum aynı özellikle üst katta yani yemek katında hep burnuma pis kokular geliyor. Üstelik bu avmlerin tamamı da yeni yapılar fakat havalandırma sistemini becerememişler.
Ekşi sözlükte bir yazar spor salonlarında havalandırma sorunu olduğunu yazmış.
Bu liste uzar gider gibi... Siz böyle bir sorun yaşıyor musunuz?
Bu işin iki boyutu mevcuttur !!! Biri ekonomik biride teknik becersizliktir !!!
Şöyleki avm veya binalardan örnek vermek gidersek yapılan projede metreküp hesabı yapılır ve oraya ne kadar hava vermek gerektiği hesaplanır. Alanınız 10.000 m3 ise buraya uygun bir santral seçilir. Aslında bunu projenin yatay mimarisine bakarak çözebilirisniz ve iş burda bitti denir ama bitmez !!! Bundan Sonra dediğim gibi işin iki tane boyutu var.
Ekonomik boyutu bu santral tipinin ne olması ve hepa filtrelerin değişim olaylarıdır ! Uygunlanması gerekenlerin alınmamasıdır filan falan...
3 tip santral mevcuttur arkadaşlar
%100 taze havalı , Karışım havalı veya ısı geri kazanımlı gibi türlerdir.. Bunlar en çok terçih edilenleri..
Burada avm boyutuna gidelim oradan örnek ile !! Normalde kullanılması gereken özellikle ortak alanlarda %100 taze havalı santrallerdir !!! Dışarıdan havayı alır içeri verir mis gibi taze hava alırsınız sonra verdiği kadarını ise geri tekrar salar.. Burada şu olay meydana gelmektedir normal insanın yaşam konforu 22 derece dir. Evet 22 derece gayet konforlu bir şıcaklıktır nem ise %50 kafidir. Dışarısı 8 derece olduğundan siz o havayı 22 ye çıkarmak için içeride elektrikli ısıtıcı yada serpantin dediğimiz arabadaki radyatör aklınıza gelsin bir ünite yerleştirirsiniz. Bu ünitenin içinden ise sıcak su veya soğuk su geçirerek hitap eden alanı ısıtırsınız !
Şimdi Avm gibi ortak olan yerlerde bunu nah bulursunuz !!!Sebep kazanın cayır cayır yanması ve suyu habire sıcak tutmak için harcanan para dır !!! Peki genelde naparlar bu ortak alanlarda...
Karışım havalı santral koyarak tasarruf etmeye çalışırlar hatta buna tambur koyarak dahada tasarruf etmeye çalışırlar. Peki karışım hava nedir. %100 giren havanın yarısını dışarı atarsınız %50 geri kalan %50 ise tekrar ortak alanın içine pompalarsınız... Böylelikle ısı kaybını engellemiş ve içerde ısıttığınız havayı dışarı salmadan tekrar tekrar döndürürsünüz.Fakir bir avm de iseniz misal bu alınan hava (Kullanılmış hava)%80 (Taze hava)%20 filan olur genellikle.
Peki olması gereken nedir ? Bir kalite sensörü takara ki bu aletin amacı içerdeki karbonmonoksit ölçümü yapmakttır ona göre içeri girmesi gereken taze havayı ayarlar. Yani hava kirlenmişse damper leri açar ve daha fazla taze hava içeri nufus eder !!! Genelde bunu unutun bir defa konulur ve bir daha değiştirilmez !!!!!! gereksiz görülen bir cihazdır !! Çünkü maliyettir. İkinsi her santralin içinde g4 f5 f7 gibi adlandırılan filtreler mevcuttur ! Bunlara sensör takarak basınç ayarı ölçülerek kirlendiği anlaşılır ve değiştirilir peki türkiyede değiştiriliyormu gunu gunune nadir !! Hele avm gibi bir sürü dükkan olan yerlerde ve herşeyin maliyettttttttttttttttttttt artıyorrrrrrrrr denilen yerlerde unutun !!!! bu işleri
Genelde her hava çıkışında da hepa filtre kullanılır ama bu ortak alanlarda yoktur gerekte yoktur. O yüzden şirkette biri hastalandımı ayvayı yediniz çünkü sizde hastalandınız geçmiş olsun. Bu tarz yerlerde bide fancoil denilen extra cihazlar vardır aynı klima gibi içerdeki havayı ısıtıp veya soğutup size tekrar çakarlar !!!
Uygulama yaparken yapılan hatalar 10.000 metre küp hava vermesi gereken yeri 8000 lerle beslemek gibi şeyler hava kalitesini bozar. Kanaldaki delikler flexi yırtıkları bunların hepsiniz hissedersiniz zaten. Neden kurumlardan binalardan dışarı çıktığınızda sokakta nefes alıp offffffffffff dünya varmış diyorsunuz hiç düşündünüzmü ?
Bu işin en titiz olması gereken yerler ilaç fabrikaları ve hastanelerdir arkadaşlar !!! ameliyathaneler yoğunbakımlar ilaç üretim yerleri ve depolama bunlar extra vav denilen cihazlarla basınclandırılır ve filtreleri düzenli takip edilir !!! Eğer takip edilmediyse vay halinize !!!
Burada isim veremem ama böyle hastaneler ne yazık ki mevcut ne yazık ki.....
Biraz daha acarsak konuyu olay şu şekilde olur daha iyi anlamanız için !
Dışarıdan hava alınır filtrelerden geçerek ameliyathaneye basılır > ameliyat hane de +10 pascal basınc olusturulur ordaki hava dışarı kaçar > tam steril koridor burası 10 basıncı alır 3 azaltır (emiş ile) 7 pascal basıncı olur yani artık o hava ameliyat haneye dönemez çünkü orası 10 basınctır peki sonra nolur > yarı steril koridor altığı 7 pascal dan emiş ile 3 emer 4 pascal bırakır bunuda amelıyathane onundeki bekleme alanına boşaltır ! > bekleme odası yani bizim olduğumuz yer ordanda 4 pascal emilir...
yani ameliyat hanede doktor gripli ise açık ameliyatta o virüs o hastaya ulaşamaz !!! (zaten ağızlık takarlar ayrı mevcuda bir misal diyoruz) o öksürük hava akımıyla tam steril koridor ordan da yarı streil koridora ordanda bekleme alanına kadar ulaşır !!! siz hasta olursunuz !!! ama ameliyathane dekiler olmaz !!!
İşte burada cahillik başlar !!! orospu cocukluğu burda başlar !!! iş bilmemezlik burada başlar !!! para için ruhunu satanlar burada devreye girer işte !!!
Bu zincir bir terse dönerse !!!!! basınçlandırma ayarlanamaz otomasyon tam çalışmaz veya es geçilirse bunun sonu ölümdür !!! beyler şakası yoktur !!
Ortak alanda öksüren biri veya gripli biri o an ameliyathanede olan açık ameliyatlı birini öldürür !! yada yoğun bakımdakiler yada bebekler !!!
Göztepe'de 4 bebek enfeksiyondan öldü - Son Dakika Haberler
www.hurriyet.com.tr › Gündem Haberleri
15 Haz 2006 - ... Yenidoğan Bebek Yoğun Bakım Ünitesi'nde iki günde 4 bebek ardı ardına hayatını ..24 Eyl 2008 - Salgınlar özellikle yoğun bakım ve yeni doğan ünitelerinde olmakta. ... Bilim Kurulu üyesi Zeynep Kamil Hastanesi Yeni Doğan Klinik Bölümü Başkanı Prof. ... servislerinde bebekler ölmeye devam ederken, her toplu ölümler ...bunlar yeni sayılabilecek haberler hele 90 larda yanılmıyorsam aynı anda 10-12 bebeğin çıktığını okumuştum. Hatta birinden duyduğuma göre daha yeni istanbul da bir hastanede 8 kişi yoğun bakımda öldü. Aileler 1 saat arayla cağrıldı gelin cenazenizi alın kurtaramadık yaşayamadı filan diyerek !! Siz takdiri ilahi deyin ben neyse... ağır küfür edesim mevcut...
hocam aydınlata bildim mi seni ? umarım inceleri yakalamışsın dır .... Avm denilen yer bir hastane değil ki hastanelerde olanlarda belli... Hele 90 lar 2000 ler bende hep hikaye gibi okudum ama işleyişi görünce has... çektim içindem bir damla göz yaşıyla..
Saygılar...