Bugün toplumlarda önemli olanın nicelik değil nitelik olduğu söylenir (quality over quantity). Bu anlayışın tam tersine demokratik olarak adlandırdığımız sistemlerde niteliğe değil, niceliğe bakılır. İnsanoğlu böyle aptal bir çıkmazın içindeyken doğru kararlar alması mümkün değildir. Demokrasinin esas prensibi, halkın egemenliğidir ama halkın doğru karar verdiğinden nasıl emin olunabilir? Ben sanmıyorumki dünyanın herhangi bir yerinde toplumların çoğunluğu doğru karar verebilsin.
Düşünsenize, hapishanedeki bir çocuk tacizcisi ile üniversite okumuş bir bilim adamı/insanının verdiği oy birbirine eşit oluyor. Çin'de 2014 yılında vatandaşlık puan sistemi getirildi ve 2020 yılında tamamen yürürlüğe konulacağı iddia ediliyor. Bana kalırsa demokratik toplumlarda da bir oy verme katsayısı olmalı: kırmızı ışıkta geçmek, sigara içilmeyen bölgelerde sigara içmek, cinsel suçlar, gasp, cinayet suçlarından hapis yatmış olmak ve eğitim derecesi puanlama sistemi içerisinde çok iyi bir şekilde değerlendirilmeli.
İlk bakışta güzel fikir gibi 😊 yalnız Çin de anasının gözü! Vatandaşına puan veriyor, peki ya kendi! Otoriter bir sistem kurulmuş, eleştirmek yasak.
Demokrasi kendi kendini koruyamayan bir sistem! İyi, ahlaklı, donanımlı bireyler ister, en azından ekseriyetle...iyi işletilirse en güzel sistem.
Oy vermek konusunda zaten belirli kriterleri sağlamak gerekiyor. Bildiğim kadarıyla silah altında bulunan erler, askeri öğrenciler, cezaevindeki hükümlüler, kısıtlılar ve kamu hizmetinden yasaklı olanlar oy veremiyor. Bunların dışında yaş faktörü var. Zihinsel engelliler, bunama ve alzheimer gibi hastalıktan muzdarip olanların da oy kullandığını görmedim. Ama tipini beğenmediğimiz herkese de sen oy ver sen verme dersek o zaten demokrasi falan olmaz 😊
Demokrasi iyidir, yokluğu...........