-snip-
No i teraz pytanie, czy jest to według was Ponzi? Ja się ciągle waham..
Jak widać też mam do czynienia z yobitem a, że nie chciał bym wyjść na hipokrytę powiem prosto, x10 to jest skam.
Nie ponzi a zwyczajne naciągactwo, tak jak i każde inne ICO. Zdaje się, że większość komentujących właśnie o tym modelu dystrybucji zapomniała. Tak bardzo bawi to umoralniające podejście patriarchów kośc...yy bitcointalka
Setki sygnaturek z reklamami podobnego modelu nikomu nie wadziły, podczas gdy ostatnia giełda, która "jako-tako" odpłaca się społeczności możliwością nieskomplikowanego zarobku, stoi kością w gardle elicie. Ta jak wiadomo, siedzi na sygnaturach mikserów, czyli metodzie de facto, na pralnię brudnych kojnów... no szczyty moralnej wyższości.
Nie tam abym bronił tej giełdki jednak trzeba na sprawę spojrzeć obiektywnie, z perspektywy tego, co stało się z praktycznie każdą większą giełdą. Mam na myśli wprowadzenie KYC'ów, tylko ten "znielubiany" yobit pozostał tym, czym był na początku, czyli anonimową platformą. Moim zdaniem, za to jak właściciele sami umieścili się poza prawem i stali się swego rodzaju renegatami, należy się im chociaż krzta szacunku. Mogli iść z prądem, przehandlować ludzi jakimś organizacjom czy skarbówkom, pozostali jednak po "dobrej" stronie mocy.To, że na tej dobrej stronie poczynają sobie z co najmniej wątpliwą etyką to już kwestia cywilizacyjna. Turański model rozwoju dyktuje, znane także i nam; "każdy orze jak może".
Swoją winę za pośrednictwo w działaniach yobitu odkupuję mówieniem o nim prawdy oraz rozdawaniem części zarobionych tam pieniędzy. Nikomu oczywiście nie nakazuję czy nawet nie oczekuję robienia tego samego, jednak polecam zwrócić uwagę na charakter szczekaczy, próżno tam szukać jakiegokolwiek zaangażowania w szerzenie idei bitkojnowej (i nie tylko) wolności. Prawda jest oczywista, oszukańczym i zdradzieckim yobit okaże się gdy chciwość, pazerność i zaślepienie mechanizmami rynku weźmie nad nami górę. Osobiście zdecydowanie odradzam korzystanie z inwestboxa chyba, że ktoś bardzo lubi rosyjską ruletkę, tzn hazard.