Herkesin bildiği kavramları konu olarak toparlayarak derlemek istedim. İnsanoğlunun doğada elde ettiği ve yüzyıllardır değer saklama aracı olarak kullandığı sınırlı varlık olan altın, bölünebilme problemi nedeniyle günlük işlemlerde tam randımanlı bir şekilde kullanılamıyor. Çağımızın teknolojik yapısına uygun, değer saklama aracı olan sınırlı varlık Bitcoin, teknolojik alt yapısı nedeniyle bu imkanı kullanıcılarına sağlıyor.
SatoshiBir Bitcoin'in en küçük yapısı, 1 satoshi olarak adlandırılmıştır. 1 Bitcoin, 100 milyon satoshi'ye bölünebilir. Satoshi ismi, Bitcoin'in oluşturucusu olduğu bilinen Satoshi Nakamoto kullanıcısından ilham alınarak, onu onore etme amacıyla kullanılmıştır.
1 Satoshi = 0,00000001 Bitcoin Mikro Bitcoin“you-bit” ya da µBTC olarak isimlendirilir. 100 satoshi ya da 1 Bitcoin'in milyonda birine tekabul eder.
100 Satoshi = 0,00000100 Bitcoin = 1 uBTCMili BitcoinmBTC olarak isimlendirilir. Günlük kurda dolarla ifade edilebilir bir değer olduğu için, alışveriş sitelerinde en çok kullanılan birimdir. 100.000 satoshi ya da 1 Bitcoin'in binde birine tekabul eder.
100.000 Satoshi = 0,00100000 Bitcoin = 1 mBTC
Bitcent (cBTC): 1 Bitcoin'in yüzde birine denk geliyormuş (0.01 BTC). Bitcoin ilk çıktığı yıllarda 1 dolar civarındayken, 1 cent karşılığı için isimlendirmişler bunu. Son zamanlarda pek kullanılmıyormuş.
teşekkürler @lossnet hocam, müsaadenizle konuya ekledim.
teşekkürler @İngiltere hocam, uyarınız ile konuyu düzenledim.