highlights of this week
Merit Kaynağı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Daha önce Merit Kaynağının ne olduğunu, görevlerini izah etmiştik. Bu mesajda da başvurunun nasıl yapılacağını anlatmaya çalışalım. Burada yazacaklarım şartlanmış kurallar olmamakla beraber, topluluğun genel olarak kabul gördüğü geleneksel detayları aktaracak. Başvurunuzu isterseniz özel mesaj olarak @Theymos'a da gönderebilirsiniz. Kaynaklar, açığa çıkmadığı sürece kendilerini gizli tutabilirler. Yönetici de bu anlayıştan yana aslında kaynakların kim olduğunu herkes tarafından bilinmesini arzu etmiyor, fakat bu önemsiz bir detay. Genel olarak başvurular topluluğa açık bir şekilde yapılmaktadır.
Önce Güçlü Bir Profil Oluşturun
1- Yargı gücünüzü gösterin: Bu ilk adım sayılır. Daha önceden kazandığınız
meritleri, adil bir şekilde dağıtın. Adil dağıtım herkese 1 merit vermek değildir. Hak eden mesajlara daha fazla merit veriyorsanız bu yargı gücünüzü gösterir. Adil olun, sadece size merit gönderenlere
karşılıklı meritleşmeyin. Kaynak başvurusu yapacak kişilerin gönderip aldığı merit sayfaları da incelenmektedir. Ayrıca güvenilir bir
Trust List oluşturun. Trust Listiniz güvenilir kişilerden oluşuyorsa, yargı gücünüzün güçlü olduğunu ifade eder bu.
2- İyi bir yazar olduğunuzu ispatlayın: Başvuru yapmadan önce, forumda
Kaliteli Yazılar yazın. Topluluğa yararlı bir birey olduğunuzu ispatlayın. Başvuru yaparken de bu yazılara ihtiyacınız olacak.
3- Aktif bir üye olun: Başvuru yapmadan önce forumda bolca vakit geçirin, topluluğunuz ile kaynaşın ve forumu tanıyın, dinamikleri bilin. İnsanlara yardımcı olun, muhabbet edin. İnsanlar sizi sevsin ve müttefiklerinizin sayısı artsın. Başvuru sırasında sizi destekleyecek topluluk üyelerinin mesajları ve meritleri değerli olacaktır.
Şimdi Başvuru Konusu Açın
1- Kendinizi tanıtın: Başvurunuzu açacağınız yer, forum ile ilgili global tartışmaların döndüğü
META bölümünde yapıyoruz. Konuya giriş yaparken öncelikle kendinizi tanıtmanız gerekiyor. Kimliğinizi, anonimliğinizi açığa çıkarmak zorunda değilsiniz. Sadece ne kadar zamandır forumda olduğunuzu, hangi bölümlerde aktif olduğunuzu, uzmanlık alanlarınızı, kişisel bazı detayları paylaşabilirsiniz. İnsanlar sizin neden Kaynak olmaya layık olduğunuzu bilmeleri, ısınmaları önemlidir.
2- Kendinizi ispatlayın: Daha önce forumda paylaştığınız orijinal, kaliteli yazılarınızın linklerini toparlayın. En az 10 tane olması gerekiyor. Daha fazla da paylaşabilirsiniz. Full alıntı yapmaktan kaçının. Kendi tarzınızda paylaşabilirsiniz ama önerim: İngilizce bir başlık ve açıklama yazıp, başlığı linkleyin. Başlık linklemeyi bilmiyorsanız bknz;
Kaliteli yazı nedir konusu3- Başkalarına ait kaliteli yazılar paylaşın: Üçüncü bölümde, 10 taneden az olmamak üzere, başka üyelere ait, tercihen hiç merit almamış veya hak ettiğinden çok az merit almış yazıları paylaşın. Yine önerim; full alıntı yapmadan ingilizce bir başlık ve açıklama ile linkleyin yazıları.
Başvurunuz mümkün mertebe estetik ve anlaşılır olursa, max verimi elde edersiniz. Giren yabancı üyeler sizi anlar, profilinizi inceler ve size müttefik olurlar. Yöneticinin de sizi tanıması kolaylaşır. Kendisine güvenen, şartları karşıladığını düşünen tüm arkadaşlara, Merit Kaynağı başvurusu yapmasını öneririm.
Herkese başarılar dilerim.
Kripto Günlüğümde de daha önce ifade ettiğim gibi uzun zamandır altcoinlerde pek trade yapmıyorum. (Bnb istisna olarak). Bunun sebebi, bitcoin yarılanmasına kadar altcoinleri aşırı riskli buluyor olmamdır. Bence yarılanma ve sonrasına kadar btc ciddi volatiliteye maruz kalacak. Bitcoin ödül yarılanmasının önemi ve etkileri üzerine kafa patlatırken şöyle bir teatide bulunduk arkadaşlarla.
1-
Bitcoin Yarılanması Etkisi ve Önemi
Bitcoin ağını yürüten, taşıyan kişiler madenciler. Madenciler iki ana geliri vardır. Blok ödülü + transfer fee'leri.
Şuanda madenci gelirlerinin ne kadarı ödüle bağlı, ne kadarı transfer feelere bağlı? Bunu az çok kestirebiliyorsak, yarılanma etkisini de çözebiliriz.
Şu kaynaklardan son çıkan blokların detaylarına bakabiliriz.
https://www.blockchain.com/btc/blockshttps://live.blockcypher.com/btc/Şuanda her blokta madencilere 12,5 btc ödül bölüştürülmektedir. Ayrıca her blokta gerçekleştirilen transferdeki fee'lerde madencilere verilmekte havuzlar tarafından. Son 24 saatte üretilen bloklardaki fee'lerden, her saatte rasgele bir blok seçtim. Bu bloklardaki fee'leri topladım, 24'e böldüm.
0,49+0,15+0,17+0,15+0,081+0,015+0,037+0,147+0,322+0,173+0,133+0,137+0,141+0,042+0,264+0,241+0,0282+0,168+0,27+0,139+0,03+0,266+0,005+0,053=
3,6522 BTC3,6522 / 24:
0,152 btc ortalama blok başına kazanılan fee miktarı. Şuanda 12,5 btc blok ödülü + 0,152 (ortalama) transfer fee= 12,65 btc ödül kazanıyor madenciler.
Yarılanmadan sonra 6,25 btc blok ödülü +0,152 (ortalama) transfer fee: 6,4 btc ödül kazanırlar (aynı şartlarda)
Dolayısıyla eğer bu durum sadece bugüne özel değilse ve madencilere her gün bu kadar düşük fee ödeniyorsa; Sonuç olarak yarılanma ile fiyat uçuşa geçmek ZORUNDA!
Bu hesap ortalama olarak doğruysa, yani her gün blok ortalaması bu kadar düşük işlem fee veriyorsa,
1- Fee'ler zorla artırılacak. 2017 yarılanmasından sonra 6 boyunca fiyat artmamıştı fakat madenciler yüksek fee veren işlemleri kabul ettiği için btc transferleri afaki rakamlarla onay almaya başlamıştı.
2- Fiyat iki katına çıkmalı. Şuan zaten ucu ucuna ayakta kalan madencilerin masrafı çıkartabilmeleri için btc 2 katına çıkmalı.
3- Madenciler makine kapatır ve zorluk ona göre ayarlanır, daha fazla btc ortaya çıkar. Bu en zayıf ihtimal ki adamlar makine kapatıp ne yapacaklar?
2-
Bu Süreçte Altcoinlere Girmek Mantıklı mı?
Buraya kadar olan kısmı teknik veri olması için yazdım. Burası ise tartışacağımız kısım. Biliyorsunuz altcoinler, btc'nin ani fiyat hareketlerinde mutlaka çakılıyor. 2017'deki yarılanmadan 6 ay sonra bile ciddi bir fiyat hareketi yaşanmamıştı. Şimdi önümüzde 2019 yarılanması için yaklaşık 5 ay var.
Bu süreçte altcoinlere girip-çıkmak mantıklı mı? Mantıklıysa, size göre ne zaman girmeli, en güçlü altcoinler hangileri olacak?
Doğrusu bu kadar düşük fee'ler beni oldukça derin düşündürüyor.
Bu yarılanmada 6 btc'ye düşecek blok ödülü, diğer yarılanma ne zaman olur bilmiyorum ama o zaman da 3 btc'ye düşecek. Peki bunca cihaz yatırımı yapmış madenciler ne yapacaklar? Ya bitcoin fiyatı aşırı yükselmeli yada mecburen bitcoin kazmaktan vazgeçmeleri gerekecek çoğu madenci ileride. Çünkü bu kadar fazla işlem gücü, elektirik masrafını bu kadar düşük bitcoin ödülü karşılamaz. Transfer sayısı da aşırı artınca sistem tıkanıyor, fee'lerin miktarı artsın desen o zaman bitcoin pahalı bir araç olur anlamını kaybeder. Bu şartlar altında bundan sonraki ikinci yarılanmada fiyatın 4 kat filan artması lazım en az.
Bitcoin kazmaktan vazgeçen sha256 madencilerinin yeni-karlı bir coine el atmaları gerekecek. (Tabi eğer bulabilirlerse)
Bu yarılanmayı bir şekilde atlatırız da, bundan sonraki yarılanmada işimiz iş...
Teatiye katıldıkları için için @Onurgozupek, @HakanY.'ya ve diğer arkadaşlara teşekkürler. https://defipulse.com/ hacimde acayip bir artış var.Son günlerde kripto paralardaki artışta etkilemiş olabilir.
Arkadaşlar bu defi olayı için kısaca p2p kredi diyebiliriz.Yani bankaya gidip kredi çekmek istediğinizde teminat gösterirsiniz ya işte bu defi sektöründe de atcoinlerinizi teminat olarak gösterebilirsiniz ve kredi çekebilirsiniz.Düşük krediler için pek mantıklı görünmesede genel anlamda harika bir sistem diyebiliriz.
Bir diğer yandan insanlara borç vererek faiz geliri elde edebilirsiniz.Bir bakıma bankaların ortadan kalkmasının ikinci adımı olarak görebilirsiniz.
Eğer bu hızda giderse bu yıl 10 milyar dolara kadar bir hacim bekleniyor p2p kredi sisteminde.
Bu hizmeti veren projeler ethereum alt yapılı olduğu için pos sisteminden önce harika bir fırsat olarak gördüm ve biraz daha ethereum aldım.
şuan yaklaşık 3.5 4milyon civarında ethereum p2p kredi sistemi için kilitlenmiş durumda.
İşte bu tür şeyleri görünce dolardan türk lirasından çıkıp tam anlamıyla kripto paralara dalasım geliyor ne yalan söyleyim.
Bu anlattığım şeyin TAMAMEN MERKEZİYETSİZ OLMASI HARİKA BİR ŞEY YAHU !
Olayın ciddiyetini anlamak için aslında sessizce oturup biraz düşünmek lazım.Bitcoin icadından sonra belkide en büyük şey bu !
Ethereum ekosisteminin dünyadaki finansal sistemi gerçek manada nasıl değiştirebileceğini göreceksiniz.
O yüzden ethereum için 3-4k dolar gibi bir hedef belirledim.
Pos sistemi ile de bu gerçekleşecek bence.
I just noticed that (new)
Android 10 dahil tüm cihazların etkilenmiş olabileceğini duyuran Promon isimli firma, StrandHogg isimli bu açığın tüm android cihazlara bulaşmış olduğunu ve insanları güvenilir gibi görünen ancak bilgilerine erişebilen bir açık yarattığını kanıtladığını duyurdu!
Bu konu bizleri tekrar hot wallet denilen ve internet bağlantısı bulunan tüm cüzdanları sorgulamamıza sebep oluyor bence. Android cüzdanlar ne kadar güvenilir? Bu riskleri almaya değer mi? Bence değmez...
BTC artık dünya finans piyasalarında "güvenli liman" (Safe Haven) rolünü üstlenmeye başlamıştır. Altın ve Gümüş kullanım değeri mütevazı metaller olduklarından, manipülasyona en açık emtialardandır.
Sınırsız para basıp daha sonra Altın ve Gümüşü shortlayarak bu emtialar üzerinde suni baskı oluşturulmaktadır, daha sonra aynı bankalar medyaya altın ve gümüşü "güvenli varlık" olarak tanıtıp, kitlelerin varlıklarını fiyatını tamamen kontrol ettikleri emtialara gömmesini teşvik ederek efektif bir vergilendirme sistemi oluşturmuşlardır...
Manipülasyon başlamadan önceki zamanları bile incelerseniz, Altının rastgele bir dolar bazlı endekse yatırım yapmaktan daha az kazandırdığını kendiniz de göreceksiniz.
Aşağıda Dow Jones Industrial Average (DJI) son 30 yılda fiyatını 10'a katlarken, Altının sadece 2x yaptığını grafik olarak da inceleyebilirsiniz:
Piyasadaki yükselişlere çoğumuz sevinemiyoruz bile. Çünkü "öğrenilmiş çaresizlik" psikolojisiyle ağzımıza kadar doluyoz. Son 2 yılda başımıza gelenler; yükselişlere sevinmememiz gerektiğini, çünkü ardından büyük düşüşler gelebileceğini yaşayarak öğretti bize. Yaşadığımız bu olumsuz deneyimleri, piyasaya yeni giren ve geçmişten habersiz olan kişilere de aşılayarak devam ediyoruz yolumuza. Aslında bunu iyi niyetimizden yapıyoruz; "ben yaş tahtaya bastım, ama sen de basma dikkat et"... Belki de kötülük ediyoruzdur ama farkında değiliz.
Bu sefer durum tam tersi olur mu bilemeyiz ama hepimizde bir tedirginlik olduğu gerçeği var! Ancak 2 aydan daha uzun süren bir yükseliş dalgası başlarsa, geçmişteki öğrendiklerimizden ayrışacağı için, bir kırılım yaratarak umut pompalamaya başlatabilir bize.
Şimdi gelelim "öğrenilmiş çaresizlik" nedir kısmına. Aşağıdaki yazıyı alıntılayarak eklemek istedim:
Martin Seligman, bir köpek balığını ve küçük balıkları kocaman bir fanusa koyuyor. Aralarına da kalın bir cam koyuyor ki köpek balığı küçük balıkları yemesin. Uzun bir süre köpek balığı aç bırakılıyor. Bilindiği gibi büyük balık küçük balığı yer. Seligman da köpek balığının küçük balıklara saldırmasını bekliyor. Beklediği gibi de oluyor. Köpek balığı cama belki 30 belki 40 kere vuruyor ama bu sürede cam ne kırılıyor ne de aradan alınıyor. Bir süre sonra, köpek balığı kendi etrafında dönmeye başlıyor. Başka hiçbir yere gitmiyor. İlerleyen zamanlarda camı aradan alıyorlar. Ama köpek balığı ne küçük balıklara yaklaşıyor ne de başka yere gidiyor. İşte buna da öğrenilmiş çaresizlik diyorlar.
Öğrenilmiş Çaresizlik sözlük anlamıyla, canlının gösterdiği çabaların sonuca ulaşmaması durumunda, sonucu değiştiremeyeceğine karşı oluşan inanç ve bizde oluşturduğu çaresizliktir. Köpek balığının hissettiği ve yaptığı da tam olarak buydu. Eğer köpek balığı çabalamaya devam etseydi ya da en azından kendi etrafında dönmek yerine daha geniş tutsaydı gezdiği alanı belki aç kalmayacaktı. Ama pes etti ve istediği balıkları kaybetti. Köpek balığı deneyine benzeyen birçok deney var aslında. Hepsinin anlatmaya çalıştığı şey ise öğrenilmiş çaresizlik. Pes etmeyi öğrenmek yapacağımız en son şey olmalı. İlk deneyişimizde olmadı belki, hatta onuncu seferde bile olmamış olabilir. Ama bu demek değil ki on ikincide olmayacak, on beşincide yine aynı sonucu doğuracak. Ne kadar çabalarsak başarıya o kadar yaklaşırız.
• Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler şu kaynağa göz atabilirler:
https://sirazduvari.com/ogrenilmis-caresizlik-seligman-deneyi-ve-girisimcilik/• Ayrıca "Cam Tavan Sendromu" adı verilen deney de öğrenilmiş çaresizliğe benzer bir durum ortaya koyuyor. Bu deneyde de bir kavanozun içerisine konan pireler var. Kavanozun üzerini ise bir cam parçası kapatıyor. Pireler, kaçmak için her sıçramalarında cam tavana çarparak yere düşüyorlar. Bir süre sonra kavanozu kapatan cam kaldırılıyor, fakat pireler artık sıçrayarak kaçıp-kurtulmaktan vazgeçmiş oluyorlar.
• Bu konuyla ilgili detaylı bilgileri ise şu kaynaktan okuyabilirsiniz:
https://www.neoldu.com/cam-tavan-sendromu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-16429h.htm• Bu deneylerin, maymunlarla yapılan daha kapsamlı ve ilginç bölümleri de vardı. İşin içine sürü psikolojisinin de girdiği "negatif öğrenme" hakkında enteresan bir çalışma olmuş. Hayatın her alanında karşılaşabileceğimiz bir deney. Bununla ilgili detaylı açıklama vermek yerine bir video eklemeyi tercih ediyorum. Türkçesi de vardır belki ama ben İngilizcesini bulabildim:
https://www.youtube.com/watch?v=y-PvBo75PDo&feature=emb_logo