X kuşağı ile konuya girmek istiyorum. Bu nesil 1965 ve 1980 arası doğumluları kapsıyor.
Değişime en çok maruz kalmış nesildir. Cefakar ve sadıktır. Çocukluklarında radyo ve merdaneli çamaşır makinesi ile tanıştılar. gençlik dönemlerinde ise walkman dinleyerek ortalıkta dolaşan bu neslin bugün teknolojinin onları getirdiği nokta itibariyle kendilerini nasıl hissettikleri tahmin etmek pekte zor değil. Teknolojik evrime en fazla şahitlik eden nesil oldukları söylenebilir.
Ekonomik olarak çok zor bir dönem geçirmiş ve yeterli seviyede eğitim alabilme imkanına sahip olamamışlar. Yaşamak için çalışmak gerek prensibini benimsemiş ve küçükte olsa bir diploma sahibi olmanın çok büyük bir ayrıcalık olduğuna inanmışlardır. Belkide bundan dolayı kendi çocuklarının sürekli olarak okumasını okumuyorsa da
ssk'lı bir işe girip çalışması konusunda baskı kurmaya çalışmışlardır.
Y Kuşağı; 1980 lerden 1999 arası doğan nesli kapsar. (sokakta oynayan son nesil )
Bu nesil bir önceki kuşağa oranla çok daha iyi eğitim alabilmiştir. Çocukluk ve gençlik dönemlerine denk gelen güzel teknolojik gelişmelerden bir hayli faydalanabilme imkanına sahip olmuşlar. İnternetle taşınan ilk nesil olmaları nedeniyle dünyada olan gelişmelere çok çabuk uyum sağlayabilmiştir. bunların neticesinde bir önceki nesle oranla çok daha özgürlükçü ve sorgulayıcıdır. dini sorgulamalar, cinsel kimlik arayışları, ırk vb kavramları en çok irdeleyen ve araştıran nesillerdendir. sorgulayıcı özelliklerinden dolayı bu kuşak
WHY olarak da adlandırılmıştır.
Özgürlüğüne çok düşkün olan Y kuşağı X kuşağına göre daha asi ve otoriteye karşı isyankardır. (ülkemizde de örneği mevcuttur
)
Geleneksel kültür ile popüler kültür arasında sıkışmıştır. Norm Ender'in de dediği gibi
''popüler kültüre köle gibi yapış ama lafa gelince marley, 2pac'' hesabı canı sıkıldığında 90'lar çocuklarıyız diyip z kuşağını dinlediği müzikleri oynadıkları oyunları beğenmezler ama iş realiteye döndüğünde durum çok faklıdır.
yine de ağırlıklı olarak popüler kültürün etkisindedirler.
X kuşağı kadar gelenekçi değildir. z kuşağı kadar da boş vermiş bir havası yoktur. Genel olarak hayattan hak ettiklerini ve istediklerini alamadıkları için mutsuz bir nesildir. he bundan önceki nesiller mutluluktan havalara mı uçuyordu derseniz tabi uçmuyordu ama durum onlara kıyasla farklı. y kuşağı için varlık içinde yokluk çeken durum söz konusu. Çocukluklarından beri okumanın bir üniversite bitirmenin önemi vurgulandı. bunun için yıllarca emek verdi ama gel gör ki şimdi ortalık üniversiteli işsizden geçilmiyor. sosyal medyanında etkisiyle başka hayatlarla yapılan kıyaslar sonucunda y kuşağının psikolojik mutsuzluğu çok derinden hissettiklerini söyleyebilirim.
Z kuşağı: bazı kaynaklarda 1995 sonrasını dahil edilmiş olsa da genel olarak 2000 doğumlular ve sonrasını kapsar.
Her nesilde olduğu gibi z kuşağıda bir önceki nesilden daha kötü bir nesil olmak itham edilir. (ama bu yazıda çok fazla yüklenmek istemiyorum
)
Tamamen teknolojinin içine doğmuş bir nesildir. Daha az t.v izleyip daha çok internet ortamında vakit geçirirler. Bunun her türlü nimetlerinden yararlanmasını bilirler. Örneğin sıradan bir ürün bile alacak olsalar internetin altını üstüne getirirler.
Medyanın onlara dayattıklarına tamah etmek yerine kendi starlarını veya fenomenlerini çıkarırlar.
Sigara alkol gibi alışkanları oldukça fazla olmasına rağmen çevre duyarlılığı ve sporla ilgileri de oldukça yüksek bir orana sahiptir.
Yine Y kuşağında olduğu gibi (hatta biraz daha fazla) dini ve sosyal kimlik ile ilgili oldukça fazla sorgulamalarda bulunurlar. Dünya vatandaşı kavramını daha çok benimsedikleri söylenebilir.
X ve Y kuşağına oranla arkadaşlık kavramları oldukça değişkendir. Özellikle uzun vadeli arkadaşlık oranları eski nesillere nazaran oldukça düşüktür.
Digital nesil olmalarından mıdır nedir. Kılık kıyafet konusunda çok fazla marka takıntısı yokken elektronik eşyalarda bu takıntı oldukça yüksektir.
Yine önceki kuşaklara kıyasla ezici bir çoğunluğu lise ve üniversite mezunudur.
Teknolojiye olan münasebetleri neticesinde ezbercilikten çok uzaktırlar. buda onları sürekli olarak internete mahkum eder. (meydan larousse kurcaladığımız günler geliyor aklım
Bir kaç tane yabancı dizi izleyip birazda yabancı müzik dinlediler mi havalarından geçilmez
En büyük üyeleri dahi ergenliği yeni bitirmiş olduğundan ekonomik ve politik olarak değerlendirmek istemedim bundan dolayı yazıyı burada bitiriyorum.