Bitcoin Forum
November 11, 2024, 05:31:27 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 28.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Cebinizdeki Tehlike | Uygulamalara verilen izinler ve Mavi Balina Oyunu  (Read 305 times)
Tom Bombadil (OP)
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 304



View Profile
January 17, 2020, 10:03:44 AM
Last edit: January 17, 2020, 02:13:51 PM by Tom Bombadil
Merited by Blacknavy (4), Vispilio (2), EFS (1), Bthd (1), wolwoo (1), lossnet (1), PHI1618 (1), Lachrymose (1), jopen (1), Senius (1)
 #1

    Başka bir konuda
@kartepe gündeme getirince, bu konuda bir içerik hazırlamak istedim. Uyarı mahiyetinde bir yazı olacak bu. Akıllı cihazlarınızda indirdiğiniz her uygulama sizden bir takım izinler isterler. Çoğu sizi yakından takip edecek tehlikeli özel verilerdir. Bunun önüne geçmeniz teknik olarak mümkün (Pratik olarak şüpheli olsada...). Kurduğunuz uygulamalar, size ait verileri kullanmadan önce izin isterler. Mesela artık bankalar konum verinizi paylaşmanızı isterler. Cepbank yapacaksanız, bunu sizin yaptığınızdan emin olmak için istiyorlar. Eskiden istenmiyordu ve bu özelliği bir çok bahisçi kullanıyordu, anonim kalıyorlardı.


Telefonda izlenilen veriler ve İstenen izinler:

  • Mikrofon kullanımı,
  • Gps takip,
  • Telefon kayıtlarınız,
  • Rehberinize ulaşım,
  • Mesajlarınızı okuma,
  • Vücut Sensörleri
  • Nabzınızdan yürüme mesafenize kadar
  • Takvim ve etkinlikleriniz
  • Kameranız
  • Depolama yani tüm dosyalarınıza erişim
  • Klavye hareketleriniz ve dokunuşlarınız yani şifreleriniz.

Bu Verilerin Olası Kötü Kullanım Alanları

Hedef Kitle Reklamları:
Whatsapp mikrofonu kullanmayı ister çünkü sesli mesaj özelliğini başka türlü kullanamaz. Google zaten hepsini istiyor. Telefonu açarken teslim oluyorsunuz ona. Facebook'un Whatsappı satın almasının asıl amacı bence: 1- istihbarat 2- Hedef Kitle reklamları için veri elde etmek. Whatsapp'ta ne reklam vardır, nede abonelik ücreti. Sizce ne tür bir çıkar karşılığında bu kadar zor bir yükü taşıyor Zukkumberk? Bazen arkadaşınızla bir ürün hakkında yaptığınız bir mesajlaşma sonrasında karşınıza o ürün ile ilgili reklamların çıkması bu yüzdendir. Mesajlaşma olmasa bile bir ortamda konuşmanız bile bunun için yeterlidir bazen.

Çocuk Oyunlarına Dikkat - Mavi Balina

Herhangi bir uygulama kurarken vereceğiniz izinlere dikkat edin. Gerekmeyen izinleri vermeyin. Genelde çocuk oyunlarında çok oluyor: Dosyalarınıza erişim, mikrofona erişim kameraya erişim gibi vs isterler. Oysa kendileri ile alakası bile yoktur. Muhtemelen ileride şantaj için veri topluyor olabilirler. Mavi Balina olarak medyada geçen oyun aslında bir oyun değil, Şantaj Yöntemidir! Kısaca şöyle başlar: Çocuğunuz bir oyun indirir. Oyunda pek çok izin istenir. Çocuk hepsini onaylar. Kötü kişi telefonu tamamen ele geçirir ve bilgileri analiz eder. Kötüye kullanacağı her şeyi toparlar ve senaryo oluşturur. Fotoğraflarınızı çeker, tüm hesaplarınızı alır, seslerinizi kaydeder vs. Sosyal medyadan çocuğa ulaşır, türlü diyaloglar ile ona baskı yapar, topladıklarını gösterir ve onu utandırır. Ondan sonrasında çocuk onun robotu olur ve her görevi yapmasını ister. Sonu intihar ve cinayet olabilecek görevler verir. Biz bile dolandırıcılara kanabiliyorken çocukları düşünün! Black Mirror'da bunla alakalı bir bölüm var izlemenizi öneririm.  

Siyasi Bilgi Deformasyonu

Hedef kitle reklamları sayesinde, belirli dar lokasyondaki kitlelere yalan haberler göstererek siyasi fikirlerini değiştiriyorlar. Deformasyon zaten ahlaki değil. Kişisel verileri bu iş için kullanmak ise kesinlikle yasal değil. Son amerikan başkanı bu şekilde seçildiği biliniyor.

Şantaj

Devletin yüksek kademeleri hep bu uygulamaları kullanıyor. Bir çok bürokrat ve siyasi bu konularda sıfır bilince sahip. Tüm verileri amerikanın yada uygulama sahiplerinin eline gidiyor farkında değiller. Devlet büyüklerine yapılan şantajların etkisi çok daha ciddi olur elbette. Yinede bu konuda bizim gibi sıradan insanlar için etkilerini konuşalım.

Sms Erişimi:

Sms erişimi verdiğiniz bir uygulama, sizin adınıza smsler gönderebilir, tek kullanımlık banka şifreleri alabilir.

Rehber paylaşımı:


CIA ve Arayanı Bil gibi uygulamalar bu erişim sayesinde büyük bir database elde etmişlerdir. Bu verileri ticari maksatla satıyorlar, kullanıyorlar.

Diğer uygulamaların üzerinde göster izni

Bu izin ayrıca tehlikeli olan bir izin. Önemli bildirimleri görmemenizi sağlayabilir,  kredi kartı ve şifre bilgisi gibi verileri alabilir, İstediği zaman size reklam çıkartabilir.

Arka Planda Çalışma izni

Zararlı uygulamalar bu izni çok severler. Bunun için pil optimizasyonu yapmanızı bile isteyebilirler. Arka planda sürekli çalışan bu uygulamalar ayrıca pilinizi de sürekli tüketirler.

Takviminiz ile bütün gelecek programınız,
Kameranız ile bütün uygunsuz görüntüleriniz,
Rehberiniz ile bütün arkadaşlarınızın isimleri ve numaraları,
Klavyeniz ile bütün arama ve şifreleriniz,
Dosya erişimi ile bütün önemli dosyalarınız,
Mikrofon ile bütün hayatınız başkalarının inisiyatifine ve insafına kalır. Şantaj için uygun kişiler olursunuz. Şantaj olmasa dahi verileriniz kötü veya ticari projelere meta olur. Google ve facebook'u bir noktaya kadar herkes kanıksamış durumda ama bir diğer üçüncü taraf uygulamaları fazlasıyla riskli. Onların neler yapabileceği, hayal güçlerine bağlı!

Dikkat Edebileceğiniz Önlemler

Uygulama yüklerken, play store'da "uygulama ayrıntıları" bölümünde "geliştirici" kısmında İzin ayrıntılarını görebilirsiniz. Buna göre yükleyip yüklememe kararı alın. Yükledikten sonra bazı uygulamalar bütün izinleri hemen ister, bazıları sadece kullanacağı zaman izin ister. İzin verdiğinizde bu izin kalıcıdır. Manuel olarak uygulamayı ya kaldırmanız yada izni iptal etmeniz gerekiyor.

İzinleri açma veya kapatma için telefonda ayarlar bölümünde "uygulamalar ve bildirimler"e girin. Uygulamayı seçin. İzinler'e tıklayın. Uygulamaya vereceğiniz izinleri kendinize göre değiştirin.[/list]
kartepe
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 490
Merit: 104


★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!


View Profile
January 17, 2020, 11:38:38 AM
 #2

Teşekkürler hocam. bilgilendirici bir içerik olmuş. Malum bir sürü uygulama indiriyoruz.
Hemen hemen bütün uygulamalar bir yere erişim izni istiyor. Verdiğiniz bilgiler ışığında bazı yerleri kapatsak iyi olacak.

Tom Bombadil (OP)
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 304



View Profile
January 17, 2020, 12:14:45 PM
Last edit: January 17, 2020, 03:45:15 PM by Tom Bombadil
 #3

Teşekkürler hocam. bilgilendirici bir içerik olmuş. Malum bir sürü uygulama indiriyoruz.
Hemen hemen bütün uygulamalar bir yere erişim izni istiyor. Verdiğiniz bilgiler ışığında bazı yerleri kapatsak iyi olacak.

Rica ederim, aynen öyle dediğiniz gibi.

Vodafone Yanımda uygulamasını mecburen indirmiştim (5gb hakkı bu şekilde veriyor). Bir sürü erişim yetkisi istiyor. 2 gün sonra yani az önce bir bildirim göndermiş bana "dosyalarınıza erişim yetkisini almak zorundayız, dosyalarınıza erişsek bile bunu asla kötüye kullanmayız söz" gibi bir uyarı vermiş. Afedersin vofodafone ama aq sen gsm operatörüsün, benim dosyalarıma erişip ne yapacaksın??? dedim ve kabul etmedim.

Bir kaç gün sonra tehdit etmeye başlar muhtemelen "yetkiyi verin yoksa sizi banlarız"

Direne Direne Kazanacağız! Böyle saçma uygulamaları ifşa ederek biz onlara baskı yapmalıyız. Asla kabul etmeyin ve utandırın onları sosyal medyadan.
gospodin
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2408
Merit: 1478

alex


View Profile WWW
January 17, 2020, 03:42:00 PM
Merited by Tom Bombadil (1)
 #4

o zaman ben de buraya birkaç link bırakayım: https://www.kaspersky.com.tr/blog/check-what-data-apps-collect/6621/

Quote
"Fakat bazı geliştiriciler, güveninizi kötüye kullanarak uygulamalarının işlevleriyle ilgisi olmayan bilgileri gizlice toplayabilir ve verilerinizi üçüncü taraflara satabilir. Neyse ki bu tür uygulamaları ortaya çıkarmak için kullanabileceğiniz birkaç hizmet var."

exodus privacy ve appcensus.

bu arada @tom hocam vodafone sizin klasörlerinize erişti diyelim. sizden aldığı verileri güvenli bir şekilde koruyacaklarının bir garantisi de yok. yarın öbür gün patladıkları zaman ne olacak? tüm uygulamalar için geçerli bu durum maalesef. 3310'ları tekrardan düşünelim derim.
lossnet
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1820
Merit: 1123



View Profile
January 17, 2020, 04:00:32 PM
 #5

@kartepe'nin konusunu okuyup yorumumu yazdıktan sonra bu konuyu karşımda gördüğümde "ahaa buraya da bulaşmışlar" dedim içimden Smiley Şaka bir yana, gayet güzel bir içerik hazırlamışsın @Tom Bombadil.
Ortam dinlemesi ile reklam gösterimi mevzusunu denedim fakat henüz alakalı bir reklam gelmedi önüme.

Fakat whatsapp yazışmalarında kullanılan kelimelerle ilgili reklam gösterimi gayet mantıklı görünüyor. Yani yapılabilir bir durum bu. Biraz dikkat edeyim bakim yazışmalarımdaki şeylerle ilgili reklam çıkacak mı önüme... Bunu deneyebilmek için şuna dikkat etmek lazım: Google ya da facebook gibi site/uygulamlar üzerinden hiçbir arama yapmadan; sadece whatsapp'dan bir kişiye bir ürünle ilgili bir şey yazalım. Böylelikle google'daki kendi ürün aramamızı devre dışı bırakmış oluruz.
Tom Bombadil (OP)
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 304



View Profile
January 17, 2020, 04:07:00 PM
 #6

@Gospodin katkın için çok teşekkür ederim. Çok iyi bir bilgi.

@Lossnet rica ederim ben teşekkür ederim. Yazışmalarla alakalı olarak deneyin hemen sonuç verir mi bilemiyorum. Yazdığın şeyle alakalı hemen veriyi kullanacaklarını sanmıyorum. Genelde böyle şeyleri sezdirmeyi sevmezler. Çünkü bu insanların gözüne sokmak olur. Bu şekilde insanların rahatsız olacağını onlarda düşünebilirler Smiley

Big Data ve hedef kitle reklamcılığı ile ilgili çok sayıda tartışma, deney yapılmıştır muhtemelen internette.
Gatotare
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 728
Merit: 261


View Profile
January 17, 2020, 05:45:51 PM
 #7

Bilgilendirme için teşekkürler hocam, özellikle yeni nesil telefonlarda her şey için izin istiyor adamlar en ufak bir fotoğraf paylaşayım ne bileyim ses kaydedeyim falan diyorsun 4-5 tane izin istiyor, gerekmedikçe vermemek lazım bunları.
wolwoo
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2128
Merit: 1148



View Profile
January 17, 2020, 09:51:51 PM
 #8

https://www.google.com/amp/s/teyit.org/medya-uydurma-oyun-momoyu-nasil-gercege-donusturdu/amp/

Momo mavi balina diye bir oyun yok hocam.. Uydurma haberler yayıyorlar sonra onun da haberini yapıyorlar. Van Gölü canavarı ya da Koca Ayak gibi bir efsane sadece... Ha biraz paranoyak olsam "var da yok diyorlar" derdim ama ortada milyar tane gerçek tehdit varken bunları insanlara korku vermek için uydurulmuş yalanlar olarak görüyorum.
EDİT : Varmış lan 😂 Momo yalanmış, Mavi balina gerçekmiş... Haberin sonunda yazıyor 🙂ikisini aynı şey zannediyordum, neyse öğrenmiş olduk bu vesileyle 😉

"Küllü hâlin yezûlü" =>> Her hâl geçicidir
Kalemder
Legendary
*
artcontest
Offline Offline

Activity: 1918
Merit: 1727


Be A Hope


View Profile
January 18, 2020, 03:15:21 AM
Last edit: January 22, 2020, 10:06:18 AM by Kalemder
 #9

https://www.google.com/amp/s/teyit.org/medya-uydurma-oyun-momoyu-nasil-gercege-donusturdu/amp/

Momo mavi balina diye bir oyun yok hocam.. Uydurma haberler yayıyorlar sonra onun da haberini yapıyorlar. Van Gölü canavarı ya da Koca Ayak gibi bir efsane sadece... Ha biraz paranoyak olsam "var da yok diyorlar" derdim ama ortada milyar tane gerçek tehdit varken bunları insanlara korku vermek için uydurulmuş yalanlar olarak görüyorum.
EDİT : Varmış lan 😂 Momo yalanmış, Mavi balina gerçekmiş... Haberin sonunda yazıyor 🙂ikisini aynı şey zannediyordum, neyse öğrenmiş olduk bu vesileyle 😉

Tövbe tövbe euzubillahi mineşşaytann! Cheesy
Alem adamsın Wolwi. Foruma bakayım dedim gece gece bu karakteri gördüm rüyama girmese bari Sad Ne pis bir çizim o ya, cidden buna uzun süre baksam yada benle konuşsa psikolojik bunalıma girerim.

Bu tarz heykelleri, animasyonları ne tür tasarımcılar yapıyor anlamıyorum. Nasıl bir hayal dünyası var ne pis düşünceleri var bu adamların. Direk bilinç altımıza işletiyorlar valla. O görselde sanki yıllarca eziyet çekmiş ve gollum gibi bir şeye dönüşen bir kız çocuğu geliyor aklıma direk. Hem üzüntü verici hem korkutucu bir bakışı var.

Kripto Para Rehberi: Koinmen
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▄▄████████████████▄
▄▄██████████████████████▄
 █████████████▀█████████████▄
▄█████████████▀ ▄█▀ ███████████
▄██████████      ▀▀  ████████████
▄█████████████   ▄▄▄   ▀▀██████████
█████████████▀   ████▄   ▀█████████▄
█████████████    ▀▀█▀▀   ▄██████████
████████████▀   ▄▄      ████████████
████████████   ▄████▄    ███████████
█████████      ██████    ██████████
█████████▄▄            ▄██████████
▀██████████  ██  ▄▄▄▄████████████
▀█████████▄▄█▄ ███████████████▀
▀██████████████████████████▀
▀█████████████████████▀
▀▀██████████████▀▀
▀▀▀▀▀▀▀
PHI1618
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1554
Merit: 1334



View Profile
January 18, 2020, 05:28:21 AM
 #10

https://www.google.com/amp/s/teyit.org/medya-uydurma-oyun-momoyu-nasil-gercege-donusturdu/amp/

Momo mavi balina diye bir oyun yok hocam.. Uydurma haberler yayıyorlar sonra onun da haberini yapıyorlar. Van Gölü canavarı ya da Koca Ayak gibi bir efsane sadece... Ha biraz paranoyak olsam "var da yok diyorlar" derdim ama ortada milyar tane gerçek tehdit varken bunları insanlara korku vermek için uydurulmuş yalanlar olarak görüyorum.
EDİT : Varmış lan 😂 Momo yalanmış, Mavi balina gerçekmiş... Haberin sonunda yazıyor 🙂ikisini aynı şey zannediyordum, neyse öğrenmiş olduk bu vesileyle 😉

Tövbe tövbe euzubillahi mineşşaytann! Cheesy
Alem adamsın Wolwi. Foruma bakayım dedim gece gece bu karakteri gördüm rüyama girmese bari Sad Ne pis bir çizim o ya, cidden buna uzun süre baksam yada benle konuşsa psikolojik bunalıma girerim.
Onu ilk gördüğümde "Allah belasını versin bunu çizen tasarlayanın" demiştim. Sonra gerçek bir oyun olmadığını fakat bir heykel olduğunu öğrendim, tepkim değişmedi, bu nasıl bir tasarım!!! Bakmamla kapatmam bir oluyor her seferinde Cheesy


Mavi balina malesef gerçek ve kardeşimizi çocuğumuzu bu şekilde tehlikeli sulardan uzak tutmak git gide zorlaşıyor...

"Damnant quod non intelligunt." Anlamadıkları şeyi suçlarlar. BTC
otto_diesel
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1078
Merit: 696



View Profile
January 19, 2020, 04:40:56 PM
 #11

https://www.google.com/amp/s/teyit.org/medya-uydurma-oyun-momoyu-nasil-gercege-donusturdu/amp/

Momo mavi balina diye bir oyun yok hocam.. Uydurma haberler yayıyorlar sonra onun da haberini yapıyorlar. Van Gölü canavarı ya da Koca Ayak gibi bir efsane sadece... Ha biraz paranoyak olsam "var da yok diyorlar" derdim ama ortada milyar tane gerçek tehdit varken bunları insanlara korku vermek için uydurulmuş yalanlar olarak görüyorum.
EDİT : Varmış lan 😂 Momo yalanmış, Mavi balina gerçekmiş... Haberin sonunda yazıyor 🙂ikisini aynı şey zannediyordum, neyse öğrenmiş olduk bu vesileyle 😉

momo yalan da mavi balina gerçek, mavi balinadan ölen intihar eden bir sürü çocuk oldu. yavaş yavaş görev yaptırıp yavaş yavaş alıştırıyor çocukları böyle şeylere. Bunların çıkaranları bulacaksın sabahtan akşama kadar sopalayacaksın. sonra da adalete teslim edeceksin. bunları çıkaranları kimse ıslah edemez çocukları bu şekilde ölüme sürükleyen ne kadar kişi varsa hepsini tespit edip yakalamak gerekiyor.
hollandalibaykus
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 700
Merit: 134



View Profile
January 22, 2020, 09:50:41 PM
 #12

İndirdiğim en dandik uygulama bile kamera mikrafon vs. erişim izni istiyor. Sonucunda oluşabilecek senaryolar her seferinde burada yazılanlardan daha kötü bir biçimde kafamda canlanıyor. En basitinden uygulama yokken bile Iphone kendisi daima konum kullanıyor. Androidlerdeki gibi direkt panelde değil kapatma yeri ki sıklıkla kapatılmasın. Ayarlardan girip kapatsanız bile zaten kendi içindeki çoğu uygulamanın sağlıklı çalışabilmesi için her seferinde konumu aç uyarısı veriyor bir süre sonra uğraşmıyor insan aç kapa ile daimi açık kalıyor. Kendi kendimi tek teselli etme şeklimde aman napcaklar sanki benim fotoğraflarımı vs. oluyor. En fazla polis savcı gibi ararlar onları da yemiyoruz artık. Azıcık ünlü falan olsam aşırı korkardım her konuda maddi manevi harcarlar isteseler

gospodin
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2408
Merit: 1478

alex


View Profile WWW
January 26, 2020, 12:05:42 PM
 #13

şöyle güzel bir makale var: https://telegra.ph/Google-ve-Facebook-Gibi-%C5%9Eirketler-Bizi-%C4%B0nternetde-Nasil-Takip-Ediyor-10-14
yazıda yer alan sağlık bakanlığı, msb, ösym gibi devlet kurumlarının web sitesindeki takip kodlarını görünce insan gerçekten hayret ediyor:)
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!