@kartepe gündeme getirince, bu konuda bir içerik hazırlamak istedim. Uyarı mahiyetinde bir yazı olacak bu. Akıllı cihazlarınızda indirdiğiniz her uygulama sizden bir takım izinler isterler. Çoğu sizi yakından takip edecek tehlikeli özel verilerdir. Bunun önüne geçmeniz teknik olarak mümkün (Pratik olarak şüpheli olsada...). Kurduğunuz uygulamalar, size ait verileri kullanmadan önce izin isterler. Mesela artık bankalar konum verinizi paylaşmanızı isterler. Cepbank yapacaksanız, bunu sizin yaptığınızdan emin olmak için istiyorlar. Eskiden istenmiyordu ve bu özelliği bir çok bahisçi kullanıyordu, anonim kalıyorlardı.
Telefonda izlenilen veriler ve İstenen izinler:
- Mikrofon kullanımı,
- Gps takip,
- Telefon kayıtlarınız,
- Rehberinize ulaşım,
- Mesajlarınızı okuma,
- Vücut Sensörleri
- Nabzınızdan yürüme mesafenize kadar
- Takvim ve etkinlikleriniz
- Kameranız
- Depolama yani tüm dosyalarınıza erişim
- Klavye hareketleriniz ve dokunuşlarınız yani şifreleriniz.
Bu Verilerin Olası Kötü Kullanım Alanları
Hedef Kitle Reklamları:Whatsapp mikrofonu kullanmayı ister çünkü sesli mesaj özelliğini başka türlü kullanamaz. Google zaten hepsini istiyor. Telefonu açarken teslim oluyorsunuz ona.
Facebook'un Whatsappı satın almasının asıl amacı bence: 1- istihbarat 2- Hedef Kitle reklamları için veri elde etmek. Whatsapp'ta ne reklam vardır, nede abonelik ücreti. Sizce ne tür bir çıkar karşılığında bu kadar zor bir yükü taşıyor Zukkumberk? Bazen arkadaşınızla bir ürün hakkında yaptığınız bir mesajlaşma sonrasında karşınıza o ürün ile ilgili reklamların çıkması bu yüzdendir. Mesajlaşma olmasa bile bir ortamda konuşmanız bile bunun için yeterlidir bazen.
Çocuk Oyunlarına Dikkat - Mavi BalinaHerhangi bir uygulama kurarken vereceğiniz izinlere dikkat edin. Gerekmeyen izinleri vermeyin. Genelde çocuk oyunlarında çok oluyor: Dosyalarınıza erişim, mikrofona erişim kameraya erişim gibi vs isterler. Oysa kendileri ile alakası bile yoktur. Muhtemelen ileride şantaj için veri topluyor olabilirler.
Mavi Balina olarak medyada geçen oyun aslında bir oyun değil, Şantaj Yöntemidir! Kısaca şöyle başlar: Çocuğunuz bir oyun indirir. Oyunda pek çok izin istenir. Çocuk hepsini onaylar. Kötü kişi telefonu tamamen ele geçirir ve bilgileri analiz eder. Kötüye kullanacağı her şeyi toparlar ve senaryo oluşturur. Fotoğraflarınızı çeker, tüm hesaplarınızı alır, seslerinizi kaydeder vs. Sosyal medyadan çocuğa ulaşır, türlü diyaloglar ile ona baskı yapar, topladıklarını gösterir ve onu utandırır. Ondan sonrasında çocuk onun robotu olur ve her görevi yapmasını ister. Sonu intihar ve cinayet olabilecek görevler verir. Biz bile dolandırıcılara kanabiliyorken çocukları düşünün! Black Mirror'da bunla alakalı bir bölüm var izlemenizi öneririm.
Siyasi Bilgi DeformasyonuHedef kitle reklamları sayesinde, belirli dar lokasyondaki kitlelere yalan haberler göstererek siyasi fikirlerini değiştiriyorlar. Deformasyon zaten ahlaki değil. Kişisel verileri bu iş için kullanmak ise kesinlikle yasal değil. Son amerikan başkanı bu şekilde seçildiği biliniyor.
ŞantajDevletin yüksek kademeleri hep bu uygulamaları kullanıyor. Bir çok bürokrat ve siyasi bu konularda sıfır bilince sahip. Tüm verileri amerikanın yada uygulama sahiplerinin eline gidiyor farkında değiller. Devlet büyüklerine yapılan şantajların etkisi çok daha ciddi olur elbette. Yinede bu konuda bizim gibi sıradan insanlar için etkilerini konuşalım.
Sms Erişimi:Sms erişimi verdiğiniz bir uygulama, sizin adınıza smsler gönderebilir, tek kullanımlık banka şifreleri alabilir.
Rehber paylaşımı:CIA ve Arayanı Bil gibi uygulamalar bu erişim sayesinde büyük bir database elde etmişlerdir. Bu verileri ticari maksatla satıyorlar, kullanıyorlar.
Diğer uygulamaların üzerinde göster izni
Bu izin ayrıca tehlikeli olan bir izin. Önemli bildirimleri görmemenizi sağlayabilir, kredi kartı ve şifre bilgisi gibi verileri alabilir, İstediği zaman size reklam çıkartabilir.
Arka Planda Çalışma izniZararlı uygulamalar bu izni çok severler. Bunun için pil optimizasyonu yapmanızı bile isteyebilirler. Arka planda sürekli çalışan bu uygulamalar ayrıca pilinizi de sürekli tüketirler.
Takviminiz ile bütün gelecek programınız,
Kameranız ile bütün uygunsuz görüntüleriniz,
Rehberiniz ile bütün arkadaşlarınızın isimleri ve numaraları,
Klavyeniz ile bütün arama ve şifreleriniz,
Dosya erişimi ile bütün önemli dosyalarınız,
Mikrofon ile bütün hayatınız başkalarının inisiyatifine ve insafına kalır. Şantaj için uygun kişiler olursunuz. Şantaj olmasa dahi verileriniz kötü veya ticari projelere meta olur. Google ve facebook'u bir noktaya kadar herkes kanıksamış durumda ama bir diğer üçüncü taraf uygulamaları fazlasıyla riskli. Onların neler yapabileceği, hayal güçlerine bağlı!
Dikkat Edebileceğiniz ÖnlemlerUygulama yüklerken, play store'da "uygulama ayrıntıları" bölümünde "geliştirici" kısmında
İzin ayrıntılarını görebilirsiniz. Buna göre yükleyip yüklememe kararı alın. Yükledikten sonra bazı uygulamalar bütün izinleri hemen ister, bazıları sadece kullanacağı zaman izin ister. İzin verdiğinizde bu izin kalıcıdır. Manuel olarak uygulamayı ya kaldırmanız yada izni iptal etmeniz gerekiyor.
İzinleri açma veya kapatma için telefonda ayarlar bölümünde "uygulamalar ve bildirimler"e girin. Uygulamayı seçin. İzinler'e tıklayın. Uygulamaya vereceğiniz izinleri kendinize göre değiştirin.[/list]