Hocam, yüksek lisansta da gene %80 torpil %20 de hak eden girer, 10 kişi alınacaksa ya 10 tanesi ya da 8 tanesi hocanın tanıdığı olur. ülkede her şey böyle. bu böyle bunu bir kenara ayıralım.
bir de bölüm biyoloji ya pek öss de netler düşük olduğu için bu alese de yansımış bir tane 90 üstü alan yok. bu sağlam düzgün bölümlerde rekabet daha fazladır. 90 üstü alırsanız kolay kolay elemezler mülakatta, ama puanlar 60-80 arası olan bölümlerde zaten dayısı olan, oraya buraya alo diyen giriyor.
bu arada tabi ki zoruna gider. bilirim ben çok kurula girdim böyle. o kadar sınava giriyorsun inglizce getiriyorsun diploma getiriyorsun ales getiyorsun, 10 tane belge topla getir, uğraş dur, sonra kurulda terle, bilim sınavı yap ama o kadar uğraştığın sınav bil ki üstün körü okunup bir köşeye atılıyor, yani sınavı çözerken bile boşuna beyin ameleliği yapıyorsun. sana 60 verir diğerine 80 i verdiğinde seni katlar zaten.
özellikle bütün puanları 90 üstü olduğu, milletin aleste yardırdığı bölümlerde, torpil işi çok daha koyuyor, çünkü adam 90 alıyor alesten atıyorum türkiye geneli, 10.000 ci oluyor atıyorum sen artık derece yapıyorsun 97 alıyorsun 100. oluyorsun türkiye geneli, sonra başvuru aşamasında çok zor bir bilim sınavı oluor sen gene kasıyorsun 60 alıyorsun. soruyu alıp ezberleyip yazana da 80 veriyorlar hop o girmiş. bir bakıyorsun soyadı bölüm yardımcısı ile aynı. tesadüfe bakın.
bunları ben de böyle gülerek anlatıyorum da. ahlaklı idealist insanlar için bu böyle yenilir yutulur bir şey değil, avrupada birine böyle haksızlık yapamazsın, hasbel kader yaparsan 20 sene uğraşır senle, 20 sene peşini bırakmaz. ama ben böyle düşünmüyorum türkiyede bu iş bir normdur. bu böyledir 10 kişi alınacaksa 10'u ya da 8'i tanıdık alınır, ya da oraya buraya alo demiş kişiye öncelik tanınır.
Senin ne bildiğin kimsenin umrunda değil, en baba hoca da olsa, en sempatik hoca da olsa, bu hoca çok iyi biri, çok idealist biri, bu katiyen yapmaz dediğin hoca da olsa yapar, hatta en çok o en iyi gözükenler yapar. Türkiyede bir yerde bir konuşmasını dinleyip beğendiğin, ders alıp çok hayran olduğun bir hoca emin ol %99 ihtimalle torpilcinin şahıdır. Çünkü kendini iyi pazarlayan tipler oraya alo buraya alo işini yaptırır.