Günlük hayatta çok sık kullanılmasa da iş hayatında ve politikada
"taşı gediğine koymak" amaçlı verilen örneklerden biridir Pirus Zaferi. Arkasında kan ve göz yaşının olduğu, hırs ve pişmanlıklarla dolu derin bir öykü barındırır.
Hazır wikipedia da açılmışken, öykünün kısa halini alıntılayarak ekleyeyim aşağıya:
Pirus zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan bir zaferdir. Kazanılan zaferin, verilen kayıplardan sonra anlamsız hale gelmesini ifade eder.
MÖ 280 ve MÖ 279 yıllarında
Grek kolonisi Tarentum Kralı Pirus, Roma'ya saldırır ve ne pahasına olursa olsun savaşı kazanmak için her şeyini feda eder. Sonunda Pirus savaşı kazanır; ancak 50 filin desteklediği ordusunun tamamını kaybeder. Savaşı kazanmıştır ama yanında koskoca ordudan arta kalan üç-beş sefilden fazlası değildir. Pirus'un bu zaferin ardından
"Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme" dediği söylenir. Pirus Zaferi aslında yenilmeye mahkûm galibiyetleri anlatmak için kullanılır. Bu olaya atfen, benzer şekilde kazanılan savaşlara Pirus zaferi denir.
Kaynak:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Pirus_zaferiİlgilenenler, benzeri olan Kadmos Zaferi'ne de göz atabilirler:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kadmos_zaferiBazı farklı kaynaklara göre; Kral Pirus'un ordusunda yaklaşık
40,000 askerinin olduğu ve tamamına yakınının öldüğü belirtilir. Ölenlerin de içlerinden bazıları en yakın dostları, hatta aile üyeleridir. Kazandığı Roma şehri ise bir harabeye dönmüştür...
Şimdi, bu açıklamayı okuduktan sonra belki hepimiz geçmiş yaşantımız içerisinde küçüklü-büyüklü Pirus Zaferleri kazandığımızı fark edebiliriz. İllaki Kral Pirus gibi büyük bir ordu kaybetmemize gerek yok. Kendimiz için önemsediğimiz şeylerin kaybından bahsediyorum ben!
Mesela; uğruna pek çok şeyimizi feda ettiğimiz ama buna değmeyeceğini anladığımız bir kadın!
Ya da girişimcilik hikayemizi yaratırken kaybettiğimiz sağlığımız ve paramız!
Belki de bir inat uğruna yitirdiğimiz dostlarımız ya da ailemiz!
Kaybımızın, kazancımızdan çok daha yüksek olduğu -maddi ve manevi- her şey Pirus Zaferi ile anlatılabilir. Bu hikaye ve yol açtığı tahribatın etkisi politikada da sıklıkla kullanılır.
Bu konuda bizde de güzel bir deyim vardır:
"Pire için yorgan yakmak"Kaynaklar (Sources):https://tr.wikipedia.org/wiki/Pirus_zaferihttps://twitter.com/srglyn_toplum/status/1203417240432979968https://www.istiklal.com.tr/kose-yazisi/pirus-zaferi-nedir/529668