eğer hiçbir yararı olmasalardı şimdiye kadar tarihsel evrim süreci içinde silinirlerdi tarzı bir yorum getirilmiştir...
Aynı şey, çok daha büyük ölçüde kahve, çay gibi tarihi kökeni olan içecekler için de geçerlidir.
İnsanları bunları tüketmeye iten dürtü konusunda, bu görüşe katılmıyorum. "Ölüm arzusu" insanlarda güçlü bir dürtüdür. Freud'un bu konuda iddialı teorisine bakmanızda fayda var.
Örnek olarak sigarayı ele alabiliriz. Sigaralar üzerinde kafa tası, ölüm gibi uyarı etiketlerinin konmasıyla sigara satışlarının arttığını biliyor muydunuz? Alkol, sigara hatta aşırı kahve, aşırı çay içen insanlar için "ölüm riskinin" pekte caydırıcı bir propaganda olmadığı görülüyor. Hatta bu konuda Mad Men isimli reklamcılık dizisinin 1. bölümünü tavsiye ederim. Orada da bu konu işlenmekte.
Konuyu böldüğüm için üzgünüm. Vispilio entelektüel bir yorumda bulununca, onunla konuşmaktan kendimi alamadım.

Keyifli günler herkese!
enteresan bir bakış açısı, bu yoruma verilebilecek ne yanıtlar var ama bugünlerde global forumdaki komploları protesto ettiğim için kısa keseceğim:

sigara vb sözde "keyif verici" statüsündeki maddeler için katılıyorum, ancak bira, şarap, hatta mead / bal likörü, çay, kahve gibi içkilerin farkı tarih boyunca, özellikle temiz suya kolay ulaşılamadığı zamanlarda, günlük su tüketimi kadar büyük bir sıklıkla kullanılmış ve askerlik, felsefe, bilim adamlığı gibi yüksek performans gereken meslekler üzerinde de olumlu sonuçlar vermiş olmalarıdır, bu doğal içkilerin faydalı yönleri (kararında kullanıldığında) tarafsız bir bakışla incelendiğinde göz ardı edilemez...