Şimdi toplam masraf ;
150.000 TL HES
35 Antminer S17(12.500 x 37) 437.000 TL
Öncelikle toplam masrafınızı ve yatırım rantınızı bu kadar kolay hesaplayamazsınız. Söz gelimi cihazlardan birinin fanı bozulduğunda ne yapacaksınız? Bunun gibi elli tane soruya şimdiden cevap bulmalısınız yani upuzun bir iş planı yazmalısınız. Fanın tedariki ne kadar sürecek, kaça mal olacak, ayda ortalama kaç fan değiştirmek gerekecek, fan değişene kadar üretimde ne kadar kayıp yaşacaksınız? Bunlar basit ama önemli sorular, cevaplarını bilmeniz gerek. Bu sorulara vereceğiniz cevaplara göre mesela, belirli bir miktar fan stoğunu elinizde hazır bulundurmak isteyebilirsiniz.
Yatırım rantı ile ilgili olarak aklıma gelen ikinci soru şu: 100 KVA pik gücünüzü mü yoksa aylık, yıllık gibi ortalama bir gücü mü ifade ediyor? Enerji santrallerinin kapasiteleri genellikle Watt-Saat cinsinden yani güç değil de enerji cinsinden ifade edilirler. Kışın 100 KVA güç besleyen bir santral, yazın nehrin debisi düştüğünde 10 KVA hatta 0 KVA kapasiteye düşebilir. Bu yüzden genellikle santraller için yıllık güç eğrileri oluşturulup buna göre planlama yapılır. Eğer ortalama güç kapasiteniz 100 KVA ise, güç faktörünüzün 0.8 olduğu varsayımı ile (ki bu iyimser bir tahmin olabilir) 80 KW güç alabilir ve ucu ucuna 35 tane S17 çalıştırabilirsiniz. Fakat bunu ancak dümdüz bir güç eğrisi ile başarabilirsiniz ve pratikte bunu elde etmek neredeyse imkansızdır. Kuracağınız santralin teknik özelliklerini ve nehrin yıllık debi rejimi gibi bilgileri paylaşırsanız daha somut hesaplar yapabiliriz.
Bir de riske girmeye değer mi diye sormuşsunuz. Risk almadan para kazanmak imkansızdır. Sormanız gereken asıl sorular, yaptığınız işin ne kadar riskli olduğu ve bu kadar riski kaldırıp kaldıramayacağınızdır.