Bankaların en büyük gelir kapılarından biri de bu EFT ücretleri. Bunun haricinde yıllık kart aidatları var, kredi dosya masrafları gibi bir yığın şey var. Geçen aylarda YK bank üzerinden EFT yaptığımda 7 ya da 8 TL gibi bir kesinti yapmıştı. Mobil bankacılıktan yapmıştım işlemi. Gönderdiğim para da 100 TL falandı. Bu kadar az para için minimum 7 lira alınması çok saçma! Hatta bazı bankalar 10 TL üzerinde bile ücret kesiyorlarmış. Bu bakımdan eğer 1 TL'ye inerse süper olur. Bugün yürürlüğe girmiş yazıyor haberde. Birkaç gün içerisinde deneme yapıp kontrol ederim artık
Mümkün değil. Bankacılık sektörüyle yakından bağı olan birisi olarak söylüyorum. Bankacılıktaki en büyük gelir kalemi faiz geliridir. Zaten bu yüzdendir ki gecelik faiz stratejileri çok önemlidir. Bu gecelik faiz stratejileri ile aslında her bankanın bir takım hayali mevduatı bulunur. Çünkü bu paralar mesai saatleri içinde bankada iken, mesai saatleri dışında diğer bankalara aktarılır ve faiz kazanılır. Bunu uluslararası olarak yapanlarda var ama bunun için mevuat-kredi arasında seçim yapılması gerekiyor.
Bankaların elde ettikleri kârların yarısından fazlası faiz iken onu, kredi kartları, sigortalar, bankacılık ücretleri, faaliyet dışı gelirler (devlet desteği vs.) takip eder.
Zaten senin dediğin gibi o 5-6TL'ler gelir büyük gelir kalemi olsaydı hiç bir banka muafiyet uygulamazdı.
Aksine o küçük bir kalem ki banka çoğunlukla sizin tuttuğunuz mevduatların karşılığı olarak kendisi EFT'de merkez bankasına ödenecek ücreti bile sizden almayabiliyor. (Enpara, Cepteteb gibi standart almayanlar olduğu gibi pek çok banka maaş müşterisinden de almıyor mesela.)
Maaş müşterilerinden alınmama sebebi de mesela düzenli olarak bankayı kullanmalarını, mevduatlarını orada bir süre de olsa tutmaları içindir.
Şu an vaktim olmadığı için tek tek BDDK verilerini derlemek lazım. Ama şu haberi kaynak gösterebilirim sanırım;
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201809111035137798-banka-faiz-gelir/(Şunu da açıklayayım kaynaktaki haber 2018 yılında Ocak-Temmuz dönemini baz almış ve toplam gelire oranla en yüksek gelir kalemlerini hesaplamış. Bu kapsamda şu cümle yeterli sanırım;
Söz konusu gelirlere en büyük katkı kredilerden alınan faizlerden geldi.
)