S obzirom da te isplacuju u tokenima, placas samo porez kada ih pretvaras u fiat. Kao i sto bi BTC koji si osvojio u casinu isao pretvarat u fiat, i bio savjestan gradjanin koji uredno prijavi porez
Nisam siguran da mozes dobitak u crypto casinu stavljati u isti kos sa cinjenicom da imas udio u nekretnini koja se nalazi u nekoj drugoj zemlji, te da ostvarujes zaradu na temelju iznamljivanja iste. Istina je da porez placas tek kada promjenis crypto u fiat, ali kada se zbroji porez+prirez+ostala davanja moze li se uopce racunati na nekakvu zaradu?
Po mojem razumijevanju, za prijavu i plaćanje poreza u Americi trebao bi biti odgovoran isplatitelj, koji je ujedno i američki porezni obveznik.
Za plaćanje poreza u Hrvatskoj odgovorni bi bili mi, hrvatski porezni obveznici.
Bilo bi dobro naravno i posavjetovati se sa nekim poreznim stručnjakom.
Mene više brine što se radi o nekretninama u Detroitu a ne nekoj atraktivnoj turističkoj destinaciji kao što je npr. Florida ili poslovnoj kao što su New York ili Chicago.
Nakon propasti automobilske industrije Detroit je praktički postao "mrtav grad " pa mi zaista zvuči preoptimisticno da su tako mogući tako visoki prinosi na ulaganje.
Postaviti pitanje Poreznoj u vezi ovakvih stvari bi vjerovatno rezultiralo velikom zbunjenoscu, ali ako netko stvarno ima zelju isprobati "tokenizirano suvlasnistvo" neka se svakako raspita sto sve treba platiti na ime poreza i nameta.
Da nije u pitanju Detroit, cijene nekretnina bi bile neusporedivo vece, sto bi znacilo da je inicijalno ulaganje daleko vece od ovoga koje postoji sada. Investicija u jedan token (sto je minimalno) iznosi u prosjeku oko $100+ sto zaista ne izgleda puno, ali sto imate od jednoga tokena? Takodjer RealT vam naplacuje godisnju naknadu za svaki token koji ste kupili, i na primjeru stana navedenog u linku (OP) ta naknada je oko $17, pa u zavisnosti o broja tokena i cijene nekretnine racunajte na barem $100+ naknade ako ulozite $1000.