2 aydır al-sat yapıyorum. İlk girişte ucuz maliyetten şansa aldığım için TL olarak ana paramı hala koruyorum. Fakat yaptığım al-satları incelediğimde çok güzel silkelendiğimi farkettim. Sattığım zamanlar düşüşün tam dibi ve bittiği anlar olurken bu sattıklarımla tekrar geri dönerken tam tepeden giriyorum.
Kendimi ters indikatör olarak kullansam gerçekten kazanabilirim gibi.
Az önce maymun deneyi adında bir video izledim.
Bir maymun şansa hisse alarak uzmanlardan fazla kazanıyor. 50 yıldır tekrarlanan bu deneyde maymun sürekli kazanıyor. (Maymun uzun vadeci ve şansa hisse seçiyor)
Bende bu trade işini beceremiyorum gibi geldi üstüne üstlük 48 saat uykusuz kalmalar gibi şeyler yaşadım.
2 aylık bir trader olarak yaptığım hataları yazıyorum.
1.)Tüm para ile alım yapmak.
Kasanız 20.000 TL ise tüm para ile alım yapmak iyi değil. Her şeyden önce psikoloji olarak iyi değil. Düşüşlerden psikolojik olarak daha fazla etkilenip zararda iken pozisyon kapatabilirsiniz. Buna olan eğilimi arttır. Evet herkes yüksekken sat düşükken al- formül bu çok kolay diyebilir. Söylemesi gerçekten kolay. Fakat bilimsel olarak beyin stresle karşılaştığı zaman o stresi yok etmek için
''ver kurtul'' sinyali verip sizi satışa zorluyor. Bu savcı polis dolandırıcılıklarına insanların neden inandığınıda açıklayan bilimsel bir gerçek. Stresle karşılaşınca stresi ortadan kaldırmak için beyin
ver kurtul diyor. Bu yüzden yıllardır düşüş sırasında korkup herkes birlikte satıyor - yükseliş sırasında ise herkes birlikte alım yapıyor.
Çözüm;Kendiniz için küçük ve sıfırlanma ihtimalinin bile fazla korku yaratmadığı bir para ile giriş yaparak bu psikolojik etkiyi ortadan kaldırabiliyorsunuz.
Şuana kadar kapattığım pozisyonlara baktım. Bazıları bir kaç saat sonra kazanç bazıları bir hafta sonra kazanç bırakacak hale gelmiş. Ama tüm kasa ile girdiğim için düşüş sırasında korkup kapattım. 200 USD'lik bir alım yapmak para 20'USD'ye düşse bile canımı acıtmaz haliyle korkmuyorum ve elinde sonunda yukarı gider diyorum. Böylece kazanç gelene kadar bekleyebilirim. Fakat yinede altcoinlerde bunun garantisi yok. Ayrıca 6 ay sonra kar bırakacak hale gelmesi 6 ay boyunca trade yapamayacağınız anlamına gelir. Yeri geldiğinde zararı kabullenip çıkmak gerekir.
Kademeli Alım15'ten küçük bir miktar alım yapıp 14 - 13 - 12 -10.. gibi düştükçe alım yaparak maliyeti dengeleyebiliyoruz. Kademeli alımda yavaşta olsa kazanç sağladığımı gördüm. Burada yaptığım hata ise çok fazla beklemek ve küçük kazançların bir yerden sonra tatmin etmemesi yüzünden. Kademeli alımı aralığını darlaştırmak oldu. 1 dolar düştü biraz daha 1 dolar düştü biraz daha al. 1 dolar düştü şimdi kasayu vur şeklinde bir giriş yaptıktan sonra 20 dolar düşünce bu işin kademesi fln kalmıyor. Burada yine kazanma hırsımıza dikkat etmek gerekir.
İkide bir yeni pozisyon açmakHer işlem komsiyon kestiği için her yapılan mause tıklaması otomatik olarak zarar etmek demek oluyor. Günlük yapılan işlem sayısı ne kadar minumum olursa o kadar iyi gibi.
Kendini tanımakPsikolojik olarak kendinizi tanıyın. Yaptığınız her işlem aslında kişiliğinizin bir göstergesi. Kumar geçmişiniz varsa elinde sonunda kaldıracı sonuna kadar açmış bir şekilde kendinizi bulabilirsiniz. Bir gün olmaz iki gün olmaz varsa böyle bir kişiliğinm o kaldıraç üçüncü gün açılır ve elinde sonunda tamamen sıfırlanırsın. Çünkü kazandıkça çekilmeyip yine kaldıraçlı devam edeceksin taki bakiye bitene kadar. Kumar bağımlılığın varsa kaldıraç olan borsaya kayıt bile olmamalısın.
Anlık Alım yaparken fazla pinti olmamakGıdım daha ucuza alım koymak doğru değil. Alım yapacaksanız o sırada piyasa fiyatından asılmak en mantıklısıdır. O anlık aaten yükseliş eğilimi varsa 2-3 dakika sonra o fiyatı göremezsiniz. Bu şekilde küçük pintilikler ciddi zaman kaybı oluyor. Yani bu küçük pintilik huyumun hiç faydasını görmedim. Ciddi zaman kaybediyorum yani
10.14'e alamadığım mal 10.30 olunca panikle alıyorum. ama az önce 10.15'ti. Neden 1 centlik pintilik yapıyorsun? Yani satarken ve alırken küsürat pintiliği yapmayın. Tamamen zaman kaybı oluyor. Oradaki yarım dolarlık daha kar arzusu, o sırada işleminizi hemen yapmanızın önüne geçiyor. İşlemi hemen yapma imkanın bulunması, yarım dolar kazançtan daha iyidir.
Yukarı çıkarken hemen satmayınYaptığım bir diğer yanlış ise 14'e alıp 14.20'den hemen satmak oluyor. Fakat 17'lere çıktığı zaman aval aval bakınıyorum.
Düşüşte ise 17'den 14'e inene kadar alım yapıyorum ve daha aşağısı için limit koymuyorum.
Mantıklı düşünürsek yükselişlerde 3 kuruşluk kazanç elde ederken düşüşlerde büyük zararlar ediyorum.
Al-satlarıma bakınca 50 tane başarılı küçük al-sat var. 4-5 tane ise zarar ile kapamış pozisyon var. Fakat zarar ile kapananlar çok büyük olduğu için küçük kazançlarıda yok ediyor. Satış yaparkende kademeli satmaya ve acele etmemeye çalışıyorum.
Bunlar benim iki aylık tecrübelerim. İlerleyen aylarda yeni eklemelerde bulunacağım.
Daha tecrübeli arkadaşların ise tavsiyelerine ihtiyacım var.
Günlük trade yaparken kullanılacak temel bir stratejiye ihtiyacım var.
---