Abdesti de sabunla alındığını öğrendik Corona sayesinde. Önemli olan ele, yüze şu tutmak değil sabun ile güzelce yıkamak ama neyse. Ben üç gün önce el dezenfektani aldım ve su an fiyatlara bakıyorum aldığının 3-4 katı. Cuma günü az biraz alıp satışa mi geçsek diye düşündük ama karaborsa olayına girmek istemediğim için vazgeçtik. İyi de yaptık.
Okulların en azindan 14 gün boyunca tatil edilmesi, tatil olduğu için deli dana gibi sokaklara çıkılmamasi gerekiyor.
- camiler için bir şeyler yapmaları gerekiyor. Bunu bir şekilde halka anlatmalilar ama sıkıntılı iş. Camileri ahıra çevirdiler gibi olur sonrası.
- maç, konser gibi etkinlikler iptal edilmeli. Haftasonu derbi var mesela.
Doğru tespitler. Konuşulan tüm vakaalar yurtdışından (umre'de) gelen bir uçağın yolcularına işaret ediyor.
Uçakların içerisinde basınç ayarlaması yapılması için bir havalandırma sistemi mevcut ve bu da sürekli hava üflendiği için bir sirkülasyon yaratıyor. Bu sirkülasyon ile uçakta yolculuk eden 1-2 kişiye falan değil %90'ından fazlasına sirayet ettiğini beklemek zorundayız.
Bakanın günlerdir TV'de söylediği dışarıdan gelenler evlerinde istirahat etsinler konusu, tercihe bağlı değil, zorunlu olmalıydı maalesef.
En başından bu iş ciddiye alınmalıydı. Şu bir gerçek ki ne kadar kaçarsak kaçalım mutlaka gelecekti. Ama geldiği nokta bizler için zor.
Şimdi Umre'den gelen ekip her zaman namaz kılar ve namaz bildiğiniz gibi (mümkün olduğunca) camilerde kılınır. Camilerde cemaat yani insan topluluğu esastır. Ve malum dirsek dirseğe bir namaz kılma şeklimiz, ellerimize doğru dua ettiğimiz bir ibadet şeklimiz var. O ellerimizi de namazın önemli bir kısmında caminin zemininde yer alan halı, kilime sürüyoruz. Bizden sonra orada namaz kılanda elleri ve yüzüyle oraya secde ediyor.
Cuma günlerini hayal bile edemiyorum. Namaz kılınırken de bir hareket, arkadakilere yer verme için sıkışma var ve insanlar çok iç içe geçiyor.
Bunun için önlemler alınıp, halk bilgilendirilmeli. @vycl87'nin dediği gibi namazlarda basit maskelerden de olsa bulundurma zorunluluğu getirilebilir mesela ilk aşamada.
Bunun dışında bir süre konser olmazsa sanırım kimseye bir şey olmaz. Gerekirse bir takım konserleri TV'den insanları eğlendirmek için canlı yayınlamaları söz konusu olabilir. Sinema, tiyatro gibi etkinlikler ise kesinlikle bir süre kapatılmalı çünkü özellikle çocukların ve gençlerin yer aldığı etkinlikler bunlar. Okullarında ara dönemleri bu yıl için erkene çekilip, en acil şekilde okulları 15 günlüğüne tatil edebiliriz aslında. Şu ortamda kimsenin çocuğunu okula göndermeyi isteyeceğini de sanmıyorum açıkçası.