Resesyon olsa yine iyi. Bence doğrudan stagflasyon'a ya da slumpflasyon'a geçecek Amerika. Fakat herkes ne yaşadığını bildiği için de toparlanmaları belki de daha kolay olacak...
Gerçekleri dümdüz açıklamak ile yumuşatarak açıklamak ya da hiç açıklamak arasındaki tercih günlerini yaşıyor ülkeler. Trump, kötü durumu en açık şekilde dile getirmiş görünüyor. Piyasalar belki 2-3 ayda verecekleri tepkiyi birkaç günde verdiler. Böyle durumlarda bazen bıçağı direkt saplamak gerekebilir! Bir anda acıtır ama hemen sonrasında herkes durumu kabul edip -boğulma anından kurtularak- yüzeye ulaşmak için çabalar. Durumun ne olduğunu bilmeyen kitleler ise boğulduklarının bile farkına varamazlar!
Resesyon tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler için kesin zaten.
Stagflasyon ise ABD için yine olası. Çünkü FED resesyona önlem olarak para basıyor. Dünyanın hiç bir yerinde karşılıksız basılan para kadar tehlikelisi yoktur. Avrupa'da da piyasaya para girişi öngörülüyor ancak ABD bu konuda çok cömert. Böyle bir güçlerinin var olduğunun onlarda farkında. Sıkıntı şu ki, ABD istediği zaman kendisi dışındaki pek çok ekonomiyi etkileyebiliyor.
Dediğim gibi resesyon tüm ülkeler için kesin iken stagflasyon'u ABD'nin virüs sonrası ekonomik toparlanmaların başlandığı aşamada göreceğiz. Çünkü talep artan para miktarıyla hızla artacak ancak arzın bu talebe ne kadar esnek cevap verebileceği şu anda soru işareti. Dünyanın her yerinde virüs atağı biter bitmez üretimin eskisinden hızlı ve etkin olmasını sağlamalıyız. Burada gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerin tavırları da çok önemli mesela. Çünkü bu onlar için hem bir fırsata hemde felakete dönüşebilir. Süreci iyi yönetenler ekonomik yapısını güçlendirecek vakti ve enerjiyi bulabilir. Tabi ki kazancın olduğu yerde risk de vardır. Tersini de unutmamak lazım.
Devletlerin para basmadan bu süreçte doğru ekonomik yönlendirmeler yapabiliyor olmasını isterdim.