Kırdan Kentlere Neden Göç Edildi ?- Tarımsal Makineleşme Beraberinde gelen İşsizlik
- Aşırı nüfus artışı
- Sanayileşmiş kentlerde iş bulma imkanının fazla olması
- Şehirlerin 18.yy başlayan gelişimi 19.yy ve 20.yy da zirveye ulaşması (ekonomi eğitim ulaşım bakımından)
Peki şimdi ne oluyor neler olacak ? - Sanayi Devrimi Otonom Sistemler (1800-1950 Tarımda benzeri yaşanmıştı)
- Robot Teknolojileri
- Şehirlerin tüketim merkezi haline gelmesi ve insanlara ağır maliyetler getirmesi
- Doğaya verilen ağır tahribatlar iyice gündeme gelmeye başladı (hava su toprak kirliliği) bunun yanında başlayan salgın hastalıklar
2000-2100 Şehirlerin gelişimi yükselişini bir grafiğe oturtacak olursak 1800'lü yıllarda başlayan yükseliş 1900'lü yıllarda parabolik olarak arttı ve 1980 zirve noktası oldu.
Şehirler 1980 yılı ile beraber iş gücünde doyum noktasına ulaştı. Artık 1900 lü yıllarda başlayan şehirleşmedeki Parabol yükselişin acı bir düzeltme evresine geldik gibi görünüyor.
Bugün fabrikalarda başlayan robotlaşma süreci hatta çoğu fabrika artık %70 robotlaştı diyebiliriz. 2020-2050 arasında fabrikaların tümü tamamen otonom sistemlere geçeceği düşünülüyor. Önümüzdeki 30 yılda iş gücüne duyulan ihtiyaç yarı yarıya azalabilir demek. Sadece fabrikalarda değil yakın zamanda mağazalar marketler kargo otobüs hava taşımacılığı genel manasıyla ulaşım eğitim sağlık gibi bir çok sektör robot teknolojilerden yararlanacak.
Yaşanacak 4. ve 5. sanayi devrimi ile oluşacak işsizlik ordusunun şehirlerden kaçmasıyla bir çok sektörün de buna paralel tamamen silinmesi tehlikesi ile karşı karşıyayız. Çözüm bulunmazsa oluşabilecek işsizlik dünya genelinde %50'yi aşabilir.
Artık şehir hayatı tamamıyla çekiciliğini kaybetmiş görünüyor, gözlemlerime dayanarak şehir de yaşamanın maliyeti her geçen gün artıyor şehir hayatı tamamen tüketime endeksli olduğu için şehirde yaşayan insanların fırsatları her geçen gün negatif yönde ilerliyor. Şehirlerdeki insanlar mutsuz olmaya ve depresif ruh haline bürünmeye başladı.
İlgili haberler :
https://www.trthaber.com/haber/yasam/tersine-gocu-tercih-edenler-artiyor-434543.html https://www.gzt.com/dunya-politika/tersine-goc-basladi-binlerce-kisi-koyune-donuyor-3509614 https://www.yenicaggazetesi.com.tr/buyuk-sehirler-issiz-yuvasi-574h.htm https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/asil-simdi-tehlikeli-oldu-koye-donuyorlar-5709705/ Peki Çözüm Ne?
- Öncelikle çözüm üretimin bireylere taşınması (3d yazıcılar) insanın doğa ile barışması. Bireysel üretim kabiliyetinin artması.
- İhtiyacımız kadar tüketmek doğaya zarar vermemek
- Ve her zamanki gibi eğitim (geleceği öngörebilmek ve geçmişte yapılan hatalardan ders alabilmek) bu da eğitim ile olur.
- Aynı şekilde çalışma saatleri 8 saatten 6 saate tatiller hafta sonu 2 günden hafta da 3 güne çıkarılabilir. İnsan kalan boş zamanlarında kendini geliştirmek doğaya ve insanlara katkıda bulunmak adına üretime doğaya katkı sunacak şeyler hazırlayabilir.
Ben fazla nüfusu bir sorun olarak görmüyorum. Aksine Dünya bırakın 10 milyarı 100 milyar insanı bile besleyebilir. Yeter ki kaynaklarımızı kullanmasını bilelim.
Aslında buna benzer çok farklı çözüm önerileri sunulabilir. Çok uzun yazılar yazılabilir.
Çözüm olmazsa sorunlar çok artacak.
Notlar:Gelecek Kırsal Yaşamda mı?
Üretim evlere taşınabilir mi ? 3d Yazıcılar
Bilgi Ekonomisi
Doğa İle Kucaklaşma
Tüketim çılgınlığının son bulmasıBu başlıkları da boş kaldığımca işleyeceğim.