WHO (Dünya Sağlık Örgütü) kendi websitesinden Corona virüs ile ilgili doğru bilinen yanlışları yayınladı. Buna göre;
Söylenildiği gibi, sıcak havada Corona virüs ölmüyormuş. Hava sıcaklığı yüksek ülkelerdende vakalar gelmeye devam ediyor diyor WHO raporuna göre. Yani 25C ve üstü sıcaklıklarda beklemek hastalığa yakalananları kurtarmıyor maalesef.
Bu görselde yer aldığı gibi hastalığı kapanların büyük bir kısmı iyileşiyor ve virüsü bedeninden atabiliyor. Yani Corona virüsü 1 kere kapan ömür boyu onunla yaşayacak diye bir şey yok.
Hastalığa yakalananlar semptomları takip edip, gerekirse öncelikle telefon ile destek almalı. (Ülkemizde 184 numaralı hat bu iş için kullanılıyor.)
Corona virüsün çoğunlukla ortak semptomları; kuru öksürük, yorgunluk (halsizlik) ve yüksek ateş. Ancak bunlar herkeste ortak değil. Ve maalesef söylenildiği gibi nefesinizi 10 sn tutma denemesinin Covid ile alakası yok. Yani virüsü kapmış bile olsanız, ciğerinizin durumuna göre 10 saniyeden fazla nefes tutabilirsiniz.
Bizde 20 kişi bu sebeple hayatını kaybetti. Sık veya fazla alkol tüketimi virüsü etkiler şeklinde düşünce tamamiyle yanlış. Aksine daha fazla soruna yol açabilecek bir davranış.
(WHO önerisi dışında bana zaten baştan mantıklı gelmedi. Çünkü alkol tükettiğinizde bu sindirim sisteminizle ilgili olurken, virüs solunum sistemini hedef alıyor. Yani hedef yanlış bence.)
Son veriler ışığında virüs hem sıcak hem de nemli yüzeylerde barınabiliyor. Yani sıcak diye tedbirinizi bırakmayın.
Sıcak hava gibi soğuk havada Corona virüsünü öldürmüyor. (lanet olasıca pislik şey!)
Sıcak duş almak veya banyo yapmakta virüse zarar vermiyor.
Bu benimde merak ettiğim bir şeydi. Ve çok şükür bu virüs sinek ısırması ile bulaşmıyor. Aksini düşünemiyorum bile.
El kurutucularının virüs üzerinde bir etkisi yokmuş. Ama yine de Corona dışında bakarsak, bu kurutucuların çok fazla bakteri bulundurabileceğini unutmayın. Bunun yerine benim tavsiyem ellerinizi güzelce yıkadıktan sonra 20-30 saniye ovuşturarak kurutun eğer peçete/havlu yoksa.
Cilde zararlı olabileceği için ultraviyole ışınları dezenfeksiyon için kullanmak önerilmiyormuş.
Termal kameralar virüsün ortak semptomlarından birisi yüksek ateş olduğundan hastalık ön tespiti için önemli bir veri.
Bugünlerde milletçe takıldığımız konu: dezenfektan kullanımı virüsü tamamen yok eder mi? Hayır, vücuda teneffüs etmiş virüsü maalesef dezenfektan kullanımı öldürmez.
Maalesef, mevcut pnomoni karşıtı iğne ve aşılar, corona virüse karşı etkili değilmiş.
Tuzlu suyla burun temizliği denildiği gibi kanıtlanmış doğru bir temizlik yöntemi değil. Bazı vakalarda olumlu sonuçlar verse de genel itibariyle kanıtı olmayan bir tez. Karar sizin sanırım bu konuda.
Sarımsak tüketimi doğrudan bu virüsü öldürmüyor ancak bağışıklık sistemini güçlendirdiği için faydalı olabileceği düşünülüyormuş.
Virüs genellikle yaşlılarda ölümcül sonuçlar yaratsa da, her yaştan kişiye bulaşabilir ki bunlarda taşıyıcı olarak tehlike arz eder.
Antibiyotikler maalesef bu virüs için bir anlam ifade etmiyor.
Ve henüz kesin bir ilaç/tedavi yöntemi yok. Umalım da tez vakitte bir ilerleme kaydedilsin.
Kaynak:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters