Başlığı görünce ne alaka diyen olabilir ama bugün Sağlık Bakanından filyasyon kelimesini duydum. Daha önce hiç bu kelimeyi duymamıştım. Tıbbi bir terim olsa TV lerde mutlaka duyardık.
Bir de Ahmet Davutoğlu zamanında ''istikşafi'' görüşmeleri cümlesinde istikşafi kelimesini duydu millet.
akp sağolsun 17 yılda en azından tdk ya iki kelimeyle de hizmet etmiş oldu. Yaptığı yolları hiç saymıyorum.😀
güzel konu olmuş,
filiation'dan geliyor, latince kökenli bir terimdir, @trendcoin iyi bilir böyle şeyleri ; :)
zira "
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar derneğindeki" bazı toplantılardan sonra Türkçe'ye de girmiş kelimelerdendir...
filyasyonu gayet iyi biliriz, çok iyi biliriz, çok ama çok iyi biliriz :))
https://youtu.be/GJNRrACj3Bcözel masonik bir simge ile, arkadaşlarıma virüsü dünyaya yaymalarını sağlayan işareti gönderecektim; ancak yanlışlıkla simge yerine derneğin isminin tamamını yazmışım.
bu mesele kafa karıştırıcı ve çetrefilli, konuda bahsi geçen latince gibi ölmüş ama şekil değiştirerek her yerden karşımıza çıkan bir dil varken; bizim gibi yaşayan, ancak her yerden -kültür şoku etkisi yaratan- kelime bombardımanlarına maruz kalan diller de var.
elbette üretemediğimiz ve kullanmaya mahkum olduğumuz şeyleri, olduğu gibi kabul etmeliyiz; ama yazı dilimiz, türkçe alfabemizde bulunmayan harflerin (w,q,x) istilasına uğrayınca başka problemlerle karşılaşıyormuşuz gibime geliyor. konunun uzmanları fikirlerini beyan etse daha iyi olur. :)))
bunların dışında s.k gibi yazarak türkçe dil bilgisi kurallarına itinayla tecavüz edenler de var :))) "oturtgaçlı götürgeç" gibi müthiş öneriler sunan devlet kurumlarımız da var, var oğlu var... yazı dili ve konuşma dili ayrılacak olsa bile, alfabede olmayan harfler bence biraz sıkıntı oluşturuyor, tabii biraz, çok fazla değil.
bu da bonus:
https://youtu.be/Pq4STJqHXqA