Merhabalar arkadaşlar. Bir sohbet ortamı oluşturma adına bu konuyu açma gereksinimi duydum. Biraz felsefik bir boyutta olacak belki sohbetimiz ama siz benim gözümde toplumdan bir tık üstte olan araştıran insanlarsınız.
Aslında zenginlik kavramı para ile ortaya çıkmıştır benim gözümde. Zira malum Lidya kralı Alyattes, -Hatta kendileri değerli bir forum üyesi olur bkz.
AlyattesLydia Parayı bulmasaydı, herşey eski usul takas olarak devam edecekti. Bu durumda da zaten zenginlik kavramının pek anlamı kalmayacaktı. Zira birikim olmayacak , miras kavramı gelişmeyecek , hatta ileri gidiyorum ölüm oranları bu kadar çok olmayacaktı. Para , aslında bir ihtiyaç ama ne kadarı ihtiyaç?
Bu kişiden kişiye değişen bir olgu olmakla beraber ,
benim şahsi görüşüm bir insanın hayatını yeteri kadar idame ettirmesi için gereken kadardır zenginlik. Bir insanın başını sokacak kendine ait bir Evi , günümüzde ihtiyaç olmuş bir de arabası varsa bence o insan zengindir. Burada bahsettiğim 50 milyon dolarlık ev , 1 milyon dolarlık araba değil . Hoş 50 milyon dolarlık ev ile 150 bin TL lik ev aynı işe yarıyor. İçinde huzurunuz yok ise , evin değerinin de hiç bir anlamı yoktur ki . Buradan konu paradan daha değerli şeylere kayıyor sanırım onu başka bir sohbetimize bırakalım
Arkadaşlar neden insan kendinde sürekli bir doymamazlık hissi ister ? Neden hayatını idare ettirecek kadar parası olan insan daha fazlasını ister ? Neden Nemrut , neden Karun olduğun halde dağıtmak yerine hala para hala altın ister ? Neden açgözlüyüz? Bu da yaradanın bize bir imtihanı . Zira içimizde nefs denilen bir duygu var ve nefsine sahip çıkan belki de iyi insandır bu dünyada...
Dünyanın en zengin 26 insanının parası , dünyanın geri kalanının servetine eşit . Akıl almıyor ya . Düşünsenize istediğiniz herşeye sahip olabilirsiniz ama tek amacınız daha fazla para kazanmak daha fazla kazanmak... Halbuki o kadar insan açlık ile , susuzluk ile , çaresiz hastalıklar ile savaşıyor ki ... Kimisi bir kuyu açıyor Afrika’da , kimisi bir Ramazan kolisi yaptırıyor , ama bakıyorsun dünyanın en zengin 26 insanı diğer yarısının servetine eşit bir varlığa sahip...
Çok sevdiğim bir laf var : İnsanoğluna Dünya’yı versen gökteki Ay’ı ister diye...
Doyumsuz olmak yerine , paylaşmayı bilmeli , bunu bizden sonraki nesillere yani evlatlarımıza aktarabilmeli . Belki de dünya böyle düşünenlerin çoğalması ile daha güzel bir yer olacak ne dersiniz ? Zira Afrika’da Asya da Avrupa’da yada Ortadoğu’da doğmak sizin elinizde olmayan birşeydir. Onların yerinde biz de olabilirdik ...
Peki dostlarım , sizce zenginlik nedir ?