Dün akşam foruma giremedim çocuklar biraz uğraştırdı bizi. Ama her bulduğumuz boşlukta telefonu elimize aldığımızdan, o ara şans eseri Nasa'nın canlı yayınına denk geldim ve şans eseri canlı izleme fırsatı yakaladım. Mekiğin ayrılması, atmosferin dışına çıkması falan güzel bir deneyimdi canlı izleyebildiğim.
Sonra tabi ki araştırdım.
NASA 2011 yılından bu yana yeterli ekipman yollayamadığı için ISS yani uluslararası uzay istasyonunda astronot bulundurabilmek için, Rusya'ya ait soyuz adı verilen daha ufak çaplı uzay taşıtları ile yollanıyordu. Şimdi ise ABD devlet olarak bundan kurtulamasa bile Elon Musk'ın girişimi sonucu dünkü fırlatmayı yaptılar. Artık ABD bu işler için Rusya'ya değil, Musk'a ödeme yapacak olabilir. Yani bu fırlatmanın bir sonraki aşaması o olacak gibi.
Bu fırlatmanın yapıldığı Crew Dragon uzay mekiğinin özellikleri ise şöyleymiş;
Crew Dragon adlı uzay aracı maksimum 7 kişi taşıma kapasitesine sahip, ancak NASA uçuşlarında dört kişi taşımayı planlıyor.Küçük roket motorlarıyla donanımlı olması sayesinde uzayda manevra yapabilen ve uzay istasyonuna kendi başına kilitlenebilen özelliği bulunuyor. Daha önce insan taşıyan uzay araçlarının tersine ekip kabininde düğmeler yerine dokunmatik ekran kontrolü bulunuyor.NASA'dan 3 milyar doların üzerinde destek İnsanlı uçuşu gerçekleştirme projesi için NASA'dan 3 milyar doların üzerinde bir bütçe alan SpaceX'in bugün yapılan test uçuşunun başarılı olması durumunda uzay endüstrisi için atılacak diğer adımları cesaretlendirmesi planlanıyor.İş adamı Elon Musk'ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firması, son altı yılını Crew Dragon kapsülünü inşa etmek ve test etmek için harcadı.
Kaynak:
https://www.sondakika.com/haber/haber-dunya-basini-spacex-in-tarihi-uzay-ucusunu-boyle-13276049/