Seni bulmuşken soru yağmuruna tutayım dedim
2.el alıp 1500 watt yazıp 5-6kartta uykuya geçen varmı? Piyasada çok fazla psu satılıyor 700 watt bakmışsın ancak 2 kartta uykuya geçiyor yani power içindeki componentler yıpranmış şimdi bunların pik güçlerini nasıl ölçebiliriz hiç böyle birşey aklınıza geldimi? Birde ısınma sorunu oluyor mu? Sesi nasıl?
Bu arada uzun zamandır göremedim sizi forumda neredesiniz?
Bu mesajlarına elimde merit olduğudna meritleyeceğim.
Seni bulmuşken soru yağmuruna tutayım dedim
2.el alıp 1500 watt yazıp 5-6kartta uykuya geçen varmı? Piyasada çok fazla psu satılıyor 700 watt bakmışsın ancak 2 kartta uykuya geçiyor yani power içindeki componentler yıpranmış şimdi bunların pik güçlerini nasıl ölçebiliriz hiç böyle birşey aklınıza geldimi? Birde ısınma sorunu oluyor mu? Sesi nasıl?
Bu arada uzun zamandır göremedim sizi forumda neredesiniz?
Bu mesajlarına elimde merit olduğudna meritleyeceğim.
Piyasada satılan Corsair, Thermaltake vb. markalarla bu tip güç kaynaklarını kıyaslayacak olursak, Doğan görünümlü Şahin ile BMW'yi kıyaslamaya benzer. Bunlar sunucularda kullanılmak üzere tasarlandıkları için ziyadesiyle güvenilir cihazlardır; voltaj regülasyon kabiliyetleri üst düzeydedir, verdikleri gerilimde pek dalgalanma olmaz. Üzerlerinde yazan gücü 7/24 kesintisiz besleyebilirler. Mesela Dell E1100E ve L1100E modellerinin 1100 Watt tasarıma sahip oldukları belirtilmiştir ki bu da 91.6 amperi aşmadığınız sürece gık bile demeyecekleri anlamına gelir.
Genellikle güç kaynağının sağlayabileceği gücün %80'ini aşmamanız tavsiye edilir çünkü bağlı cihazların anlık güç talepleri ortalama taleplerinden fazla olabilir ve bu durumda anlık aşırı yüklenmeler güç kaynağının aşırı yük korumasının devreye girerek gücü kesmesine sebep olabilir. Giriş tarafındaki voltaj dalgalanmaları da güç kaynağının verebileceği azami gücü etkileyebilir. Fotoğrafta görülebileceği üzere L1100E 240 volt şebeke gerilimi aldığı sürece (200-240V) 1100 watt çıkış verebilirken, 120 volt şebeke gerilimi alırken (100-120V) ancak 1050 watt besleyebilmektedir ki arada bu kadar az fark olması hem giriş hem çıkış tarafında çok iyi regülasyon kabiliyetine ve daha üstün bir devre tasarımına sahip olduğu içindir. Kişisel bilgisayarlarda kullanılmak için tasarlanan hemen hiçbir güç kaynağında bu denli iyi regülasyon kabiliyeti bulunmadığı ve çok daha basit tasarımlara sahip oldukları için giriş gerilimindeki dalgalanmalardan çok daha kötü etkilenirler. Kaldı ki hemen hiçbir marka, üzerinde yazan gücü besleyemez; rakamları genellikle şişirirler.
Cihazın besleyebileceği azami gücü ölçmek için içinde bir sürü MOSFET bulunan pahalı cihazlara ihtiyacınız vardır. Daha ucuz yollu bir test için güç kaynağı nalları dikene kadar "dummy load" tabir edilen dirençleri birbirlerine paralel biçimde eklemeye devam edebilirsiniz. Yeterince azminiz varsa aklıma bir başka yol daha geliyor. Bir parça kanthal tel alıp bununla bir direnç oluşturabilirsiniz. Telin erimesini ve ısınarak direncinin değişmesini önlemek için ya gayet uzun ve kalın bir tel kullanmanız yahut su veya mineral yağa yatırmanız gerekecek ama suya yatırmanız sudan da akım geçeceği için oluşan bileşik devrenin direncinin değişmesine sebep olup zaten epey meşakkatli olan bu işi biraz daha karmaşık bir hale getirecektir. Mesela Dell L1100'ü test etmek için, 12V / 91.6A = 0.131 ohm'luk bir parça teli (bağlantı elemanları dahil 0.131) PSU'nun çıkışlarına bağlayabilirsiniz. Eğer çıuuuv diye bir ses gelirse 1100 watt beslemeyi beceremiyor demektir. Bu durumda biraz daha yüksek bir direnç ile test etmeniz gerekecektir, bu yüzden 0.131'den daha yüksek dirençli yani daha uzun bir tel hazırlayıp timsah ağızlı bağlantılarla direnci yavaş yavaş düşürmeniz mantıklı olacaktır.
Bendeki Dell marka güç kaynakları korkunç seviyede ses çıkarmıyor ama kişisel bilgisayarlarda kullanılan güç kaynaklarına göre seslerinin yüksek olduğu söylenebilir, özellikle de yüksek yük altındayken epey gürültü yapıyorlar. Yüksek yük altında çalışacaklarsa muhtemelen bu cihazlarla aynı odayı uzun süre paylaşmayı istemezsiniz ama sınırlarını çok zorlamazsanız pek gürültü çıkarmayacaklardır. Genel bir kural olarak fanları ne kadar küçükse o kadar gürültülü olacaklarını varsayabilirsiniz. Mesela gördüğüm kadarıyla ilandaki IBM S-L4 güç kaynağı 4U boyutunda olduğu için daha az gürültü çıkaracağını tahmin ediyorum. Isınma problemi hiç yaşamadım. Dell E1100'lerin kullanma talimatlarında 40 derece santigrata kadar ortamlarda sürekli tam güçte çalışabilecekleri yazıyor.
9 aylık bir çocuğum olduğu için eskisi kadar boş vaktim olmuyor ama fırsat buldukça foruma bir göz atıyorum.
EDIT:
Daha önce bahsettiğim gibi, lehimli güç kablosu bağlantıları ideal değil. Bir süredir matkap yardımı almayı düşünüyordum. Başkaları neler yapmış diye araştırırken hoşuma giden iki farklı bağlantı modu buldum.
İlk modu yapan vatandaş da lehim kullanmış ama kullandığı yöntem direk kablo lehimlemeye göre daha sağlam görünüyor. Sök-tak yapılabilir bir bağlantı biçimi kullanmış olması da güzel:
Alttaki ikinci mod ise bana kalırsa en ideal yöntem. Terminali yerleştirmek için delik açarken dikkatli olunursa, bu şekilde yapılan bir bağlantının sorun çıkarma ihtimali yok gibi. İlk fırsatta aynı şeyi yapacağım. Bu moddakine ek olarak, somunları sıkmadan önce dibine bir parça lehim koyup hava tabancası ile yumuşattıktan sonra somunları sıkmak ve böylece kontak direncini minimuma indirmek bana iyi bir fikir gibi göründü.
Bunlara İngilizce'de "stud terminal" diyorlar, Türkçe isim yazarak internette bir şey bulmak bana çok zor geliyor. "Vidalı terminal bağlantı" denirse belki karşımızdaki ne dediğimizi anlayacaktır. Bu tip vidalı terminalleri yerleştirdikten sonra geriye sadece alttaki tipte kablo almak ya da onun da altındaki tipte bağlantı elemanları kullanarak bu tip kablolar üretmek kalıyor. Böylece taş gibi sağlam, güvenilir ve sudan ucuz güç kaynakları elde edilebilir.