Başka bir başlıkta toplu sms ücretlerinin çok ucuzlamasıyla ilgili @lossnet'in mesajını görünce aklıma geldi eski günler. Biraz nostalji yapalım dedim. Nostaljik olayınızı kendiniz seçip anlatabilirsiniz. Ben cep telefonundan gireceğim. Bilgisayarla olan kısımları çok net hatırlamıyorum artık
.
Beni çocukken en çok şaşırtan şeylerden birisi bir otobüste gördüğüm telsiz telefon olmuştu. Kablosu yoktu ama konuşulabiliyordu benim için çok saçmaydı o zamanlar. Hatta görmüş çocuklar görmemişlere anlattıklarında has.. lan ordan öyle şey mi olur tepkisi alıyordu. Sonrasında cep telefonları çıktı hayatımıza girmeye başladı. İlk telefonumu cem uzan amca sağolsun kupon biriktirerek almıştım. Aslında ilk cep telefonunu zamanlarını şimdiki gençlere yada çocuklara anlattığımda şok oluyorlar
.
Telefonu almakla iş bitmiyordu kontör meselesi.. Bilmeyenler için şöyle tarif edeyim üniversitedeyken bile ayda 1 yada 2 kere 100 kontör alabiliyordum ve bu 100 kontörle yapabilecekleriniz kısıtlıydı.
100 kontör 25 sms demekti 160 karakterlik.. yada konuşma süresi olarak harcayacaksanız başka operatörü arayıp aramamanızla ilgili olarak 5-10 dakika arasında konuşabiliyordunuz. İnternet ?
https://www.youtube.com/watch?v=gsNaR6FRuO0şu sesin yarattığı heyecanı bilmeyen anlayamaz
.. Tek bir şarkı indirmek için 10 gün harcadığımı (kop bağlan kop) hatırlarım sonrasında da gelen gerçekten kol gibi faturayı.
Neyse ana konuya geri döneyim. Kontör mevzusunun arkasına dolanmak için çeşitli yöntemler denedik dönem dönem. Konuşma yada buluşma için yer önceden belirlenir çaldırılır kapatılırdı. Karşı taraf açarsa anında kapatılıp ağır küfürler edilirdi.
Sms konusunda farklı zamanlarda farklı çözümler oluştu ama kısa süreliydi. Bir dönem telsimin operatör ayarlarındaki bir açıktan faydalanıp epey bedava sms atmıştık. Sonrasında irc üzerinden botlarla toplu mesajlar v.b. attığımız dönemler oldu. Muhtemeln çok daha farklı abuk subuk yöntemlerde denedim zamanında ama hepsini hatırlamak mümkün değil. Sonra legal olarak operatörlerin kendi web sms dönemleri başladı günlük 10 - 15 sms limit veriyorlardı, çölde su bulmak kadar değerliydi. O dönem atılan bir sms'in değeri maddi manevi çok yüksekti.