Linux nedir?
açık kaynak kodlu işletim sistemidir hemen hemen her akıllı cihaz bununla akıllanıyor diyebiliriz.
Yanlış.Linux, işletim sistemi çekirdeğidir.
Ancak kullanıcılar bu kavramı dağıtımlar ile özdeşleştirdiklerinden Linux aynı zamanda bir işletim sistemi olarak da anılır.
Oysaki farklı çekirdekler ile farklı yapılar da vardır. bakınız : bsd dağıtımları (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, PC-BSD, DesktopBSD...)
Linux dağıtımı nedir?
linux dağıtımı özel gruplar sayesinde çekirdeğin daha iyi bir hale getirilip bir topluluk oluşturulacak son kullanıcıya getirilmiş halidir
Eksik.GNU/Linux dağıtımı; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.
Linux dağıtımlarını birbirinden ayıran şeyler neler nedir?
her ekip kendince eksikleri tamamlar ve günceller kimisi görsel kimisi sadece belli bir amaca yönetlik dağıtım hazırlar.
Ekiplerin niyeti dağıtımları şekillendirmekle birlikte, sorum daha teknik idi.
Linux dağıtımlarını birbirinden ayıran temel unsurlar şunlardır :
1. Paket yönetim sistemi
2. ön tanımlı kurulan masa üstü
3. ön tanımlı uygulama yazılımları
4. Destek
Desktop Environment (Masaüstü ortamı) nedir?
bu kısaca gui deriz windows açıldığında görsel olarak mouse kullanmamızı sağlayan arayüzdür. aslında mouse tıkladığınızda arka planda komutlar çalışır ve işlem yapılmış olur.
Yanlış.Gui : Graphical User Interface olup Türkçesi Grafiksel kullanıcı arayüzüdür. Uygulama yazılımlarının kullanıcıya bakan yüzünü ifade eder.
Desktop Environment (Masaüstü Ortamı), işletim sisteminin grafik kullanıcı arayüzü ve işletim sistemiyle birlikte gelen yazılımlar koleksiyonu bütünüdür.
Lubuntu, Kubuntu ya göre neden daha performanslı dır?
bir bilgisayarda ne kadar çok kaynak tüketilirse o kadar çok yavaş çalışır. lubuntu olabildiğince az kaynağa sahip olarak çalışır
burada kaynak dediğim işlemci kullanımıdır windows açıldığında görev yöneticisinde açık olan uygulama ne kadar az sa o kadar hızlı çalışma gibi düşünebilirsiniz.
Doğru.Lubuntu içinde kullanılan pencere yöneticisi ve diğer masa üstü bileşenleri alternatiflerine göre çok daha light dır. Bu nedenle daha az kaynak tüketir.
Doğal olarak kullanıcının çalıştırdığı uygulamalara daha fazla kaynak kaldığı daha performanslı çalışır.