2017 ve öncesi bu dünyaya girenler bilirler 2017 yılı başından sonuna kadar boğa yılıydı. 1 senede 100-200 katına çıkan coinler gördük. Etherum'un 8 dolardan 1400 dolara kadar çıkmasına şahit oldum. Hatta anlık 50-100x'lik hareketler gördüm. Yanlış hatırlamıyorsam BCD ilk borsaya girdiğine saatlik mumda en alt ve üst arasında 90x'lik hareket yaptı. 20-30X ler havada uçuştu. Bu zamanki tecrübem olsaydı bu işten milyonları kaldırmadan çıkmazdım. Sonuç olarak 2018 yılı ayısı piyasayı sildi süpürdü. Piyasaya sonradan giren çoğu kişi zarardayken ben yine bir kaç X ile karda çıktım. Sonradan yine girdim piyasaya.
Geldik 2020'ye. Tekrar boğa beklentisi var. Hatta şu an içinde miyiz hala belli değil. Özellikle Bitcoin halvingi sonrası hareketler başladı. Fakat 2017'den durum farklı. Eskisi kadar bol X'e katlanmalar yok. Bundan sonra da olacak gibi gözükmüyor. Gelelim sebeplerine:
1 ) İlk söylenecek şey belkide piyasadaki coin sayısı. Coinmarketcap arşivden baktım. İlk Bitcoin forku gerçekleştiği vakit, yani 1 Ağustos 2017'de 850 civarı coin varken an itibariyle 6300'e yakın coin var. Piyasadaki toplam para ise 2 katından biraz fazla artmış. Bu da milyarlarca dolarlık Tether ve türevi stable coinler ve etkileri sayesinde artmış. Yani ortalama olarak bir coine dağılan para azalmış. Bununla birlikte yatırımcının dikkati de çok daha fazla dağılıyor.
2 ) BTC dominance 1 Ağustos 2017'de %46 civarında. Bitcoin'in ani çıkışı için müsait bir değerdi. Sonrasında da BTC altcoinlerin yükselişine fırsat tanıdı. Şu anda %50 altına inmesi zor gözüküyor.
3 ) 2017'de manipülasyon çok fazlaydı. Mesela XLM gibi bir coin gidip biz IBM'le anlaştık diye haber çıkartıp değerini bir anda 10a katlayabiliyordu. Aslında belki de sadece IBM sunucusu kullanacaktı
Ayrıca John Mcafee gibi manipülatörler de vardı. Günün coini bu deyip bir anda coini ve kendi parasını katlayabiliyordu. Ben bile kendi küçük çapımda bir coini her yerde shilleyerek hareket ettirebiliyordum.(Şahitlerim var
)
4 ) Yatırımcı sayısı az ve daha bilinçsizdi. Anlık olarak çoğunu tek yere çekebiliyordunuz. Şu an herkes bilinçli ama hepsi ayrı yere hareket ediyor.
5 ) Piyasa yönlendiricisi 2020'de çok fazla. Sırf Türklerden bile bir çok fenomen güzel analizler yapıyor. Ama hangi birini dinleyeceksin. En çok takipçisi olanı tabi ki
1000 aptalın hareketi 100 akıllının hareketinden daha makbuldür. Şaka tabi. Kendi analizinizi yapın.
6 ) Binance borsası 2017 ortasında piyasaya çıktı. Kısa sürede en yüksek hacimli borsalardan bir oldu. Kendi coini BNB'yi çıkartmak, önüne gelen her coini borsaya eklemek, referans sistemi gibi kendince akıllı hamleler yaptı. Sahibi CZ piyasayı yönlendirir oldu. 2017'nin hızlı geçmesinin sebeplerinden biridir.
7 ) Çok hatırlamamakla beraber Futures margin işlemleri yoktu ya da bu kadar yaygın değildi. Belki de spot piyasadaki hareketsizliğin sebeplerinden birisi budur? Borsalar ellerindeki yığılmayı görüp short/long patlatıp yollarına devam ediyorlar. Kasa kazanıyor her zamanki gibi.
8 ) 2020 yılı malum felaketler ve pandemi yılı. Altın da bu yılın kralı oldu. BTC ve altcoinler de bu işten büyük yara aldı. Tekrar Pandemi öncesi yerine gelse de Pandemide 2. dalga yatırımcının gözünü korkutuyor ve altına daha fazla saldırmasına sebep oluyor.
9 ) 2017 ICO yılıydı. ICO'ların bir çoğu vur kaç peşindeydi. Başarılı geçen ICO'lar yatırımcının iştahını kabarttı. Gerçi şimdi de DEFI çılgınlığı var ama Bir çok coin daha 2017 değerine ulaşamadı bile.
10 ) 2017 Fork'lar yılıydı. Sırf Bitcoin'in BCH, BCD, BCG vs..(Sonradan 2018'de bi Bitcoin SV'si de çıktı) O dönem Fork demek daha önce hiç olmayan ve değeri belirsiz bir coinin anlamsız şekilde değerlenmesiydi. Fork sonucu oluşan yeni coin iyi kar ettirebiliyordu.
11) 2017 de bountyler havada uçuşurdu. Yeni anlaşmalar, coin burnler, halvingler re-brandingler vs. fiyata çok etkisi olurdu. Şimdi ise yatırımcının gözü tok bunlara.
12) 2017 yasaklar ve regüle etme yılıydı. Piyasada hızlıca şişen Bitcoin fiyatı sonrası Çin'den yasaklama ve Amerika'dan piyasayı regüle etme haberleri geldi. Yasaklanmaya çalışılan şey daha da güçlü şekilde ilgiyi arttırdı. Ayrıca JP Morgan gibi finans devleri gücü konttol etmek isterken negatif spekülasyonlarla bitcoini daha da popüler hale getirdi.
Aklıma gelenler bunlar. Başka sebepler veya katılmadıklarınız var ise eklemelerinizi beklerim. Aşağıya da 1 Ağustos 2017 coinmarketcap görüntüsü bırakıyorum