benim eski patron iflas etmek zorunda kalmıştı daha doğrusu herifi iflas ettirdiler. ev, mev hikaye dünyanın malı vardı adamda ve doğal olarak hala da var:))
benim cevabım: götüm
iflasımı başka şekilde kapatamam siz yine iyi araba ya da evle kapatıyorsunuz:)
Dürüstçe asıl durumu söyleyen sen oldun hocam. Milletin ekonomik olarak kıçı açık zaten. Evi, arabayı, hanımın altınını satarım borcu kapatırım dönemi geçileli çok oldu.
Peki borçtan kurtulmak için ne yapacağız?
Kimsenin yapmadığını.
Profesyonel birinden yardım alacaksınız. Finans konusunda uzman birinden yardım almak, sağa sola saldırmaktan çok daha akıllıca bir fikir. Siz, 3 bankadan kredi alıp borcunuzu ödemeyi becerdiğinizde zafer kazanmış gibi hissedersiniz. Ama finans uzmanı, size, aynı krediyi 1 bankadan ve çok daha düşük faizle alır. Vade sonunda ödeyeceğiniz faizin %20-30 daha düşük olduğunu görünce, şok geçirebilirsiniz!
Ayrıca, uzman kişi size, borçalarınızı ödemek için neler yapabileceğinizi, masraflarınızı nasıl azaltacağınızı da öğretecektir.
Sevgili onur,
bu dediğini yapmak Türkiye'de zor, yurt dışında kişisel finans danışmanlığı baya geçerli bir meslek aslında. Türkiye de bu yok mesela.
Bunun yerine ata sözlerimiz var; İşten artmaz, dişten artar atasözünün anlamı nedir?
İnsan ne kadar çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu olmadığı ve harcamalarına bir sınır getirmediği sürece birşey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar.
5000 TL maaşla çalışan adam eğer online oyunlara aylık 250 TL harcıyorsa veya evde yemek varken iş çıkışı keyfine gidip lokanta da kendine ziyafet çekip para harcıyorsa olmaz yani.
Borçları Konsolidasyona tabi tutmak bir ferahlama getirir ancak buda çözüm değildir.
Ek gelir yaratmak herkesin harcı değil, herkes beceremez onu.
Büyük çoğunluğumuz maaşlı çalışan insanlarız, sihirli bir değnek ile maaşımız bir anda %25 artmayacağına göre, biz aynı gelirle %25 tasarruflu bir hayata geçiş yaparak kendimizi toplayabiliriz.
Ben bir öneri daha getireceğim arkadaşlara; Evde şöyle bir sağınıza solunuza bakın. Eminim artık kullanmadığınız onlarca ürüne denk geleceksiniz.
Bizim insanımızın kötü bir huyu var. Her bokun yenisini alıp eskisini de saklarız.
Temmuz başında arkadaşımın oğlu telefon isterim diye tutturdu. Çocuk baya kulis yapıyor.
Yeni telefona neden ihtiyacı olduğuna dair oturup google slaytlar da 14 sayfalık sunum hazırlamış
Babası sunumu paylaştı dedim bu çocuk adam olur.
Ben de babasıyla konuştum.
kaçıncı telefonu olacak bu?
altıncı
Eski telefonlar ne oldu?
çekmecesinde duruyor
Çalışıyorlar mı?
hemen hepsi çalışıyordur.
Hepsini kontrol etsin. sahibinde de veya telefon alan dükkanlara satsın. sonra sen üstünü tamamla.
a çok iyi fikir, hatta eski 2 tanede tableti var kullanmadığı daha bir sürü elektronik aleti var ben bir konuşayım.
2 hafta sonra yeniden konuşuyoruz telefonda, sordum ne yaptı yavuz?
abi telefonları, eski iki tabletini, okuyup kenara atıp güya biriktirdiği dergileri, eski test kitaplarını, alıp hiç çözmediği soru bankası kitaplarını,benim yurt dışından getirdiğim hiç kullanmadığı apple tv yi hepsini sattı. Annesi çok mutlu odasında yer açıldı diye, telefonu aldı. geriye kalan para ile de yeni ipad aldık.