Yearn Finance Nedir?Yearn Finance (YFI), kullanıcıların varlıklarını farklı likidite havuzları içerisinde barındırmasına destek olan bir tokendir. Andre Cronje’in geliştirdiği bir DeFi protokolü olan YFI token, ağın çalışma prensibi ile ilgili konularda oylama yapabilirler.
Yearn Finance, piyasaya giriş yapmasının ardından büyük bir yükseliş yaşadı. Temmuz ayında 70 kat artış yaşayan YFI’nin asıl hedefi bu yükseliş değildi. YFI’nin geliştirici Andre Cronje, “0 finansal değeri olan”, “bütünüyle 0 arzlı değeri olmayan bir token” olması gerektiğini açıklamıştı. Token’in piyasaya sürülüş hedefi oylamalarda kullanılmasıydı. Diğer kripto paralar gibi kullanılmaya yönelik bir coin olmadığının altı çizildi.
Yearn Finance tokeni, 2020 yılının Ağustos ayında 6.000 dolar seviyesinde işlem görüyor. Temmuz ayında piyasaya sürülerek bu denli yükseliş yaşaması birçok kripto para kullanıcısını şaşırttı. Binance’in 10 Ağustos 2020 tarihinde borsasında listelediği YFI büyük bir yükseliş yaşadı.
YFI, kripto para tarihindeki en çabuk DeFi büyümesine sahip. Geliştiricisinin bile değeri olmamasını hedeflediği token en yüksek 7.199 dolar seviyesine çıkmayı başardı.
Merkeziyetsiz Finans (DeFi), son aylarda birçok kullanıcının merak ettiği bir konu. DeFi hakkında daha detaylı bilgi istiyorsanız ilgili linkten yazımıza ulaşabilirsiniz. Kredi verme protokolündeki kilitlenmiş değerler artışa devam ediyor. DeFi gün geçtikçe çok daha büyük adımlar atıyor. Bunun en büyük kanıtı YFI’nin erken katılımcılarına %35.000 oranında kazanç sağladığıdır. Bu kazancın arka planına baktığımızda ortaya ilginç bir durum çıkıyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere YFI’nin finansal bir değere sahip olmaması bu büyük kazançları şüpheli kılıyor.
Finansal Değeri 0Cronje, 17 Temmuz 2020 tarihinde veri toplama platformu olan Yearn Finance’in piyasaya dahil olacağını duyurmuştu. Andre Cronje’nin açıklamaları tam olarak şu şekildeydi;
“Bu protokolden vazgeçmeye yönelik daha fazla ile tamamen değersiz token olan YFI’i yayınladık. Tekrarlıyoruz, 0 finansal değeri var. Madencilik yok, satış yok, hayır satın alamazsınız, hayır Uniswap’ta olmayacak, hayır açık artırma olmayacak. Bizde hiç yok.”
Cronje’nin bu açıklamalarına baktığımızda YFI’nin bu denli yükselişi bir hayli şaşırtıcı.
Bir Haftada %35.000 YükselişYFI token, Uniswap’ta listelenmedi fakat borsaya nazaran çok kısa bir sürede %35.000 getiri sağladı. Kredi verme protokellerine baktığımızda kilitlenen toplam değer 4 milyar doları geçti. Aave Compoun’u geride bırakırken Maker zirveye yükseldi. Yearn Finance ise 6. en büyük borç verme protokolü olmayı başardı.
Yearn Finance (YFI) Ne İşe Yarıyor?Merkeziyetsiz Finans (DeFi) son aylarda inanılmaz bir büyüme ile adından söz ettirmeyi başardı. Kullanıcıların DeFi’ye gösterdiği ilgiyi her geçen gün daha da yükseliyor. Yearn Finance, işte tam olarak DeFi’ye ilgi gösteren bir hedef kitlesine hizmet etmekte. YFI kullanıcıları bu ürünü kullanarak DeFi ağını daha aktif olarak kullanabilmekte.
Yearn Finance’in sistemi, katıldığınız projeden ne miktarda gelir kazanacağınızı, işlem ücretlerini ve bunun gibi birçok detayı otomatik bir şekilde iletiyor. Yearn Finance’in sistemini aşağıda maddeler halinde hazırladık;
ekosistem ve daha fazlası için kaynak:
https://cointral.com/tr/yearn-finance-yfi-nedir-ne-ise-yarar/